DHTML Menu by Milonic
Home
Add favorieten

Bestel de GRATIS bierkrant
e-mail:


Alle bierboeken op een rijtje


Boekennieuws

 

Brouwen, Branden en Bedienen (, Marjolein Vandekken)

Bierbrouwen behoorde van oudsher tot de huishoudelijke taken van vrouwen. Sommige vrouwen brouwden meer dan ze zelf nodig hadden en verkochten het surplus. In de middeleeuwen ontstond hieruit in de Hollandse steden de commerciële bierbrouwerij. Hoewel deze nijverheid al snel door mannen gedomineerd werd, bleven vrouwen actief. Zij werkten zowel in hun eigen brouwerijen als in die van anderen. Ook in de brandewijnbranderijen die in de zeventiende en achttiende eeuw opgericht werden, werkten vrouwen. Naast het produceren van alcoholische dranken hielden vrouwen zich ook bezig met de verkoop. Zij verdienden hun geld onder andere als drankverkoopster, brandewijn- of biertapster en herbergierster. In Brouwen, branden en bedienen staan de positie en mogelijkheden van vrouwen in de Noord-Nederlandse dranknijverheid centraal. Marjolein van Dekken verrichtte hiervoor uitgebreid archiefonderzoek in vier Hollandse steden en verschillende dorpen in de Brabantse Meierij. Daarnaast vergeleek zij de Nederlandse vrouwen met vakgenotes in de ons omringende landen. Het voor het uitoefenen van een beroep al of niet benodigde kapitaal blijkt in de Noordelijke Nederlanden verrassend genoeg doorslaggevend te zijn geweest voor de positie en mogelijkheden van vrouwen in de dranknijverheid. De factor kapitaal was sterker van invloed op de deelname en mogelijkheden van vrouwen in deze beroepen dan de economische ontwikkelingen, de burgerlijke staat of instituties als overheden en gilden, welke in andere beroepsgroepen en landen vaak als het meest bepalend worden beschouwd. Dit boek geeft hiermee een waardevolle aanvulling op het debat over de arbeidsparticipatie van vrouwen en de factoren die daarop van invloed waren.

Bestel dit boek nu bij:

Azur.be: 29.99 €

 

Trappist (, Jef Van Den Steen)

VOLLEDIG HERWERKTE VERSIE 2010 .
Westmalle, Westvleteren, de Achelse Kluis, Chimay, Rochefort en Orval: wie zijn de trappisten? En uit welk vaatje tappen ze? `Men drinkt nooit wijn, bier of cider of welke andere alcoholhoudende drank dan ook, maar alleen zuiver water.' Dom de Lestrange, abt van La Trappe, hield zijn trappisten kort. Te kort, want later werd ook de plaatselijke volksdrank toegelaten. Die was in Belgie, naast afgeroomde melk en karnemelk, bier! Om `ledigheid' te voorkomen en om `van de arbeid hunner handen' te kunnen leven, beslisten de monniken het bier zelf te brouwen en te verkopen. Na de Tweede Wereldoorlog werd dat hogegistingsbier de grootste inkomstenbron. De kwaliteit droeg bij tot de goede naam. Veel klanten dronken het trouwens op doktersvoorschrift. Vandaag kent het bier uitstraling tot in het buitenland. Trappist. Het bier en de monniken schetst de geschiedenis van de zes Belgische trappistenabdijen. De broeder-brouwers, die de zorgvuldig bewaarde geheimen van het brouwsel kennen, geven een rondleiding tussen de brouwinstallaties en laten kennismaken met de geuren, kleuren en smaken van trappist. Vele schitterende foto's tonen wat nooit eerder voor het publiek te zien was. En wat te denken van een Kempisch varkenshaasje met Westmalle of een haantje in trappist van Rochefort? Bij elk bier vindt u ook exclusieve recepten. Geen bier zonder water. Trappistenabdijen liggen vaak bij een bron. Vandaar de vele groene trip-tips in deze gids. Jef van den Steen geeft ideeen voor een daguitstap of een weekendje in het hoppeland, de Gaume, de Kempen, de Famenne... En na afloop smaakt een trappist `dubbel' of `tripel' zo goed.

Bestel dit boek nu bij:

Azur.be: 23.23 €


Fietsen Langs Brouwerijen (Hoofdakker)

België is met zijn honderden biersoorten natuurlijk het bierland bij uitstek. Maar ook in Noord-Brabant en Zuid-Limburg en het departement Nord in Frankrijk zijn er tal van brouwerijen waar een heerlijk bier wordt gebrouwen. Na een korte inleiding over het bierbrouwen, worden in deze gids ruim dertig bierbrouwerijen beschreven en worden er twintig bezocht. Niet alleen micro-brouwerijen maar ook giganten als Dommelsch en Jupiter. De route loopt langs interessante plaatsen waaronder Hasselt, Valkenburg, Luik, Durbury, Dinant, rochefort en Chimay. Buiten deze toeristenoorden vindt de fietser rust op fietspaden en stille wegen en volop natuurschoon. Met veel praktische informatie voor onderweg. Mooie routekaarten in kleur en een heldere routebeschrijving leiden de fietser, na gedane inspanning, naar een welverdiend biertje.

