hoofdmenu

 

een dagje hageland te Tildonk

 

Een dagje Hageland !


Zaterdag 8 mei 2010 om 10.00 uur

“Hof ten Dormael”, Caubergstraat 2 - 3150 Tildonk (B)


om 10.00 uur : (A) brouwerijbezoek :“Hof ten Dormael”, Caubergstraat 2 - 3150 Tildonk.

De Dormaelhoeve in Tildonk was ooit het centrum van de heerlijkheid Lauwendries. Vandaag is de statige vierkantshoeve een levendige hoevebrouwerij. Eigenaar André Janssens gebruikt er niet alleen hop en gerst dat hij zelf teelt om het bier Dormaal te brouwen, hij haalt de energie voor het koken, koelen en bottelen van het bier uit koolzaad van eigen teelt. Dat maakt deze brouwerij uniek. Bovendien verwerkt hij alle gerstproducten, koolzaadkoek en draf als veevoeder.

rond 13.00 uur : (B) middagmaal :"Herberg "in de Ster" (bij Boeres) , Kerkstraat 6 - 3111 Wezemaal.

Op 5 oktober 2001, werd het oude dorpscafé "Herberg in de ster" of "Bij Boeres" nieuw leven inblazen. De huidige burgemeester en senator Dirk Claes en zijn broer Johan namen het initiatief om dit authentiek dorpscafé vakkundig te renoveren en konden daarbij rekenen op enthousiaste medewerkers. De originele toog werd intact gerestaureerd en ingewerkt in een schitterend praktisch meubel. Het rustieke kader werd opgesmukt met oude foto's en met een aantal meubels die er nog stonden van toen het café van Georges in 1989 dicht ging. (1749-1989).

rond 15.00 uur : (C ) bezoek : bezoekerscentrum van de “Hagelandse Wijn” , Kerkstraat 16, Wezemaal.

De Hagelandse wijn werd in 2008 uitgeroepen tot de beste Belgische wijn. De Hagelandse wijn is evenwel nog te weinig gekend maar verdient terecht meer promotie.  
Om hieraan te verhelpen werd in Wezemaal, een charmant Hagelands dorpje, en in de 19de eeuw gekend als wijndorp, het " Bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn" ingericht.

Het bezoekerscentrum is ingericht in een prachtig gerestaureerd, negentiende-eeuws, neo-gotisch gebouw, pal gelegen in de dorpskom van Wezemaal. 

voor de die-hards: laatste pint : Café Wisemaele , Steenweg op Nieuwrode 28 - 3111 Wezemaal .

Dit cafe is de plek voor een bierliefhebber. Momenteel hebben ze 65 biersoorten op de kaart staan. Deze kaart zal met de tijd gaan groeien, maar 65 is reeds een mooi begin. We kunnen dus zeggen dat er voor ieders smaakpapillen iets in dit cafe te vinden is.

Groevebier is hun eigen huisbier :

Voor de uitwerking van het recept van dit bier hebben ze gebruik mogen maken van de ervaring van personen die deel uitmaken van de Wezemaalse wijngilde. Daarnaast hebben ze advies gekregen van lokale bierbrouwers. Zo zijn ze dan tot de smaak van het bier kunnen komen.

Groevebier is een bier dat, volgens de eigenaars, perfect in balans is, goed doorsmaakt en waarvan het alcoholgehalte niet zo doorsmaakt. Het bier heeft een kleur tussen amber en lait russe. De geur is uitgesproken hoppig met een toets van fruit en een zuurtje. De smaak is mondvullend, tegelijk fruitig, bitter en ook fris. Het bier heeft een vrij lange afdronk met een fruitige bittertoets.

Deelname :

Lambikstoempers : 2,00 euro (brouwerijbezoek) + 2,00 euro (bezoekerscentrum)

Zythosleden : 4,00 euro (brouwerijbezoek) + 4,00 euro (bezoekerscentrum)

anderen : 6,00 euro (brouwerijbezoek) + 6,00 euro (bezoekerscentrum)

Middagmaal en dranken op eigen kosten !

 Plaatsen beperkt, inschrijven noodzakelijk (voor maandag 26 april 2010) via mail

Graag bij uw inschrijving vermelding van deelname aan de totaliteit of gewenste onderdeel (A), (B), (C)

Ook graag contactgegevens bij inschrijving waar wij u kunnen bereiken in geval deze activiteit, wegens onvoorziene omstandigheden, niet zou doorgaan of volzet zou zijn!

e-mail : voorzitter@lambikstoempers.be
Site: www.lambikstoempers.be