DHTML Menu by Milonic
Home
Add favorieten

Bestel de GRATIS bierkrant
e-mail:


bierkrant december 2005

Bierkrant december 2005

Een uitgave van www.bierpromotie.be


Inhoud:

Brouwerijen in Vlaanderen Vakantieland.

Brouwerij Hoegaarden op termijn dicht.

CD&V wil horeca redden.

Brouwerij Gulper krijgt Euregio Milieuprijs.

Bier gezond en wel.

Nieuwe glazen voor Jupiler.

Jac van Peer van café De Beyerd is beste Nederlandse bierproever.

Grolsch manager om het leven gekomen tijdens helikoptercrash.

 

Uittips:

02 december 42'STE studiedag mouterij en brouwerij te Gent (B).

10 december Bonte dag van HOP te Gullegem (B)

17-18 december Kerstbierfestival te Essen (B).

 


Brouwerijen in Vlaanderen Vakantieland.

In Vlaanderen Vakantieland op één (VRT) wordt tijdens de uitzending van  10 en 11 december speciaal aandacht gegeven aan de Belgische en vooral Vlaamse brouwerijen. De uitzendingen zijn te volgen op zaterdag om 18.10 en op zondag om 17.15 op één.

website : www.een.beBrouwerij Hoegaarden op termijn dicht.

Inbev heeft gisteren op een speciale ondernemingsraad een intentieverklaring afgelegd dat er bij Inbev 232 personen te veel zijn. Hierbij zijn er 109 bedienden en 123 arbeiders. Vooral de brouwerij van Hoegaarden is getroffen. In deze afdeling zullen de meeste ontslagen vallen. Het is de bedoeling om de brouwerij van Hoegaarden over te plaatsen naar Jupille.

Website brouwerij: www.interbrew.be


CD&V wil horeca redden.

Jaarlijks zijn er in België ongeveer 1300 faillissementen in de horeca. En daar wil volksvertegenwoordiger Dirk Claes iets aan doen door de BTW naar 6 % te brengen. Volgens Dirk Claes, die zelf cafébaas is, verdient een cafébaas 0,15 aan iedere pint die hij tapt. Door de BTW te verlagen en door de restaurantkosten voor 100 procent fiscaal aftrekbaar maken zou het cafébezoek en restaurantbezoek terug aantrekkelijk worden gemaakt.


>Brouwerij Gulper krijgt Euregio Milieuprijs.

De Akense stichting Kathy Beys schenkt brouwerij Gulpeer de milieuprijs omdat de bierbrouwerij al haar bieren volgens het milieukeurmerk brouwt en hierbij uitsluitend grondstoffen uit de eigen Limburgse bodem gebruikt. De brouwerij krijgt de prijs ook, omdat de brouwerij verankerd is in de regio, boeren steunt en zich inzet voor mens, natuur en milieu.


Website brouwerij: www.gulpener.nl


Bier gezond en wel.

Volgens onderzoekers van de universiteit van Oregon, bevat hop het product Xanthohumol en daarmee kan kanker worden bestreden. Omdat hop een basisproduct is van bier zou het drinken van bier, zij het met mate goed zijn om de ontwikkeling van borst-, baarmoeder- en prostaatkankercellen te voorkomen. Hoeveel bier er moet gedronken worden om een daadwerkelijk resultaat te zien staat jammer genoeg niet vermeld in het rapport.

Hierbij komt nog dat men tot de bevinding is gekomen dat patiënten die geregeld een biertje drinken een sterker gestel hebben. Dit komt door het feit dat bier een belangrijke bron van silicone is, een bouwstof voor sterke beenderen.Nieuwe glazen voor Jupiler.

Na de aanpassing van het logo zijn ook de glazen aangepast. Om deze aanpassing vlot te laten verlopen zijn er begin januari 300 medewerkers op pad naar 12000 horecazaken om de 3 miljoen aanwezige glazen te vervangen. Belangrijkste aanpassingen zijn het nieuwe logo en de naam die nu verticaal op het glas staat. De nieuwe glazen zijn te verkrijgen in 25, 33 en 50 cl.

Website brouwerij: www.interbrew.be


Jac van Peer van café De Beyerd is beste Nederlandse bierproever.

Jac van Peer van café De Beyerd, gelegen in Breda, is uitgeroepen tot beste bierproever van Nederland. De bierwedstrijd vond plaats in de brouwerij van Grolsch in Enschede. De 24 kandidaten kregen 10 verschillende bieren te proeven. Jac was de enige bierproever die alle 10 de verschillende speciale bieren juist herkend heeft.


Grolsch manager om het leven gekomen tijdens helikoptercrash.

Grolsch-manager Guus Klatte is om het leven gekomen bij een helikoptercrash in Nieuw-Zeeland. Na een speurtocht van twee weken door zowel de autoriteiten als particuliere diensten is het wrak van de helikopter gevonden. Klatte maakte samen met directeur Michael Erceq van drankenonderneming Independent Liquor een binnenlandse vlucht in Nieuw-Zeeland. Na vertrek werd taal noch teken van het duo vernomen, waarna een grootschalige zoekactie op touw werd gezet. Dit leidde tot de trieste vondst van het helikopterwrak.


