DHTML Menu by Milonic
Home
Add favorieten

Bestel de GRATIS bierkrant
e-mail:


bierkrant december 2006

Bierkrant december 2006

Een uitgave van www.bierpromotie.be


Inhoud:

Bavik bouwt nieuwe brouwzaal.

Objectieve Bierproevers Regio Essen bekroont.

Overname Grolsch in de maak.

Gouden medailles voor Belgische bieren.

Nieuwe Leffe voor Frankrijk.

Overlijden Michel Slaghmuylder.

 

Uittips:

01 dec Proeverij kruidenbieren te Sint-Niklaas (B)

01 dec Studiedag mouterij en brouwerij te Gent (B)

09 dec 4de bonte dag van HOP in Gullegem (B)

16-17 dec Kerstbierfestival te Essen (B)

17 dec Streekbierenfestival Croque Local te Ingelmunster (B)


Bavik bouwt nieuwe brouwzaal.

Weldra begint brouwerij Bavik aan de tweede fase van de uitbreiding van de brouwerij. De eerste fase die gestart is begin dit jaar met een nieuw magazijn en extra gistingskuipen. In de tweede fase is de bouw van een nieuwe brouwzaal voorzien. Deze uitbreiding begint heel binnenkort. Door een extra brouwketel zal het mogelijk zijn om de productie met 50 % te verhogen. Tevens zal alles automatisch gebeuren iets wat de kwaliteit ten goede komt. Eind juni, zou de brouwzaal operationeel moeten zijn, zodat het hoogseizoen kan opgevangen worden. Deze uitbreidingen waren nodig om de vraag naar Wittekerke Rose te kunnen volgen. Dit bier die in België minder verkoopt is een succes in Nederland.


Objectieve Bierproevers Regio Essen bekroont.


De Objectieve Bierproevers Regio Essen zijn voor hun inzet voor de promotie van de Belgische bieren, uitgekozen door de Academie voor Streekgebonden Gerechten. ASG bekroont elk jaar een toeristisch initiatief rond streekgebonden gastronomie. Vorig jaar was de prijs weggelegd voor de kaasmakerij van Passendaele. De Objectieve Bierproevers danken hun prijs vooral aan het kerstbierfestival in Essen waar zo'n 110 Belgische kerstbieren worden gepresenteerd.


Overname Grolsch in de maak.

Brouwerij Grolsch ziet een overname door het Amerikaanse Anheuser-Busch wel zitten. Beide brouwerijen werken reeds sinds begin dit jaar samen om het Nederlandse bier op de Amerikaanse markt te distribueren. De groei in de bierconsumptie op de Amerikaanse markt is namelijk gestagneerd, terwijl het segment van premiumbieren er blijft groeien. Deze ontwikkeling is ook de reden waarom Anheuser-Busch zo geïnteresseerd is in een overname van de Nederlandse brouwer.


Gouden medailles voor Belgische bieren.

Brugse Zot en Affligem Tripel winnen een gouden medaille op de Europese Beer Star Awards in Duitsland. Brugse Zot Blond won een gouden medaille in de klasse Belgian Style Ale. Ook in de categorie Belgian Style Dubbel kaapte de Brugse Zot Dubbel op het Europese Bierkampioenschap de eerste plaats weg. Bij de abdijbieren behaalde Affligem Tripel de gouden medaille en Affligem Blond kreeg zilver.


Nieuwe Leffe voor Frankrijk.

InBev lanceert binnenkort de nieuw Leffe Tablée. Dit is een bier die voor de Franse markt gemaakt is. Het zal verkrijgbaar zijn in drie varianten: de 'dorée', de 'cuvée' en 'ambrée'. Het bier moet een alternatief vormen voor de wijnen die bij een maaltijd geschonken worden. Elk type bier hoort bij een bepaalde type maaltijd. Monenteel wordt het bier uitgetest in enkele restaurants in de buurt van Lyon en wanneer alles meevalt zal het verdeeld worden over gans Frankrijk. Of dit bier ook in België en Nederland zal verkocht worden is voorlopig nog niet bepaald.