Bestel dit boek nu bij:

Azur.be: 16.31 €


Koken Met Bier (huijstee, M. Van)

Prachtig kookboek voor bierliefhebbers en culinaire amateurs.Vandaag de dag wordt er in veel huishoudens licht en mediterraan gekookt. Dat speciaal bier daar uitstekend als ingrediënt kan worden ingepast, is over het algemeen bij de huidige keukenprins(es) geen heersende gedachte. Dat is jammer, want speciaal bier is niet alleen gemaakt om te drinken. Speciaal Bier heeft een pittige frisheid en fruitigheid. Het is kruidig, soms wat bitter en zacht zoet. Karaktertrekken die in moderne gerechten buitengewoon worden gewaardeerd. Gerenommeerde koks (Wulf Engel en Herman de Blijker) vonden het een uitdaging eigentijdse interpretaties van klassieke biergerechten te maken die prima passen in de lichte, moderne keuken van vandaag

Bestel dit boek nu bij:

Azur.be: 14.39 €


 

Koken Met Limburgs Bier (n. Engels-geurts, W. Engels-geurts)

Wil en Netty Engels-Geurts zijn pioniers in de Limburgse keuken. Niet alleen hebben ze een enorme kennis van de culinaire geschiedenis van deze provincie, ze hebben in de loop der jaren een reeks boeken uitgebracht waarin ze deze ook vastleggen.In dit boek hebben ze zowel traditionele gerechten met bier beschreven alsook nieuwe recepten bedacht om de heerlijke Limburgse bieren het best tot hun recht te laten komen. Limburg is de provincie met de meeste brouwerijen. Vandaar dat er ook heel veel biervariëteiten bestaan die het koken ermee uiterst interessant en aantrekkelijk maken. Wat dunkt u van de speciale bieren van Brand, Alfa, Gulpener Bier, Hertog Jan, maar ook Lindeboom, De Leeuw Bier, De Fontein, Brouwerij Sint Jozef, Brouwerij Kerkom, Martens, Maes Alken, Abdijbrouwerij Ter Dolen en trappistenbier van de Achelse Kluis? Al deze brouwers hebben meegedaan om de beste bieren in de lekkerste gerechten te krijgen. Koken met bier is extra lekker. Van de alcohol blijft niets over want die vervliegt.

Bestel dit boek nu bij:

Azur.be: 19.99 €


 

Het Hoofdkwartier (paul Arnoldussen, K. Van Geemert)

Café Scheltema was, schreef journalist Henk Hofland, ooit ‘een hoofdkwartier van de bohème [...], van kunstenaars, schrijvers en ook journalisten. Scheltema was een van die plaatsen waar aan de avond van elke werkdag de geest van de tijd kristalliseerde’. Het bruine café aan de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam is sinds het vertrek van de krantenredacties naar de rand van de stad niet meer dé pleisterplaats van het journaille. Scheltema is echter voor een breed publiek nog steeds een geliefd café. Inmiddels is Scheltema met zijn onveranderde interieur ruim een eeuw oud en exploitant Willem de Lange maakte daar bijna de helft van mee. ‘Ik kom hier een jaar of twintig, soms eens per week, dan kom ik weer weken niet. De zaak heeft geen pretenties, maar je voelt de tradities.’ acteur Serge-Henri Valcke ‘Het is met behulp van boomstammen door de Batavieren ingericht en daarna is er aan het interieur niets veranderd. En verder is het hier heerlijk rustig, zonder muziek. Dat is een feest.’ historicus Herman Beliën

Bestel dit boek nu bij:

Azur.be: 14.39 €( ipv 14,99)


 

Geloof In De Brouwerij (r. Van Der Woude)

Honderdvijftig jaar geleden werd op de Hoogte Kadijk in Amsterdam geschiedenis geschreven. De ondernemer en latere AR-politicus Willem Hovy, oprichter van woningbouwvereniging Patrimonium en financier van de Vrije Universiteit, nam de leiding van bierbrouwerij en azijnmakerij De Gekroonde Valk over van zijn oom Antoni Jan van Vollenhoven. Waarin zijn oom faalde, daarin slaagde Hovy: De Gekroonde Valk werd een succesvolle onderneming. Hovy werd een van de belangrijkste brouwers van zijn tijd, De Gekroonde Valk de grootste brouwerij van de stad en het merk Van Vollenhoven verwierf in snel tempo een groot marktaandeel. Het bedrijf ging in de jaren vijftig ten onder aan zijn eigen succes; de noodzaak van vernieuwing werd niet onderkend. In 1949 nam Heineken het bedrijf over om in 1956 de poorten voorgoed te sluiten. Rolf van der Woude reconstrueerde de geschiedenis, die in dit boek rijkelijk wordt geïllustreerd met prachtig foto- en reclamemateriaal.

