DHTML Menu by Milonic
Home
Add favorieten

Bestel de GRATIS bierkrant
e-mail:


bierkrant december 2008

Bierkrant december 2008

Een uitgave van www.bierpromotie.be


Inhoud:

Binnen 2 jaar de eerste Belgische zythologen.

Luc Van Honsebrouck met pensioen.

BAB 401.

Korenwolf brons in European Beer Star Awards.

Uittips:


28 november proefavond trappisten te Roeselare (B)

29 november Paradijselijk kerst en winterbierenfestival te Arendonk (B)

05 december Studiedag Fermentatio brouwerij-mouterij te Gent (B)

06 december De bonte Dag te Kortrijk (B)

06 december Opruiming bierkelder te Lembeek (B)

13-14 december 14 kerstbierfestival te Essen (B)

13-14 december Opendeurdag dochter van de korenaar te Baarle Hertog (B)

13-14 december Opendeurdag microbrouwerij d'ERQUELINNES te Erquelinnes (B)

 


Binnen 2 jaar de eerste Belgische zythologen.

In Roeselare zijn 12 studenten en in Hasselt 25 studenten begonnen aan een twee jaarlijke opleiding tot Zytholoog. De opleiding bestaat uit een deel theorie over de achtergrond en samenstellingen van bieren, maar ook uit een praktijkgedeelte proeven. De opleiding moet een alternatief bieden voor de vele wijncursussen. België is een bierland en daarom wil Syntra mensen opleiden om de biercultuur te promoten.Luc Van Honsebrouck met pensioen.

Luc Van Honsebrouck neemt na vijfenvijftig jaar afscheid van brouwerij Van Honsebrouck. Luc is de man geweest die na 1953 de brouwerij groot heeft gemaakte. Momenteel bekleed de brouwerij een 10 de plaats van de Belgische brouwerijen. Vanaf 5 december zal zoon Xavier de zaak verder zetten.BAB 401.

Tijdens het recente Brugs bierfestival stelden de Brugse Autonome Bierproevers hun nieuwe bier voor. Het is een bleke bittere tripel van 8 graden en gebrouwen bij brouwerij Stubbe.De naam van het bier verwijst naar de verdwenen Brugse Brouwerij Aigle Belgica, die in 1953 een 'BAB 400'-bier lanceerde naar aanleiding van zijn 400ste verjaardag. Het nieuwe bier wordt in de ketels gebrouwen van Aigle Belgica. Brouwerij Strubbe kocht die over na de sluiting.


Korenwolf brons in European Beer Star Awards.

In de categorie 'Top fermented beer with alternative cereals or field crops' won de Gulpener brouwerij het brons met haar witbier Korenwolf. Korenwolf is een met vier Limburgse granen (tarwe, spelt, gerst en rogge) gebrouwen luxe witbier van hoge gisting en 5% alcohol. Er wordt koriander, vlierbloesem en curaçao toegevoegd.

 


Sponserlink

Nieuw in de boekenwinkel

Nieuw in de boekenwinkel

Hop(scheuten) ( Wemaere Bart)

Bijzonder culinair ingrediënt in de hoofdrol -In samenwerking met de Poperingse Keurbroederschap Witte Ranke - Hop is in. Kijk naar het succes van de lokale toeristische sector, van de erfgoedsector en van de streekgastronomie -Goed onderbouwde teksten, actuele info, beklijvende foto’s, smakelijke recepten Hopscheuten zijn een culinaire delicatesse. Vroeger voedsel van het gewone volk, vandaag de duurste groente ter wereld, uitsluitend in de betere restaurants te proeven tussen Kerstmis en Pasen. Had de Romeinse geschiedschrijver Plinius het echt al over hopscheuten? Vanwaar die hoge prijs? Hoe zien hopscheuten eruit en hoe smaken ze? Zijn hopscheuten een typisch Vlaams product of serveren ook andere landen deze exclusieve groente? Kan je zelf hopscheuten kweken, bewaren en klaarmaken? Wat zijn de klassieke gerechten en hoe verwerken creatieve chef-koks hopscheuten in hun keuken? Voor het eerst verschijnt een boek waarin je alles vindt over hop en hopscheuten. Bekende en onbekende Vlaamse chefs als Tim Boury (Belga Queen Gent), Stefaan Couttenye (’t Hommelhof Watou), Steve Deconinck (Hof van Cleve Kruishoutem) e.a. gaan bovendien met het delicieuze product aan de slag en geven hun toprecepten prijs. Een fascinerend en smakelijk verhaal over gastronomie, maar ook over bier brouwen, geneeskracht en cosmetica… Dit boek is een realisatie van de Poperingse Keurbroederschap De Witte Ranke, een vzw die zich al 25 jaar inzet voor Poperinge, de Poperingse gastronomie en de hopsector in het bijzonder. Auteur BART WEMAERE is voorzitter van De Witte Ranke

Bestel dit boek nu bij:

Azur.be: 21.24€


 

 


Uittips: december 2008


 

Proefavond trappistbieren.