Overlijden Michel Slaghmuylder.


Op zondag 26 november is bestuurder van brouwerij Slaghmuyder uit Ninove, Michel Slaghmuylder overleden. Michel Slaghmuylder vormden met zijn 2 neven de vierde generatie binnen het bedrijf Slaghmuyder. Michel hield zich bezig met de marketing. Het is op dit ogenblik nog niet duidelijk of Benoit Slaghmuylder, reeds werkzaam in de brouwerij, de plaats van zijn vader Michel zal innemen in het bestuur van de brouwerij.


Uittips:

December 2006


Proeverij kruidenbieren


vrijdag 1 december om 20.00 uur.


De Graanmaat, Grote Markt te Sint-Niklaas (B)

 

Op vrijdag 1 december gaan we de kruidenbieren eens onder de loupe nemen. Dit doen we niet alleen maar onder de deskundige leiding van Veerle Bal (voorzitster HOP) en Jan Vandenberghe, beiden gekend van hobbybrouwerij Lupiline.

De te proeven bieren hoeven niet noodzakelijk uit te puilen van de kruiden. Kruiden worden vaker subtiel als ingrediënt in bier gebruikt dan algemeen aangenomen. Welke kruiden?

Jan en Veerle vertellen er ons alles over. Dit alles onder begeleiding van zes biertjes.

We verwachten u om 20u in De Graanmaat, Grote Markt, Sint-Niklaas.

 

Tussen Pot en Pint / Zythos-leden: 6,5€

Niet-leden; 10€

 

 

Meer info:

Contact jan@kerbesia.be
Site : www.kerbesia.be


Studiedag mouterij en brouwerij


vrijdag 1 december start om 08.30 uur.


de Polyvalente Zaal van de Hogeschool Gent - CTL, Voskenslaan 270 te Gent (B)

 

Sprekers:

Jacques Fourneaux - La brasserie d’hier à demain

Comment améliorer les produits depuis la salle de brassage jusqu’aux soutirages avec l’aide de matériel plus moderne ou la modification du matériel existant.

Bert De Wit, Alfa Laval Corporate AB - Spinning Cone Column - innovatieve technologie voor de productie van alcoholvrij bier
De Spinning Cone Column is een roterende destillatiekolom met zeer hoge efficiëntie. De resultaten van de eerste industriële installaties hebben de uitzonderlijke kwaliteit van de alcoholvrije bieren bevestigd.

Graham G Stewart, The International Centre for Brewing and Distilling, Heriot-Watt University, UK - Does the use of high gravity brewing inflict unusual and cruel punishment of yeast?
During the past 25 years, process optimization and increased efficiencies have been priorities for many brewing companies worldwide. Process intensification has become part of this endeavour and has also focused on high gravity brewing.

Karel Krofta, Hop Research Institute Zatec, CZ - Bioactive compounds in hops and beers
Following topics will be discussed - alpha acids, hop oils, contents of prenylated flavonoids in hops and beers, their transformation in the brewing process, stability of prenylflavonoids in beers, alternative utilisation of hops.

Jaak Ryckeboer, Ecodis® NV - De ecodis®: Veilig water in de brouwerij
In deze presentatie wordt een overzicht gegeven van de diverse mogelijke toepassingen van de ecodis® (anodische oxidatie) in de brouwerijsector. De techniek is met succes inzetbaar om zowel water te desinfecteren als biofilmvorming tegen te gaan.

Anita Van Landschoot, Hogeschool Gent - Sachariden in de brouwerij: analysemethoden en hun toepassingsmogelijkheden
Het extract geldt als dé maat voor het gehalte aan sachariden in brouwerijstalen. Door allerlei nieuwe ontwikkelingen is er nood aan bijkomende informatie over de sacharidesamenstelling.