Bestel dit boek nu bij:

Azur.be: 28.79 €( ipv 29,99)


 

100 X Proeven Van Straffe Streekbieren (bruno, Loockx)

Talrijke fiets- en wandelroutes doorkruisen het land van het bier. Begin je dag actief en eindig met een streekbiertje op een van de prachtige locaties. Geproefd en goedgekeurd Na de bestseller 100x straffe cafés in Vlaanderen nu ook 100x proeven van straffe streekbieren Ontdek ambachtelijke brouwerijen en authentieke cafés waar het lokale gerstenat rijkelijk vloeit Dompel je onder in de Belgische biercultuur: van de bekende Westvleteren, het beste bier ter wereld, over een Kuttekovense Tripel tot een Loterbol. Deze gids presenteert 100 straffe streekbieren uit de vijf Vlaamse provincies. Met het verhaal van de brouwers, de samenstelling van de bieren en niet te vergeten de adressen waar je kunt proeven. Klassiekers zoals de Westvleteren Tripel en ´Bolleke´ de Koninck, maar ook Slaapmutske Bruin, Rare Vos en Zeunt zullen zowel kenner als leek bekoren. Bruno Loockx en co-auteur Sofie Vanrafelghem selecteerden de streekbieren in alle onafhankelijkheid. Bovendien krijg je toeristische tips in de omgeving van elk van de 100 adressen. Heel wat fiets- en wandeltochten doorkruisen het land van het bier, maar ook aan cultuur geen gebrek. Begin de dag actief en eindig met een streekbiertje op een van de prachtige locaties. De 100 straffe streekbieren worden in beeld gebracht door sightwaysphotography. De sfeervolle foto´s van interieur, omgeving, bezoekers en leuke details laten je de 100 streekbieren voorproeven.

Bestel dit boek nu bij:

Azur.be: 12.95 €( ipv 15,99)


 

Tussen Pot En Pint (jeroen, Meus)

Leuvense volkscafés en Vlaamse gerechten beproefd Snuif samen met Jeroen Meus, stadskok van Leuven, en Guy Missotten de unieke sfeer op van twintig rasechte volkscafés en laat je verrassen door ´la petite histoire´. Welk verhaal gaat er achter de gevel schuil? Hangen/hingen er opmerkelijke stamgasten aan de toog? Waarom valt dit café in de smaak? Welke bieren zijn de specialiteit? Jeroen zoekt bij elk café een passend, Vlaams gerecht, bijvoorbeeld een stoofpot. Voor alle liefhebbers van de bierkeuken Met uitgebreide media-aandacht voor het boek tijdens de ´Week van de Smaak´ Bier en Leuven worden vaak in een adem genoemd. Achter de gevels van de talloze opmerkelijke cafés als ´De Wip´, ´Pie de Nijper´, ´In ´t Geniep´ gaan vaak ongekende, maar rijke (toog)verhalen schuil die de cafébazen en stamgasten met plezier opdissen. Jeroen Meus, stadskok van Leuven, snuift de sfeer op in twintig rasechte volkscafés en bereidt evenveel passende gerechten. Hij grijpt terug naar de klassiekers uit de Vlaamse keuken met o.a. witloof in de oven, konijn met pruimen, stoofvlees met frieten, een perfect gebakken biefstuk… Guy Missotten en Bart Mertens gingen in de cafés op zoek naar bijzondere kenmerken en tradities en verzamelden de boeiendste anekdotes en de strafste verhalen. Fotograaf Marco Mertens geeft de unieke ambiance van elk café weer met intrigerende sfeerbeelden. Geniet met volle teugen van dit boek!

Bestel dit boek nu bij:

Azur.be: 18.62 €( ipv 22,99)

 


Doe Het Eens Met Bier. Meer Dan 100 Verrassende Cocktails (steen Jef Van Den) (verschetze Andrew) 179 P

Bloody Brew, mazoet, Ale Flip, Vrolijke Limburger, Duikboot of Lazy Lady: wat maakt deze cocktails zo verrassend lekker? Ze hebben pit, want ze hebben één bijzonder origineel ingrediënt gemeenschappelijk: bier! Want bier mixen kán. Met wijn, frisdrank, likeur, en ja, ook met bier. Jef van den Steen zet alle biersoorten voor u op een rij. Hij leert u met welke ingrediënten u ze best combineert en hoe u uw biercocktails smakelijk serveert. Experimenteren, proeven en uw gasten verrassen, waar wacht u op? Dit boek bevat meer dan 100 verschillende recepten voor biercocktails. U maakt cocktails met Guinness of fruitbier, trappist of pils, stout, witbier en zelfs alcoholvrij bier. U ontdekt nieuwe combinaties zoals bière flambée, bierkoffie, bierpunch, glühbier en biersorbet. Leuke weetjes en serveertips wisselen de bruisende recepten af in dit cadeauboek dat niet in uw bar- en boekenkast mag ontbreken. De prachtige foto’s van Andrew Verschetze prikkelen alvast uw smaakzin! JEF VAN DEN STEEN is dé bierexpert in Vlaanderen en Nederland. Hij heeft al talrijke boeken voor bierliefhebbers op zijn naam staan. Hij is een vaste redacteur van De Zytholoog en schrijft in Bier Passie Magazine en het culinaire tijdschrift Smaak.