 

Vrijdag 28 november om 19.30u

Ten Elsberge, Mandellaan 101 te 8800 Roeselare (B)Met zes zijn ze nog. De echte abdijbieren gebrouwen door echte paters die hiermee een eeuwenoude traditie levendig houden.

Tijdens de vergadering gaan we de geschiedenis, en het geestelijke achter deze brouwerijen en hun werkwijzen eens grondig uit de doeken doen. Natuurlijk gaan we er onszelf ook proefondervindelijk van overtuigen dat deze brouwerijen prachtproducten afleveren. Hopelijk wordt het niet te geestrijk!

Deze voordracht wordt de afsluiter van ons bier-najaar! Maar ook de start van een bierwerking in onze vereniging.


Practische informatie:
Inschrijving vooraf is verplicht, Inkom niet leden 5 Euro.

Info:

Site: http://wijnbits.eranco.be/

E-mail:r.w.b@pandora.be


 

Paradijselijk kerst en winterbierenfestival .

 

Zaterdag 29 november vanaf 11.00 u tot 23.00 u

Cafe 't paradijs moerenstraat 81te 2370 Arendonk (B)Wij zijn sinds dit jaar een nieuw clubje.Genaamd het ABC\'tje.Oftewel,het Arendonks Bier Clubje.En op bovengestelde datum hebben wij ons eerste kerst en winterbierenfestival.I.S.M. cafe \'t paradijs te Arendonk.Het is de bedoeling om Arendonk en omstreken eens te laten kennis maken met andere bieren.Bierliefhebbers uit de verre omgeving zijn eveneens hartelijk welkom.Zodoende hebben zij een keuze uit meer dan 50 soorten kerst en winterbieren.

De toegang is gratis.

De prijzen zijn democratisch,en er hangt al kerstsfeer in de verwarmde partytenten.Want het paradijs is een unieke locatie voor zulks een activiteit.

Info:

E-mail: bart.vanderstukken2@telenet.be


 

Studiedag Fermentatio brouwerij-mouterij .

 

vrijdag 5 december 2008 om 8.30 uur.

Hogeschool Gent, Voskenslaan 270 te Gent (B)


Op vrijdag 5 december 2008 organiseert de Koninklijke Oud-Studentenbond Fermentatio Hogeschool Gent vzw de 45e studiedag brouwerij-mouterij.
Hierbij zijn gemiddeld 180 mouters, brouwers en personen uit aanverwante bedrijven, uit binnen- en buitenland, aanwezig.
De wetenschappelijke voordrachten vangen aan om 8u30 en worden om 13u40 gevolgd door een lunch.
Deze dag gaat door in de Hogeschool Gent, Campus Schoonmeersen, gebouw C, Polyvalente Zaal, Voskenslaan 270 te Gent (België).

Programma:

Hans-Jörg Menger, Ziemann Ludwigsburg GmbH - The Ziemann-IMECA® System (ZIS), a new cleaning and disinfection technology
In view of the environmental protection, cost reduction and product safety, particularly during disinfection of cellar plants, a reduction of the required quantity of water and cleaning / disinfection solution is absolutely necessary.

Wim Soetaert, Universiteit Gent - Voedsel en biobrandstoffen: Tegenstelling of twee kanten van dezelfde medaille?
De stijging van de voedselprijzen wordt soms éénzijdig toegeschreven aan de verhoogde productie van biobrandstoffen. De realiteit is veel complexer.

Werner Back, TU Munich-Weihenstephan - Hefevitalität und ihre Einflüsse auf Gärung und Bierqualität
Hefevitalität ist einer der wichtigsten Parameter, um eine gleichbleibende Bierqualität zu erreichen, unangenehme Geschmacksfehler zu vermeiden und die Prozeßzeit zu minimieren. Daß kann man erzielen durch Berücksichtigung der wichtigsten Faktoren und Einrichtungen hervorragende Hefevitalitätsergebnisse.

Klaus Hartmann, TU Munich-Weihenstephan - Is the use of technical enzymes necessary or are still enough natural enzymes available in malt?
The right combination of the malt quality and the mashing conditions allows to force or to stop single enzymic activity (the use of unmalted cereals is possible) to reach nearly every wort quality without technical enzymes.

Christian Konrad, E. Begerow GmbH & Co. - Praxisoptimierte Tiefenfiltration
Durch Änderungen in der Rohstoffqualität und durch forcierte Produktionsbedingungen kann es zu ansteigenden 90° Trübungen im filtrierten Bier kommen. Mit einer optimierten Tiefenfiltration ist es möglich diesen Trübungen entgegenzuwirken.

