DHTML Menu by Milonic
Home
Add favorieten

Bestel de GRATIS bierkrant
e-mail:


bierkrant februari 2005

Bierkrant februari 2005

Een uitgave van www.bierpromotie.be


Inhoud:

Vernieuwde website.

Dansende stier verdwenen bij Jupiler.

Rodenbach: streekproduct.be

Inbev  groei in 2004.

Heineken mikt op overname van brouwerij Würzburger Hofbräu (D).

't Hamerken ijvert voor bescherming Brugs Brouwerijmuseum.

Brouwerij Grolsch verkozen tot beste drankenleverancier.

Belgische thuistap staat leeg.

Bierbrouwerij Emelisse in opbouw

Goede voornemens

Opnieuw bieroorlog tussen België en Frankrijk

 

Uittips:

01-05 feb.05      Bierweek 2005 te Zwolle (NL)

12 feb.05           bierproefavond te Olmen (B)

13 feb.05           12e winterbierfestival te Gouda (Nl)

18-20 feb.05     Toeristische Beurs 'Regionale tradities en rijkdommen' te Jemeppe-Sur-Sambre (B)

19 feb.05          3de Oost-Vlaamse streekbieravond te Zele (B) 

19 feb.05          Zin in een speciaal biertje? te Sint-Niklaas (B)

19-20 feb 05      2de Weerdse Bierproeverij te Weerde (B)

25-27 feb.05     12e week-end bières spéciales te Sohier - Wellin (B)

26-27 feb.05     11de dolle dagen van het gerstenat te Putte (B)

27 feb.05          Prijsuitreiking 2de open Bles Kampioenschap voor Amateurbrouwers OBKA II te Zottegem (B)


Vernieuwde website.

U hebt het misschien reeds opgemerkt in de vorige bierkrant dat de stijl aan het veranderen is. Na de restyling van de bierkrant was het de beurt om ook de website eens onder handen te nemen en na veel gezwoeg staat hij er. Nagelnieuw, maar met nog meer informatie en gebruiksvriendelijker. De komende weken zal er nog hier en daar aan gesleuteld worden. Door de vernieuwde structuur zal het nu mogelijk zijn om nog vlugger informatie op de site te plaatsen.

Website : www.bierpromotie.be


Dansende stier verdwenen bij Jupiler.


Een stoere stier zal het nieuwe logo van Jupiler worden. De vroegere dansende stier verdwijnt en wordt vervangen door een stoer exemplaar. De stier is een verwijzing naar de brouwerij Piedboeuf waar het bier voor het eerst werd gebrouwen. Met het nieuwe loge wil Inbev het imago van een sterk en robuust bier creëren.


Alken-Maes slankt af

.


De groep Alken-Maes is bezig om zijn brouwerijen grondig te reorganiseren om zo betere bedrijfsresultaten te bekomen. Hierdoor komen verschillende banen op de tocht. Vooral de vestiging in Waarloos bij Mechelen (B) zal het zwaarst getroffen worden en worden er 112 ontslagen verwacht. Alken-Maes heeft vestigingen in Waarloos, Alken, Jumet en Kobbegem.

Website brouwerij: www.alkenmaes.be


Rodenbach: streekproduct.be

Rodenbach wordt erkend als traditioneel Vlaams streekproduct en krijgt het VLAM-label: Streekproduct.be. Dit label moet de consument helpen bij de keuze voor de traditionele streekproducten. Palm Breweries NV, brouwer van Rodenbach en Rodenbach Grand Cru, is van mening dat het herkomstlabel Streekproduct.be ( 'appelation d'origine' ) een bijdrage kan leveren tot de communicatie over deze unieke bieren.

Website brouwerij: www.rodenbach.be


Inbev  groei in 2004.

Inbev heeft het afgelopen jaar 156,8 miljoen hectoliter bier verkocht, een groei van 6,46 procent. Vooral de luxemerken Beck's en Stella Artois waren erg in trek (+5%). De sterkste groei boekte de groep in Centraal- en Oost-Europa (+12,1% interne groei). In Azië nam het interne volume toe met 1,1%, met China op kop als compensatie voor de dalende volumes in Zuid-Korea.