Tarieven
Lid € 55
Niet-Lid € 75
Gepensioneerd/werkzoekend/jong oud-student HG (´03-´06) € 40
Voordrachten zonder lunch € 42

 

Meer info:

Contact info@fermentatio.be
Site : www.fermentatio.be


4de bonte dag van HOP


Zaterdag 9 december vanaf 15.00u.


Café "DE KLOKKE", Dorpsplein 8 (naast de kerk) te 8560 Gullegem(B)

 

Gratis proeven van de heerlijke kelderresten van HOP
+ Eventueel bieren die onze leden brouwden!
Keuze genoeg

Zeker te proeven zolang de voorraad strekt !!!

Enkele Oudjes :

Het eerste bier die gebrouwen werd met Champagnegist : Brouwerij 't Steedje
Harelbeeks Feestbier - Nog een biertje van brouwerij De Zwingel uit Harelbeke
Scoubidoe van brouwerij Caulier
Cuvée 2000 van Lefebvre
enz...

HOP leden :

Slock van Carl Kins bij brouwerij De Graal
"14" van Amateur-brouwerij Lupiline

BIERFIRMA'S

Proefbrouwsel van 't Alternatief
Bijna zeker maar niet helemaal : Totentrekker van Buitenlust (zie verder)
Keyte van Strubbe
Kelderresten van HOP
Noord-Franse Bieren
Speciale Belge
Kerstbieren
Honingbieren
enz...
DE BONTE DAG
De gezellige afsluiter van 2006 !!!

Leden gratis
Niet leden : 5,00 €

Meer info:

Contact william.roelens@telenet.be
Site : http://users.pandora.be/hopsite/


Kerstbierfestival


zaterdag 16 december van 14.00u tot 24.00uur
zondag 17 december van 12.00u tot 20.00uur.

Heuvelhal, Kapelstraat 7 te 2910 Essen (B)

 

Op zaterdag 16 en zondag 17 december 2006 organiseert O.B.E.R. weer zijn jaarlijks Kerstbierfestival. Twee dagen lang kunnen de bezoekers het uitgebreid gamma aan Belgische kerst- en winterbieren degusteren. Het proeven gebeurt uit glaasjes van 15 cl zodat u goed de verschillende brouwsels kunt beoordelen.

Ook onze gerechten met kerstbier bereid en brood met kerstbier worden stilaan legendarisch.

Tijdens de editie 2005 mochten zo'n 1200 dorstige kerstbierliefhebbers ontvangen in de Essense Heuvelhal. En niet alleen uit België ! Ook bierliefhebbers uit Engeland, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en natuurlijk Nederland, maar daar bovenop nog dorstigen uit Zweden, Noorwegen, Denemarken, Rusland Nieuw-Zeeland, Japan, en de Verenigde Staten van Amerika mochten we verwelkomen.

GRATIS INKOM

Volledig rookvrije zaal - voor optimaal proefgenot !
Gerechten met kerstbier
Kinderhoek

Meer info:

Contact kerstbier@ober.be
Site : www.kerstbierfestival.be


Streekbierenfestival Croque Local


zondag 17 dec. van 11.00u tot 18.30u.


Het Arsenaal in de Schoolstraat 59 te Ingelmunster (B)

 

Organisatie : H.I.C. (Heerlijk Intens Consumeren)

 

Meer info:

Contact stedem.i@skynet.be
Site : http://bierproeversclubhic.ingelmunster.org

 


Contactadres:info@bierpromotie.be
U wenst de bierkrant wel of juist niet meer te ontvangen: surf naar: de bierkrant
Een uitgave van: www.bierpromotie.be
Deze krant mag verder verspreid worden, indien er inhoudelijk niets veranderd wordt.
Activiteiten voor 2007 (bierfestivals, bierproeverijen en opendeurdagen) worden GRATIS opgenomen in onze kalender en in de bierkrant. Gelieve nu reeds uw activiteiten door te mailen.
De redactie is niet verantwoordelijk voor eventuele foutieve vermeldingen in deze bierkrant.


Wij waren erbij.



Deze site werd reeds 840936 maal bezocht.