Anita Van Landschoot, Hogeschool Gent, lid van de Associatie van de Universiteit van Gent - Sachariden en zoet in bier
De sachariden in bier omvatten het restextract en eventueel toegevoegde suikers. Voor het zoet maken van bier zijn heel wat producten op de markt. Al deze producten hebben voor- en nadelen.

Info:

Site: http://fermentatio.be/
E-mail: dana.vanderputten@telenet.be


 

De Bonte dag .

 

Zaterdag 6 december vanaf 14.00 u tot 18.00 u

De Warande, Heirweg 132 te 8500 Kortrijk (B)Op zaterdag 6 december 2008 is het weer zover!!
De Bonte dag staat weer voor de deur.
Het is reeds de 6de in het rijtje.

Ieder hoplid en gulle schenkers van bier worden hierbij uitgenodigd om gratis te komen proeven.

Niet leden betalen 10.00€ !!!

Het principe is nog altijd het zelfde

ALLES IS GRATIS TE PROEVEN

U vraagt het biertje dat u wenst te proeven en Pierre schenkt het voor u in.

Het is zoveel leuker eens een flesje bier te delen met andere hopleden.
en wat belangrijk is !!

U komt automatisch in een goed blaadje te staan bij Sint Arnoldus.

Info:

Site: http://users.pandora.be/hopsite/
E-mail: william.roelens@telenet.be


 

Opruiming bierkelder.

 

Zaterdag 6 december vanaf 14.00 u

Zaal de Kring ,Stevens Dewaelplein 15 te Lembeek (B)Proeverij van bieren die we nog over hebben van ons Streekbierweekend.
leden : 2 euro - Zythos leden : 4 euro - niet-leden : 6 euro

Info:

Site: www.lambikstoempers.be
E-mail: penningmeester@lambikstoempers.be


 

14de kerstbierfestival

 

Zaterdag 13 december van 14 tot 24 uur.

Zondag 14 december van 12 tot 20 uur.

Heuvelhal, Kapelstraat 7 te 2910 Essen (B)Op zaterdag 13 en zondag 14 december 2008 organiseert O.B.E.R. weer zijn jaarlijks Kerstbierfestival. Twee dagen lang kunnen de bezoekers het uitgebreid gamma aan Belgische kerst- en winterbieren degusteren. Het proeven gebeurt uit glaasjes van 15 cl zodat u goed de verschillende brouwsels kunt beoordelen.

Ook onze gerechten met kerstbier bereid en brood met kerstbier worden stilaan legendarisch.

Tijdens de editie 2007 mochten we zo'n 2000 dorstige kerstbierliefhebbers verwelkomen in de Essense Heuvelhal. En niet alleen uit België ! Ook bierliefhebbers uit Engeland, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en natuurlijk Nederland, maar daar bovenop nog dorstigen uit Zweden, Noorwegen, Denemarken, Italië, Spanje, Rusland, Nieuw-Zeeland, Japan en de Verenigde Staten van Amerika vonden hun weg tot in Essen.

GRATIS INKOM

Volledig rookvrije zaal - voor optimaal proefgenot !

Proeven in speciale degustatieglazen van 15 cl

Info:

Site: www.kerstbierfestival.be
E-mail: kerstbier@ober.be


 

Opendeurdag dochter van de korenaar

 

Zaterdag 13 december van 12 tot 19 uur.

Zondag 14 december van 12 tot 19 uur.

Pastoor de Katerstraat 24 te 2387 Baarle Hertog (B)Iedere bierliefhebber is van harte welkom op de opendeurdag van brouwerij de dochter van de korenaar. Na de rondleiding van de brouwer kun jein primeur genieten van het nieuwe bier van de brouwerij.

Info:

Site: www.dedochtervandekorenaar.be
E-mail: brouwerij@dedochtervandekorenaar.be


 

Opendeurdag microbrouwerij d'ERQUELINNES

 

Zaterdag 13 december

Zondag 14 december

Rue de Maubeuge 197 te 6560 Erquelinnes (B)Iedere bierliefhebber is van harte welkom op de opendeurdag van microbrouwerij d'ERQUELINNES

Info:

Site: www.brasserie-brootcoorens-erquelinnen.be
E-mail: angelus.br@swing.be


Contactadres: info@bierpromotie.be
U wenst de bierkrant wel of juist niet meer te ontvangen: surf naar: de bierkrant
Een uitgave van: www.bierpromotie.be
Deze krant mag verder verspreid worden, indien er inhoudelijk niets veranderd wordt.
Activiteiten voor  2008 (bierfestivals, bierproeverijen en opendeurdagen) worden GRATIS opgenomen in onze kalender en in de bierkrant. Gelieve nu reeds uw activiteiten door te mailen.
De redactie is niet verantwoordelijk voor verkeerdelijk vermelde activiteiten.


Wij waren erbij.Deze site werd reeds 994143 maal bezocht.