Bestel dit boek nu bij:

Azur.be: 18.99 €( ipv 19,99)

 


 

Belgian Family Brewers (steen, Jef Van Den) (couttenye, Stefaan) 184 P

Bier brouwen is een bijzonder ambacht, waarbij de kennis en de ervaring van de brouwer vaak al eeuwenlang van generatie op generatie wordt doorgegeven. Dit boek schetst het boeiende verhaal van dertien Belgische familiale brouwerijen en hun traditionele bieren: Bavik, Bosteels, Brasserie de Silly, De Halve Maan, De Koninck, Dubuisson, Dupont, Het Anker, Roman, Sint Bernard, Van Eecke, Van Honsebrouck, Verhaeghe. Deze brouwerijen hebben zich verenigd en noemen zich de Belgian Family Brewers. Met dit label bieden ze de consument kwaliteitsgaranties: het gaat om bieren die effectief in ons land gebrouwen worden, door een onafhankelijke familie die bovendien sinds 50 jaar brouwt. De bieren onder dit label zijn uniek: ze hebben geen kopies onder een andere naam of etiket. Ontdek de rijke geschiedenis en de sfeer van de Belgian Family Brewers. Proef van hun bieren met een rijk palet aan smaken, geuren en kleuren.Geniet van de originele bierrecepten van kok Stefaan Couttenye (‘t Hommelhof Watou). Een smakelijk overzicht van authentieke bieren van bij ons, samengesteld door Jef Van den Steen, dé bierexpert in Vlaanderen en Nederland.

Bestel dit boek nu bij:

Azur.be: 17.39 €( ipv 19,99)

 


Westmalle Trappist (van Den Steen Jef) 64 P

In de traditie van de uitgaven die worden gebracht door het Davidsfonds krijgen we hier onder een handig handboekje een uitermate interessant item en aanpak aangeboden, dat de lezer kennis laat maken met een pareltje van de Belgische bierwereld, nl. met de fameuze trappist van Westmalle. We maken kennis met de eigenheden van dit lekkere bier, de manier waarop het gebrouwen wordt, de brouwinstallaties. Maar daar blijft het niet bij, want benevens de leuke kadering van dit bier, krijgen we ook een andere benadering van het gebruik van dit bier, doorheen een aantal smakelijke gerechten waarbij het bier van Westmalle, de roodbruine Dubbel en de goudblonde Tripel, een oofdrol weet te spelen. En het zijn gerechten die op een bijzondere wijze de kracht en de smaak van deze bieren weten te doen uitblinken. De auteur is een kenner, en weet als geen ander deze gerechten te beschrijven en bruikbaar te maken in de eigen keuken. Op een magische wijze weet bierkok Couttenye de ingrediënten te combineren om te komen tot de beste combinaties, die toch wel enige verwondering en bewondering weten teweeg te brengen. Geen overdaad aan luxe of aan weelde, maar wel degelijk een gids doorheen de wereld van deze trappist, en een werkelijk smaakvol kookboekje, dat zeker niet mag missen in de betere keukens. Een origineel bierkookboek

Bestel dit boek nu bij:

Azur.be: 14.24 €( ipv 14,99)

 


Bieren En Brouwerijen Van Belgie (calderon, Adelijn)

In dit naslagwerk beschrijft Adelijn Calderón één voor één elke actuele brouwerij en haar bieren. Ook van 217 verdwenen brouwerijen zijn de belangrijkste gegevens opgezocht. Daarnaast komen eveneens de bierfirma’s aan bod. Met een grote nauwkeurigheid is alle informatie gecheckt op juistheid, hetgeen in vele gevallen niet evident geweest is. Verder zocht de auteur voor elke brouwerij typische afbeeldingen en wat kon beter dan de voorstelling van de respectievelijke etiketten en de meest bekende en gebruikte bierglazen. Afbeeldingen van oude logo’s en meer dan 3.000 originele kleurenfoto’s maken van deze uitzonderlijke uitgave een feest voor het oog. De brouwerijen zijn in dit boek alfabetisch gerangschikt. Dankzij een trefwoordenregister is dit grondige naslagwerk een werkinstrument voor alle belanghebbenden, vorsers en geïnteresseerden in de brouwerijwereld. De schrijver heeft bijzonder waardevol pionierswerk verricht door zoveel gegevens samen te brengen. Tot op heden is nog geen enkel boek uitgegeven dat zoveel objectieve informatie over dit onderwerp bundelt!

Bestel dit boek nu bij:

Azur.be: 74.51 €( ipv 80,99)


Belgian Beer Sommelier (vinken Ben)

Foodpairing met de biersommelier Ben Vinken Biersommelier Ben Vinken laat zijn kennersblik schijnen over het wereldwijde succesverhaal van Belgische bieren. Wat maakt ze zo uniek? Welk verhaal gaat er schuil achter het brouwen van het bier? Wat typeert Belgische bieren als Duvel, Petrus, La Chouffe, Tripel Karmeliet, enz.? Met welke gerechten kun je ze het best combineren? Bij elk bier creëren chefs Jan Buytaert en Carlo Didden een passend gerecht. Rijk geïllustreerd met aantrekkelijke foto´s van Joris Luyten

Bestel dit boek nu bij:

Azur.be: 20.24 €( ipv 24,99)

 


Tournee Generale (degrande Geert)