Website brouwerij: www.interbrew.com


Heineken mikt op overname van brouwerij Würzburger Hofbräu (D).

Via zijn joint venture Brau Holding International heeft Heineken een bod gedaan op 91 procent van de aandelen van de Duitse brouwer Würzburger Hofbräu. Würzburger Hofbräu is gelegen in Noord-Beieren en bestaat sinds 1643. De brouwerij bezit een brouwerij in Würzburg en een in Poppenhausen goed voor een jaarproductie van 360.000 hectoliter.

Website brouwerij: www.heineken.nl


't Hamerken ijvert voor bescherming Brugs Brouwerijmuseum.

Vzw 't Hamerken houdt eind deze maand twee opendeurdagen in het bedreigde Brugs Brouwerijmuseum. Volgens minister Van Mechelen zijn de gebouwen niet waardevol en tevens wil huidig eigenaar Palm de gebouwen van de hand doen. Er is reeds een kandidaat koper en die wil er een modern wooncomplex optrekken. Vzw. 't Hamerken die momenteel het museum uitbaat wil dit voorkomen en heeft nu de bescherming van de mouterij met machines aangevraagd. Een specialist archeologie gaat dit nu onderzoeken en de minister adviseren. Wordt vervolgd.
Om sympathie bij de publieke opinie te winnen voor hun zaak, houdt het Brugs Brouwerijmuseum open dagen op zaterdag 29 en zondag 30 januari, telkens van 14 tot 18 uur. Er is animatie en de leden van het bestuur zullen aanwezig zijn om vragen te beantwoorden. De toegang is gratis.


Brouwerij Grolsch verkozen tot beste drankenleverancier.

De Nederlandse supermarktketens hebben brouwerij Grolsch verkozen tot beste leverancier in de categorie dranken. Het is reeds de derde maal dat de brouwerij de prijs mee naar huis mag nemen. De leveranciers worden vooral beoordeeld op hun organisatie, leverbetrouwbaarheid en productondersteuning.

Website brouwerij : www.grolsch.nl


Belgische thuistap staat leeg.

Door het succes van de thuistap kan Inbev onvoldoende vlug biervaatjes leveren waardoor menig bierliefhebber momenteel een droge thuistap bezit. Sommige warenhuizen zitten reeds 14 dagen zonder vaatjes van Stella-Artois en Jupiler. Inbev beleeft om eind januari terug normaal te kunnen leveren. Ook in Nederland heeft hetzelfde fenomeen zich voorgedaan bij de introductie van de huistap, maar na enkele maanden was de rage er verdwenen en is de huistap niet echt het succes geweest waar sommigen van droomden.

Website brouwerij: www.interbrew.com


Bierbrouwerij Emelisse in opbouw.

Op 13 januari 2005 zijn de werken voor de bouw van bierbrouwerij Grand Café Emelisse in het Zeeuwse Kamperland van start gegaan. Normaal zouden de werken reeds in de nazomer van 2004 van start zijn gegaan. De bouwheren hopen tegen eind juni klaar te zijn met de werkzaamheden zodat er onmiddellijk kan begonnen worden met het brouwen van het Noord-Bevelands Abdijbier Emelisse. De brouwerij heeft tot doel om Noord-Beveland te promoten, dit door het produceren en verkopen van een ambachtelijk bier dat wordt gebrouwen uit grondstoffen die in de regio zijn geteeld.

Bezoek website: www.emelisse.nl.


Goede voornemens

Brouwerij Heineken heeft aangekondigd dat ze er alles zullen aandoen om verkeerd gebruik en misbruik van hun producten te voorkomen. Daarom zullen ze wereldwijd een waarschuwing publiceren op elk bierflesje en elk blikje. Samen met deze campagne hebben ze een nieuwe website gelanceerd over alcoholverbruik en misbruik. De site is in 10-talen talen te bekijken, echter enkel de + 21jarigen hebben toegang tot de site terwijl jongeren het jammer genoeg zonder enige informatie moeten stellen.

