DHTML Menu by Milonic
Home
Add favorieten

Bestel de GRATIS bierkrant
e-mail:


bierkrant februari 2008

Bierkrant februari2008

Een uitgave van www.bierpromotie.be


Inhoud:

Derde kandidaat overnemer brouwerij Liefmans.

Grolsch in buitenlandse handen.

Tentoonstelling Hengelo Bier.

Heineken en Efes in Oezbekistan.

Alken-Maes in Nederlandse handen.

Hoegaarden weldra groter dan ooit.

Lambik-o-droom.

Gouden Carolus Single Malt, de eerste Belgische brouwerijwhisky.

Uittips:

08 feb Proeverij van zware bruine bieren te Zottegem (B)

17 feb Opendeurdag Den Hopperd te Westmeerbeek (B)

17 feb OpendeurdagMicro-brouwerij Angerik te Dilbeek (B)

17 feb Opendeurdag Brasserie Mortal's Beers te Jamagne (B)

17 feb Opendeurdag Brasserie Millevertus te Toernich (B)

17 feb Opendeurdag Brasserie de Silenrieux te Silencieux (B)

22-24 feb 14 de weekend der speciale bieren te Sohier (B)

23-24 feb 14e Dolle dagen van het gerstenat te Putte(B)

24 feb Cuvée van de Keizer 2008 te Mechelen(B)

24 feb 2e Noord-Hollands Bierfestival te Heiloo(Nl)

29 feb De Nacht van de Grote Dorst te Eizeringen(B)

01-02 maart Zythos BierFestival te St.-Niklaas (B)


Derde kandidaat overnemer voor brouwerijeLiefmans.

Vrijdag 1 februari valt normaal de beslissing wie brouwerij Liefmans uit oudenaarde voorlopig zal overnemen. Tot gisteren waren er twee kandidaten, de vorige eigenaar en brouwerij Duvel. Vandaag heeft er zich een derde kandidaat aangemeld. De curatoren willen de productie zo snel mogelijk weer opstaren onder het bewind van een tijdelijke overnemer. Hierover zal de rechter vrijdag beslissen.


Grolsch in buitenlandse handen.

SABMiller Wordt naar alle waarschijnlijkheid de nieuwe eigenaar van de Grolsch brouwerij in Nederland. SABMiller is één van de grootste spelers in de biermarkt op wereldschaal. Buiten de VS is het ook de grootste bottelaar van Coca-Cola. Door het overnamebod krijgt de brouwerij een stevige voet aan wal in Nederland. Het bod vertegenwoordigt een waarde van € 816 miljoen.


Tentoonstelling Hengelo Bier.

In het Historisch Museum Hengelo is van 26 januari t/m 6 april 2008 de tentoonstelling Hengelo Bier te zien. De lancering van het hernieuwde Hengelo Bier was een goede gelegenheid om de geschiedenis van de Hengelosche Bierbrouwerij onder de aandacht te brengen. Op de tentoonstelling kunt u kennis maken met het ontstaan van de brouwerij, unieke documenten en de cafés waar het bier verkocht werd. Historisch Museum Hengelo, Beekstraat 51, 7551 DP Hengelo Tel. 074 - 2594216 www.historischmuseumhengelo.nl/


Heineken en Efes in Oezbekistan.

Heineken gaat samen met de Kazachstaanse brouwer Efes investeren in Oezbekistan. Samen gaan ze een aantal brouwerijen overnemen in Oezbekistan. Oezbekistan met zijn 27 miljoen inwoners en elk goed voor 11 liter bier per jaar een enorme groeimarkt. Beide brouwerijen gaan ook samenwerken in Kazakstan en Servië. Heineken krijgt een aandeel van 40 procent in het samenwerkingsverband.


Alken-Maes in Nederlandse handen.

De Britse bierbrouwer Scottish & Newcastle (S&N), eigenaar van Alken-Maes houdt op te bestaan. Heineken en Carlsberg zijn er samen in geslaagd om de Britse brouwerij over te nemen. Maandenlang had de leiding in Engeland zich verzet tegen de overname, maar na de zoveelste verhoging van de prijs hebben ze toch de goedkeuring gegeven voor de overname. S&N is de zevende grootste bierbrouwer ter wereld. S&N verkoopt naast Alken-Maes onder meer Kronenbourg, Foster's en Baltika. Bij S&N werken meer dan 15.000 mensen. Verder werken nog eens 15.000 mensen bij joint ventures in Oost-Europa en 7000 in Azië.


Hoegaarden weldra groter dan ooit.

Nu de brouwerij in Hoegaarden niet sluit is de modernisatie van de brouwerij aan de gang. De nieuwe afvulvaten zijn geleverd en binnenkort worden nog zes fermentatietanks verwacht. Wanneer alles geïnstalleerd is zal er 1 miljoen liter witbier per jaar gebrouwen worden. Dit is 20 % meer dan in de gloriejaren van de brouwerij. Naast nieuw materiaal is er ook plaats voor nieuw personeel. Iets wat ze in Hoegaarden toejuichen.


Lambik-o-droom.