In het Canvas-programma Tournée générale neemt muzikant en duivel-doet-al Jean Blaute zijn Britse vriend en oer-veejay Ray Cokes mee op een queeste naar de geheimen van het Belgische bier. Tijdens hun verrassende, verfrissende en van tijd tot tijd hilarische trip maken ze kennis met 1001 onvermoede aspecten van de rijke Belgische biercultuur en met tal van onbekende toeristische pareltjes. Ze hebben een duidelijk doel voor ogen: zelf een bier brouwen dat aan al hun eisen voldoet.
Het boek Tournée générale zet aan de hand van de spraakmakende zoektocht van deze twee bon vivants de boeiendste weetjes over het Belgische bier in de schijnwerpers.
Waarom hebben wij het beste bier en de beste brouwers ter wereld? Wie zijn de onbekende professoren in ons land die alles over bier weten? Waarom is bier even complex als wijn? Welke zijn de oudste familiebrouwerijen van België? Waarom is een glaasje bier drinken gezond?
Kortom, veel bekende en vooral onbekende weetjes over een van onze exportproducten bij uitstek. En natuurlijk met tientallen toeristische en gastronomische tips.

Bestel dit boek nu bij:

Azur.be: 18.99 €( ipv 19,99)


Focus Bier (dabove L.) 288 P

In de reeks van zeer handige en kwaliteitsvolle gidsen, krijgen we deze keer een exmplaar dat gewijd wordt aan de godendrank bij uitstek, nl. bier. Het is weerom een kwaliteitswerk, onder de redactie van Michael Jackson, die onlangs overleed. Een zeer lijvig boekje in handformaat, waarin de wereldgoeroe op gebied van het bier een knappe beschrijving weet te brengen van de bekendste, beroemdste en beruchtste bieren. Uiteraard kennen de Lage Landen een zeer groot aandeel in dit boek, zeg maar zowat een kwart van de beste wereldbieren komen uit België en Nederland. We vinden in deze gids een handleiding om alles te weten te komen wat nodig is om op een degelijke manier de juiste kennis op te doen van wat je werkelijk moet weten van het bier. De manieren van brouwen, de soorten bier, de stijlen en de manieren van genieten worden er omstandig in beschreven, om dan over te gana tot het ernstige werk, nl. op verkenning door de wereld van bieren, van overal ter wereld. Het is een prachtig overzicht van alle bieren die op hun manier de wereld van de bieren weten te tekenen, en dit op een zeer concrete wijze beschreven, met de nodige links om zeer concreet de brouwerijen terug te kunnen vinden, en wellicht over te gaan tot degustatie. Alle mogelijke bieren, met de illustratie van een uitgeschonken glas en een fles van het besproken gerstenat. Daarnaast wordt, naast een algemenere, historische beschrijving ook de streek van oorsprong, de biersoort, de alcoholgehalte en de schenkingstemperatuur. Dus niet enkel een theoretische benadering, maar ook een visuele weergave en practische begeleiding. Men kan enkel maar lovend zijn over dit zeer knap boek, met heel wat practische tips en weetjes. Een must voor wie de wereld van het bier wenst te ontdekken. Een smaakvol boek… een referentiewerk op het gebied van bierkennis.

Bestel dit boek nu bij:

Azur.be: 12.34€


 

100 X Straffe Cafes In Vlaanderen (loockx)

100 gezellige en volstrekt unieke Vlaamse cafés Een voorname herberg in een oud kasteel, een kroeg in een dorpsschool of een café in een kunstgalerie. Een stemmige gelagzaal in een klooster, waar de obers een monnikspij dragen en de rekening in een heuse missaal stekenof een café met een spookachtig interieur vol spinnenwebben en doodskisten. En natuurlijk het kleinste, het oudste en het hoogste café van Vlaanderen. Met toeristische tips: wandel- en fietstochten en verrassende bezienswaardigheden in de omgeving Met informatie over de plaatselijke bieren die in de 100 cafés getapt worden Waar men gaat langs Vlaamse wegen, komt men straffe kroegen tegen! Dit boekje selecteert 100 unieke cafés in Vlaanderen en Brussel. Oude herbergen, knusse kroegen en landelijke terrassen met een heel bijzonder kantje. Gevestigd in een klooster, een kasteel, een wafeltjestent of een koloniale lodge: verrassend én gezellig. Bruno Loockx selecteerde de straffe cafés in alle onafhankelijkheid. Bovendien geeft de auteur toeristische tips in de omgeving van elk van de 100 adressen. Geniet van een fiets- of wandeltocht of van een origineel museum en les daarna je dorst in een klassevol café. De 100 fascinerende cafés worden in beeld gebracht door sightwaysphotography. De sfeervolle foto´s van interieur, omgeving, bezoekers en leuke details laten je de 100 plekken voorproeven. Dit boekje selecteert 100 unieke cafés in Vlaanderen en Brussel. Oude herbergen, knusse kroegen en landelijke termassen met een heel bijzonder kantje. Gevestigd in een klooster, een kasteel, een wafeltjestent of een koloniale lodge: verrassend én gezellig. Bruno Loockx selecteerde de straffe cafés in alle onafhankelijkheid. Bovendien geeft de auteur toeristische tips in de omgeving van elk van de 100 adressen. Geniet van een fiets- of wandeltocht of van een origineel museum en les daarna je dorst in een klassevol café.