Bezoek website : http://www.heineken.com/netherlands/ehr/nl/default.aspx


Opnieuw bieroorlog tussen België en Frankrijk

Sinds 1 januari is in Frankrijk een nieuwe taks op bepaalde alcoholische dranken. Deze nieuwe wet is er vooral om de alcoholpops in Frankrijk te ontmoedigen en zo de jongeren te beschermen. Echter heeft deze wet ook invloed op bepaalde fruitbieren. De kriekbieren blijven buiten schot omdat deze uit de wet zijn gehouden, maar alle andere fruitbieren vallen dan weer wel onder de wet daar ze een mengsel zijn van een alcoholische drank en een fruitsap ( premix drank ). Door de toepassing van de nieuwe wet verdubbelt de verkoopprijs in Frankrijk en dit zien de Belgische brouwers niet zitten. Om deze taks ongedaan te maken hebben de Belgische brouwers klacht ingediend bij de Europese Commissie. De Belgische brouwers kregen reeds de steun van premier Verhofstadt. Deze heeft belooft om het met zijn Franse collega's te bespreken. 
Bij het opmaken van deze bierkrant is het goede nieuws binnengekomen dat de bieroorlog tussen Frankrijk en België opgelost is. Frankrijk zal voor alle Belgische bieren een uitzondering maken en geen extra taksen heffen.


Uittips:

Februari 2005


01-05 feb.05

Bierweek 2005

01- 05 februari 2005

ZHTC Sociëteit - Zwolle (NL)


Een organisatie van studentenvereniging ZHTC.

Contact : e.r.hoogterp@wanadoo.nl
Site : www.bierweek.nl

 


12 feb.05

bierproefavond

12 februari 2005 vanaf 20.00 uur

Zaal De Zwaan, Olmense Markt 21 - Olmen (B)


Een organisatie van de Zes wereldburgers. Tijdens de avond een optreden van de groep Kastaar

Contact : zeswebe@hotmail.com

 


13 feb.05

12e winterbierfestival

13 februari 2005 13.00 tot 19.00u

Party- en Zalencentrum "Heeren van Reeuwijck" Heeren van Reeuwijck Kolkmanstraat 3 - Gouda (NL)


VEEL PRIMEURS OP HET WINTERBIER FESTIVAL Het wordt zo langzamerhand een mooie traditie, want al voor de twaalfde keer organiseert PINT- regio Zuid-Holland het Winterbier Festival (WBF). Wat kunnen de bezoekers verwachten.
Vanzelfsprekend hebben we getracht een zo breed mogelijk assortiment Nederlandse Winter-, Kerst- en Eindejaarsbieren te verzamelen. We kunnen met trots vaststellen, dat we op een enkele uitzondering na alle bieren kunnen laten proeven.
Naast het vaste assortiment afkomstig van toch voornamelijk kleine brouwerijen en een imposante reeks oude bieren kunnen we ook nu weer uitpakken met diverse primeurs. Reden genoeg om weer naar Gouda te komen op 13 februari 2005. Voor de nog altijd groeiende schare van liefhebbers is het weer genieten geblazen.
De organisatie hoopt net als vorig jaar weer een aantal buitenlandse gasten te kunnen verwelkomen.

Contact : przh@pint.nl
Site : www.przh.pint.nl

 


19 feb.05

3de Oost-Vlaamse streekbieravond

19 februari 2005 vanaf 18.00 uur

Parochiaal Centrum, Heilig Hartplein 11 - Zele(B)


Proef de fijne streekbieren uit de provincie ( tal van specialiteiten).
Ondertussen geniet u van een fijn koud buffet in een gezellig kader. U beleeft ee ntoffe avond en tergelijk steunt u de Schuimkragen.
Inkom 10 Euro ( voor het buffet, zolang de vooraad strekt).