Website brouwerij : www.grolsch.nl


Uittips:

december 2005


42'STE studiedag mouterij en brouwerij

vrijdag 02 december 2005

 

Hogeschool Gent Polyvalente Zaal Campus BME-CTL Voskenslaan 270 - Gent(B)

Voordrachten

Toekomst van de Belgische bierspecialiteiten
Sommige bierspecialiteiten genieten al van een erkenning op Europees niveau; andere komen hiervoor ook in aanmerking. De vrij ingewikkelde Europese erkenningsprocedure zal worden uiteengezet en de gevolgen van een Europese erkenning zal worden toegelicht.
Dominique Taeymans, Belgische Brouwers


The filtration of beer – costs and field report about a novel filter system for kieselguhr-free beer filtration
The novel concept of the filter KOMETronic describes a filtration system with a specific capacity of 16 hl/m².h and a 50% reduction of costs compared to an average sheet filter.
Hartmut Evers, KHS AG


Legionellapreventie en desinfectie
Enerzijds worden de structurele en voorkomingsmaatregelen besproken die de kans op groei en verspreiding van Legionella kunnen beperken. Daarnaast wordt een overzicht gegeven van de mogelijke desinfectietechnieken.
Smet Erik, Trevi N.V.


Stress and Brewing Yeast Functional Responses
Brewing yeast exhibits stress responses during brewery propagation and fermentation. This comes along with specific gene expressions. Results are discussed in relation to the impact on the brewing process.
Katherine Smart, Oxford Brookes University


Mededelingen van het onderzoek aan de hogeschool
Klaring en stabilisatie in KMO brouwerijen.
De prestatie van een nieuwe klarings- of stabilisatietechniek moet, met name voor KMO brouwerijen met hun verscheidenheid aan producten, tevens worden beoordeeld aan de hand van bieren die reeds werden geaccepteerd door de consument.
Steven van den Berg, Hogeschool Gent

Zuurstof en lagering vooraf bij nagisting
Wat is de invloed van de zuurstofconcentratie bij afvullen op de nagisting en op de nagegiste bieren? Kan de lagering na de primaire fermentatie ingekort of weggelaten worden voor bieren met nagisting op de fles?
Anita Van Landschoot, Hogeschool Gent
Deelnameprijs

lid 55 EUR

niet-lid 75 EUR

gepensioneerd/werkzoekend/jong oud-student HG ('02-'05) 40 EUR

voordrachten zonder lunch 42 EUR

 

Info:
E-mail : info@fermentatio.be
Site: www.fermentatio.be/studiedag.html


Bonte dag van HOP

 

Zaterdag 10 december 2005 om 15.00 uur

Café De Klokke , Dorpsplein 8 , 8560 Gullegem (B)

Proeven van de heerlijke kelderresten van HOP.

Bieren die reeds gekend zijn voor de Bonte Dag :
OUDE GEUZE
KRUIDENBIEREN
KAPITTEL 30 jaar oud.
'N STEENPUTJE - AMATEURBROUWSEL
'N MAUROOTJE = LAUWSE SAISON (EXAMENBROUWSEL) - BROUWERIJ "DE HOPPESCHEUTE"
HUISBROUWSEL - BROUWERIJ LUPILINE
BAVIK AGED-PALE : 5 JAAR OUD.
CONTENT - HOPBIER

BONTE DAG : HOPLEDEN = GRATIS
NIET LEDEN = 4,50 €

Inschrijven verplicht bij William Roelens:Tel :0497 613675 of op william.roelens@telenet.be

 


 

Kerstbierfestival

Zaterdag 17 december vanaf 14.00
zondag 18 december vanaf 12.

Heuvelhal
Essen (B)

Op zaterdag 17 en zondag 18 december 2005 organiseert O.B.E.R. weer zijn jaarlijks Kerstbierfestival. Twee dagen lang kunnen de bezoekers het uitgebreid gamma aan Belgische kerst- en winterbieren degusteren. Het proeven gebeurt uit glaasjes van 15 cl zodat u goed de verschillende brouwsels kunt beoordelen.

Ook onze gerechten met kerstbier bereid en brood met kerstbier worden stilaan legendarisch.

Tijdens de editie 2004 kwamen er weer zo'n 1200 dorstige kerstbierliefhebbers opdagen in het parochiecentrum van Essen-Statie. En niet alleen uit België ! Ook bierliefhebbers uit Engeland, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en natuurlijk Nederland, maar daar bovenop nog dorstigen uit Zweden, Noorwegen, Denemarken, Rusland Nieuw-Zeeland, Japan, en de Verenigde Staten van Amerika mochten we verwelkomen. Er was zelfs een delegatie met Amerikaanse journalisten!

GRATIS INKOM

Volledig rookvrije zaal - voor optimaal proefgenot !

Proeven in speciale degustatieglazen van 15 cl

 

Info:
E-mail : kerstbier@ober.be
Site: http://www.ober.be

 


Wij waren erbij.Deze site werd reeds 994150 maal bezocht.