Bestel dit boek nu bij:

Azur.be: 15.19€

 


 

De Belgische Bierkeuken (cattoor Mario),

De Belgische Bierkeuken-70 bierrecepten van bij ons Mooie uitgave met 70 recepten van de hand van Mario Cattoor, chef van restaurant De Vlaamsche Pot, Helmstraat 3-5 te Brugge. Uitgegeven bij Borgerhoff & Lamerigts NV Isbn 9789089310231 Mooie foto's ook EN een aparte ( weliswaar commerciële ) bespreking van de gebruikte bieren(ongeveer 50 verschillende!)

Bestel dit boek nu bij:

Azur.be: 14.24€

 


 

Hop(scheuten) ( Wemaere Bart)

Bijzonder culinair ingrediënt in de hoofdrol -In samenwerking met de Poperingse Keurbroederschap Witte Ranke - Hop is in. Kijk naar het succes van de lokale toeristische sector, van de erfgoedsector en van de streekgastronomie -Goed onderbouwde teksten, actuele info, beklijvende foto’s, smakelijke recepten Hopscheuten zijn een culinaire delicatesse. Vroeger voedsel van het gewone volk, vandaag de duurste groente ter wereld, uitsluitend in de betere restaurants te proeven tussen Kerstmis en Pasen. Had de Romeinse geschiedschrijver Plinius het echt al over hopscheuten? Vanwaar die hoge prijs? Hoe zien hopscheuten eruit en hoe smaken ze? Zijn hopscheuten een typisch Vlaams product of serveren ook andere landen deze exclusieve groente? Kan je zelf hopscheuten kweken, bewaren en klaarmaken? Wat zijn de klassieke gerechten en hoe verwerken creatieve chef-koks hopscheuten in hun keuken? Voor het eerst verschijnt een boek waarin je alles vindt over hop en hopscheuten. Bekende en onbekende Vlaamse chefs als Tim Boury (Belga Queen Gent), Stefaan Couttenye (’t Hommelhof Watou), Steve Deconinck (Hof van Cleve Kruishoutem) e.a. gaan bovendien met het delicieuze product aan de slag en geven hun toprecepten prijs. Een fascinerend en smakelijk verhaal over gastronomie, maar ook over bier brouwen, geneeskracht en cosmetica… Dit boek is een realisatie van de Poperingse Keurbroederschap De Witte Ranke, een vzw die zich al 25 jaar inzet voor Poperinge, de Poperingse gastronomie en de hopsector in het bijzonder. Auteur BART WEMAERE is voorzitter van De Witte Ranke

Bestel dit boek nu bij:

Azur.be: 26.59€

 


 

Bier Uit De Hele Wereld ( Delos )

Bier is al duizenden jaren oud. Het is de meest genuttigde drank ter wereld - en de meest miskende. Ga samen met dit prachtige ge´llustreerde boek op ontdekkingsreis langs de grootste bierbrouwerijen ter wereld en leer hun bieren kennen. Van prestigieuze internationale pilsjes tot onbekende Belgische geuzelambieks, van Britse ales tot Japanse draft beers…ze staan er allemaal in. Leer iets over de geschiedenis en tradities van bieren uit alle werelddelen. Ze staan afgebeeld in hun bekende flesjes en blikjes. De etiketten zijn een lust voor het oog en hebben vaak een verrassend originele vormgeving. Bier uit de hele wereld is een uitnodiging om mee te gaan naar alle grote rituele bierfeesten, iets te voelen van de warme intimiteit van Engelse, Ierse of Amerikaanse pubs en de sfeer te proeven van kleine kroegen overal ter wereld.

Bestel dit boek nu bij:

Azur.be: 18.99€

Voorlopig niet meer beschikbaar


 

Geschiedenis van de dorst

Onderdompeling in de drankcultuur van de Lage Landen. Met de concurrentiestrijd tussen de verschillende dranken als leidraad. De mens - zo stelt Plinius de Oudere al in de eerste eeuw - is het enige wezen dat drinkt ook als het geen dorst heeft. Water, wijn, bier, brandewijn, jenever, pils, frisdrank en de exotische indringers chocolade, koffie en thee: door de geschiedenis heen hebben alle mogelijke dranken elkaar bestreden om de gunst van de `drinker'. Maar wie dronk wat? En waarom? Water en bier voor de armen, wijn voor de rijken? Koffie voor de heren, thee voor de dames? Dit boek dompelt de lezer onder in het drankverbruik van de Lage Landen, vanaf het begin van onze tijdsrekening tot nu, van honingmee tot ijsthee. Geschiedenis van de dorst is bovendien een cultuurgeschiedenis met een unieke kijk op het dagelijkse leven van onze voorouders, hun materiële welstand en manier van denken. Een standaardwerk waarvan iedereen kan genieten. Gezondheid!

Bestel dit boek nu bij:

Azur.be: 28.49€


Geuze en kriek. De champagne onder de bieren (STEEN JEF VAN DEN)

Geuze en kriek. De champagne onder de bieren neemt je mee naar de tonnenmagazijnen waar het bier op hout gist en rijpt. Je maakt kennis met de rijke geschiedenis van lambik, meerts, faro, geuze en kriek. Jef van Steen wijdt je graag in in de brouwgeheimen achter de fijnste en de fruitigste onder de Belgische bieren:. En dan maar proeven!