Contact : schuimkragen@zythos.be
Site : http://www.welcome.to/de.schuimkragen

 


19 feb.05

Zin in een speciaal biertje?

zaterdag 19 februari om 20u in De Graanmaat (achteraan in de zaal)

De Graanmaat, Grote Markt te 9100 Sint-Niklaas(B)


Saison is een biertype afkomstig uit Henegouwen en met uitsterven bedreigt. Hoogtijd dus om dit fris gerstenat eens van naderbij te bekijken (en te proeven uiteraard). Het wat en het hoe van dit speciaalbier kan je leren kennen onder begeleiding van een zestal degustaties.
Organisatie Tussen Pot en Pint i.s.m. De Graanmaat.
Meer info:0476/89.17.23 Contact : tpp@zythos.be

 


18-20 feb.05

Toeristische Beurs 'Regionale tradities en rijkdommen'

18- 20 februari 2005

Salle Gabrielle Bernard, Rue de la Fabrique, 5190 Jemeppe-Sur-Sambre (B)


Ontdek de smaken en rijkdommen van Entre-Sambre-et-Orneau ter gelegenheid van de toeristische beurs 'Regionale tradities en rijkdommen'. Gastronomie speelt hier een belangrijke rol: proef de perentaart, het Auveloise brood, de slakken, honing, de speciale bieren met schitterende namen als 'Spiroux', 'Nuitone', 'Tongrinnaise', 'Auveloise' of 'Cuvée des Macrales'. Neem ook een glaasje wijn afkomstig van de flanken van de oude steenbergen! Culturele rijkdommen: Entre-Sambre-et-Orneau onthult al haar historische en folkloristische schatten op de exposities en tijdens de animaties… In Entre-Sambre-et-Orneau ontmoeten gezelligheid en vriendelijkheid elkaar.

Meer info over de beurs: 081/62 69 66
Contact : mtso5030@hotmail.com
Site : http://www.sambre-orneau.com

 


19-20 feb 05

2de Weerdse Bierproeverij = 20 uur van het Belgische Bier

Zaterdag 19 februari van 14u tot 2u
Zondag 20 februari van 14u tot 22u
D' Oude School
Damstraat 49
1982 Weerde (B)
Toegang gratis

Bierdegustatie met meer dan 60 Belgische bieren, d.w.z. in een gezellige en rustige sfeer genieten van een heerlijk Belgisch biertje.
Doorlopend achtergrondmuziek met zaterdagavond een akoestisch optreden van de Catholic Girls.
Diverse bierversnaperingen met o.m. paterballekes (met Chimay) in nonnensaus

MEER INFO: Weerdse Bierfeesten & Chirojongens Weerde
Mail: bier@weerdsebierfeesten.be
Site: www.weerdsebierfeesten.be
Tel.: 015/62.08.89
Tel.: 0475/45.64.10

 


25-27 feb.05

12e week-end bières spéciales

25 februari en 26 februari vanaf 20.00u op 27 februari vanaf 11.00u

Cercle St-Lambert, Rue Basse 5, 6920 Sohier - Wellin(B)


Degustatie van 120 speciale bieren.

Contact : Tjikke.Vanhoof@Skynet.be
Site : http://www.sohier.be.tf

 


26-27 feb.05

11de dolle dagen van het gerstenat

26 februari van 15.00 tot ....u - 27 februari van 15.00 tot 24.00u

Parochiezaal - Putte(B)


Gastbrouwerij op de dolle dagen is brouwerij Kerkom uit Sint-Truiden (B).

Contact : pako.lauwers@belgacom.net
Site : http://drink.to/deputsebierkliek

 


27 febr 05

Prijsuitreiking 2de open Bles Kampioenschap voor Amateurbrouwers OBKA II

27 februari 2005

ontmoetingscentrum Leeuwergem (Zottegem)(B)


Voor de 2 de maal organiseert Bles het open Bles kampioenschap voor amateurbrouwers. Voor de prijsuitreiking zullen er een aantal lezingen doorgaan en is er een doorlopende praatcafé waar amateurbrouwers en bierliefhebbers ervaringen kunnen uitwisselen. Waar ook de toekomstige thuisbrouwers van harte welkom zijn en er de deskundige uitleg van reeds brouwende collega's kunnen aanhoren. Mensen die op de hooghte willen gehouden worden van het programma kunnen zich melden bij bartcarijn@hotmail.com

Meer info:

Contact : bartcarrijn@hotmail.com
Site : http://www.bles.be

 

 

 


Wij waren erbij.Deze site werd reeds 994169 maal bezocht.