Bestel dit boek nu bij:

Azur.be: 34.99€Alle Belgische Bieren

Alle Belgische Bieren biedt een alfabetisch overzicht van meer dan 750 Belgische bieren. Alle flesjes en originele glazen worden in het boek afgebeeld, geflankeerd door belangrijke facts and figures. Zonder twijfel een leuk hebbeding voor elke bierliefhebber, een absolute must voor de ervaren bierproever.

Bestel dit boek nu bij:

Azur.be: 34.19 €


 

Bier en bord (VAN HOVE HERWIG)

Zoals dat met alle alcoholische dranken het geval is, draagt een dagelijkse maar matige consumptie van bier aan tafel bij tot een expliciete meerwaarde voor de gezondheid. Bijkomende pluspunten zijn de spontane gezelligheid die inherent is aan deze drank en het lage alcoholgehalte dat een zekere 'ruimte' laat om te drinken. Daarom is het ergerlijk te moeten constateren dat in België, het meest inventieve bierland ter wereld, nauwelijks enige moeite wordt gedaan om de gastronomische kloof te overbruggen die bestaat tussen het bierglas en het bord. In de cafés blijft het gastronomisch samengaan van bier en voedsel beperkt tot banaal knabbelwerk zoals gezouten pinda's, blokjes 'Hollandse' kaas en droge worstjes. In de meeste restaurants wordt er zelfs helemaal niets aan gedaan. Dit boek vormt de neerslag van een jarenlange zoektocht naar vlotte en eenvoudige gerechten die passen bij elk van de vier fundamentele biergroepen: pils, blond abdijbier, donker abdijbier en witbier. Bier verdraagt geen flauw gedoe zoals schuimpjes, gelatine-achtige bolletjes of wankele torenconstructies op het bord. De boodschap is duidelijk: “Eerlijke drank in het glas en smakelijke gezonde gerechten op het bord.”

Bestel dit boek nu bij:

Azur.be: 18.99 €


 

Duvel à la carte

Elke chef bereidt een viertal heerlijke recepten om zelf uit te proberen Met eigentijdse fotografie van Sven Everaert en smakelijke teksten van Stefaan Daeninck Tien internationale sterrenchefs uit Nederland, België, Frankrijk en Groot-Brittannië.

Weldra leverbaar

Bestel dit boek nu reeds bij:

Azur.be: 18.99 €

Voorlopg niet meer beschikbaar


 

Legendarische bierverhalen

Legendarische bierverhalen van Bert van Zuilekom is een vlot geschreven boekje met smakelijke verhalen over personen en gebeurtenissen uit de lange geschiedenis van het bier. Via Freddy Heineken, Hertog Jan: Primus, Gambrinus en Cambrinus, de paarden van Palm en Pierre Celis komen we uiteindelijk bij het beste bier van de wereld uit.

Bestel dit boek nu reeds bij:

Azur.be: 12.34 €

Niet meer beschikbaar


 

IFoodie! Bier

Ben Vinken

Vanaf 13-11-2007 in uw boekhandel!

- Bierkenner Ben Vinken deelt zijn passie voor het gouden vocht in een complete en handige gids.
- Een compacte bierbijbel boordevol weetjes over schenkwijzen, soorten en smaken. Elk bier leer je kennen in een uitgebreide informatiefiche.
- De meest illustere en meest obscure bieren van ons land passeren de revue en worden belicht in foto's die doen watertanden.

Vanaf 13-11-2007 in uw boekhandel!

Azur.be: 6.64 €


De grote bierencyclopedie VERHOEF B

Uitgever : REBO PRODUCTIONS

Deze zorgvuldig samengestelde bierencyclopedie geeft de lezer een goede indruk van welke bieren er op onze aardbol gebrouwen en gedronken worden. Naast informatie over brouwers en hun bieren uit de grotere bierlanden van Europa bevat dit naslagwerk bieren uit de Verenigde Staten, Zuid-Amerika, Japan en vele andere, minder bekende, bier producerende landen.

azur.be bodemprijs: 18.99 €


 

Bier voor dummies Steve Ettlinger & Marty Nachel

Uitgever : PEARSON EDUCATION UITG. BV

Bier is van oudsher 's werelds meest populaire drank en ook nu nog genieten veel mensen van de talloze verschillende bieren die er op de markt zijn. Omdat deze vertaling is bewerkt voor de Nederlandstalige markt zul je ook de bekende (en minder bekende) Nederlandse en Belgische bieren tegenkomen. Je leert wat het verschil is tussen pils, ale en diverse speciaalbieren en hoe je je eigen bier brouwt. Verder geven de auteurs nog allerlei tips voor het bewaren, inschenken en drinken van bier. Met Bier voor Dummies word je een echte bierkenner. De auteurs: Steve Ettlinger heeft sinds 1985 al meer dan 20 boeken voor de algemene markt geschreven. Hij is directeur van Ettlinger Editorial Projects, een bedrijf dat ideeën ontwikkelt voor boeken en deze ook produceert. Daarnaast schrijft hij over culinaire onderwerpen voor tijdschriften en websites. Marty Nachel is freelance schrijver over bier en bier brouwen en heeft als thuisbrouwer al diverse prijzen in de wacht gesleept. Hij is lid van de North American Guild of Beer Writers en voormalig directeur van de Chicago Beer Society. Op zoek naar goed bier heeft hij meer dan 150 brouwerijen, biercafés, bierfestivals en bierkelders bezocht in Amerika en Europa. Hij heeft diverse boeken en artikelen over bier geschreven.

azur.be bodemprijs: 26.59€


 

Trappist het bier van de monniken

Uitgever : DAVIDSFONDSSPECIAL

Franse Revolutie. De monniken van de Franse cistercienzerabdij La Trappe slaan op de vlucht en zwermen uit naar Zwitserland, Italie, Spanje en. de Lage Landen. Westmalle, Westvleteren, de Achelse Kluis, Chimay, Rochefort en Orval: wie zijn de trappisten? En uit welk vaatje tappen ze? `Men drinkt nooit wijn, bier of cider of welke andere alcoholhoudende drank dan ook, maar alleen zuiver water.' Dom de Lestrange, abt van La Trappe, hield zijn trappisten kort. Te kort, want later werd ook de plaatselijke volksdrank toegelaten. Die was in Belgie, naast afgeroomde melk en karnemelk, bier! Om `ledigheid' te voorkomen en om `van de arbeid hunner handen' te kunnen leven, beslisten de monniken het bier zelf te brouwen en te verkopen. Na de Tweede Wereldoorlog werd dat hogegistingsbier de grootste inkomstenbron. De kwaliteit droeg bij tot de goede naam. Veel klanten dronken het trouwens op doktersvoorschrift. Vandaag kent het bier uitstraling tot in het buitenland. Trappist. Het bier en de monniken schetst de geschiedenis van de zes Belgische trappistenabdijen. De broeder-brouwers, die de zorgvuldig bewaarde geheimen van het brouwsel kennen, geven een rondleiding tussen de brouwinstallaties en laten kennismaken met de geuren, kleuren en smaken van trappist. Vele schitterende foto's tonen wat nooit eerder voor het publiek te zien was. En wat te denken van een Kempisch varkenshaasje met Westmalle of een haantje in trappist van Rochefort? Bij elk bier vindt u ook exclusieve recepten. Geen bier zonder water. Trappistenabdijen liggen vaak bij een bron. Vandaar de vele groene trip-tips in deze gids. Jef van den Steen geeft ideeen voor een daguitstap of een weekendje in het hoppeland, de Gaume, de Kempen, de Famenne... En na afloop smaakt een trappist `dubbel' of `tripel' zo goed. Jef van den Steen kreeg het vertrouwen van de trappisten, waardoor ze hem binnenlieten in hun leefwereld. Hij is een vaste redacteur van De Zytholoog, het blad van Zythos, de enige bierconsumentenvereniging in ons land.

azur.be bodemprijs: 32,54 €

Tijdelijk niet meer verkrijgbaar. Vernieuwde versie voorzien in 2010


 

Smaak van bier, DE, STEEN JEF VAN DEN

Uitgeverij Davidsfonds

De smaak van bierà.Bitter of fruitig? Zoet, zuur of kruidig? Bier heeft een bijzonder raak smakenpalet. Sinds jaar en dag hebben zowel brouwers als bierliefhebbers hun creativiteit kunnen botvieren op bier. Met een goddelijke mensendrank als gevolg. Biergoeroe Jef van den Steen en bierkok Stefaan Couttenye van Gasthof Æt Hommelhof ion Watou slaan de handen in elkaar: Jef deelt zijn kennis, Stefaan zijn kookkunsten met elke lezer. Stefaan Couttenye presenteert meer dan 30- originele bierrecepten. Speciaal gecreëerd voor het boek, of echte klassiekers op de menukaart van Æt Hommelhof. Stuk voor stuk geven ze je meer dan een reden om alle smaken van bier uit te proberen.

azur.be bodemprijs: 45,59 €


 

Grote Belgische bieren, JACKSON.MICHAEL

Uitgever : Lannoo

azur.be bodemprijs: 27.59€

Niet meer beschikbaar op dit moment.

 


 

 

Bier uit de hele wereld.

Bier is al duizenden jaren oud. Het is de meest genuttigde drank ter wereld - en de meest miskende. Ga samen met dit prachtige ge´llustreerde boek op ontdekkingsreis langs de grootste bierbrouwerijen ter wereld en leer hun bieren kennen. Van prestigieuze internationale pilsjes tot onbekende Belgische geuzelambieks, van Britse ales tot Japanse draft beers...ze staan er allemaal in. Leer iets over de geschiedenis en tradities van bieren uit alle werelddelen. Ze staan afgebeeld in hun bekende flesjes en blikjes. De etiketten zijn een lust voor het oog en hebben vaak een verrassend originele vormgeving. Bier uit de hele wereld is een uitnodiging om mee te gaan naar alle grote rituele bierfeesten, iets te voelen van de warme intimiteit van Engelse, Ierse of Amerikaanse pubs en de sfeer te proeven van kleine kroegen overal ter wereld.

Azur.be: 18.99 €


Wij waren erbij.Deze site werd reeds 104606 maal bezocht.