Brouwerij 3 fonteinen is bezig om in het pand naast de brouwerij een nieuw proeflokaal in te richten. Een aantal exclusieve specialiteiten, waaronder oude bruine bieren en speciale blends zullen er worden geschonken in kristallen glazen. Er wordt ook gewerkt aan een nieuw hoge-gistingsbier dat exclusief in de lambik-o-droom te verkrijgen zal zijn. Er worden geen gerechten geserveerd: Armand wil geen concurrent zijn van het restaurant 3 Fonteinen van broer Guido. Brouwerij 3 fonteinen, Hoogstraat 2A te 1650 Beersel (B).


Gouden Carolus Single Malt, de eerste Belgische brouwerijwhisky.

De Mechelse brouwerij Het Anker verlaat heel even het eeuwenoude, vertrouwde pad. Na vier spannende jaren heeft ze een echte, pure whisky klaar: de Gouden Carolus Single Malt.

 


 

Sponserlink

Nieuw in de boekenwinkel

Duvel à la carte

Elke chef bereidt een viertal heerlijke recepten om zelf uit te proberen Met eigentijdse fotografie van Sven Everaert en smakelijke teksten van Stefaan Daeninck Tien internationale sterrenchefs uit Nederland, België, Frankrijk en Groot-Brittannië.

Weldra leverbaar

Bestel dit boek nu reeds bij:

>>>>Azur.be: verlaagde prijs 18.59 €<<<<


Sponserlink

Testaankoop nummer februari 2008

Bruine bieren

Ons land is een bierland. Nergens ter wereld bestaat zo'n grote verscheidenheid aan kwaliteitsbier als in België. Na onze test van pils en alcoholvrije bieren, kriekbieren, speciale blonde bieren en amberkleurige bieren blijft nog één soort onbesproken: de zware bruine bieren.

 


Uittips: januari 2007


 

 

Proeverij van zware bruine bieren

 

Vrijdag 8 februari om 19u30

Ontmoetingscentrum Leeuwergem Gentse Steenweg 306 Zottegem (B)


Welk zwaar bruin bier smaakt het best? Herkennen we ze? Hoe goed is die Westvleteren in vergelijking met zijn ‘broers’?


We komen het allemaal te weten op onze volgende proeverij.


We proeven de Rochefort 8 en 10, de Chimay Blue en natuurlijk de Westvleteren 12. Allemaal zware jongens dus.

Verder proeven we ook een bier die geen trappist is maar zeker niet misstaat in het lijstje: de St-Bernardus abt. Een bier die veel gelijkenissen vertoont met de zware trappisten. Niet verwonderlijk want de Westvleteren is een tijdlang in die brouwerij gebrouwen. We plaatsen er ook een Oost-Vlaamse zware jongen naast: de Gulden Draak ons uit sympathie aangeboden door Brouwerij Van Steenberge, één van de vaste waarden op de bierhappening.

Kostprijs? Blesleden: € 6, Niet-leden € 10

Info:

Mail: david@bles.be

Site: www.bles.be


 

Opendeurdag dag van de ambacht

 

Zondag 17 februari 2008 van 13.30 - 1600 uur

Den Hopperd, Netestraat 67, 2235 Westmeerbeek (B)


Rondleiding in de brouwerij en proeverij

Info:

Mail: denhopperd@scarlet.be

 


 

Opendeurdag dag van de ambacht

 

Zondag 17 februari 2008 van 1100 - 1700 uur

Micro-brouwerij Angerik , Snakkaertstraat 30, 1700 Dilbeek (B)


Brouwer Erik geeft een woordje uitleg. De mensen krijgen een proefglaasje en daarna is er een mogelijkheid tot consumptie. Muziek met oude jux-box maar voor de rest een rustig sfeertje.

Info:

Mail: miekebuyse@hotmail.com

 


 

Opendeurdag dag van de ambacht

 

Zondag 17 februari 2008 van 1300 - 2100 uur

Brasserie Mortal's Beers , Belle Ruelle 47 A, 5600 Jamagne (B)


Bezoek de kleinste ambachtelijke en interactieve brouwerij van België. In de gemoedelijke ambachtelijke brouwerij kunt u na een zintuiglijk en interactief bezoek fruitige bieren proeven en genieten van een boterham op basis van bostel of van een plank met gedroogde vleeswaren en kaas.
Op deze opendeurdag kunt u kennismaken met een voor de gelegenheid gebrouwen bier. De bezoeken aan de brouwerij zijn gratis en worden door de brouwer zelf geleid. Mogelijkheid tot 'blind proeven' van verschillende bieren. Cadeau voor de eerste 50 klanten.

Info:

Mail: mortalsbeers@skynet.be

Site: www.mortalsbeers.be


 

Opendeurdag dag van de ambacht

 

Zondag 17 februari 2008 van 1000 - 1600 uur

Brasserie Millevertus, Ruelle de la Fiels 8, 6700 Toernich (B)


Al meer dan 3 jaar brouw ik ambachtelijke bieren. In het begin waren het vooral gewone bieren, maar sinds 2007 produceer ik bieren 'met karakter'. Ik doe alles van A tot Z: brouwen, bottelen, etiketteren, verdelen, commercialiseren, boekhouding … Ik maak ook etiketten voor speciale gelegenheden.
We tonen u het materiaal en geven er uitleg over. U krijgt uitgebreide informatie over de verschillende stappen bij het brouwen van bier. U krijgt ook de gelegenheid om te proeven en om voorbeelden van bieren voor speciale gelegenheden te zien.

Info:

Mail: millevertus@skynet.be

Site: www.millevertus.be


 

Opendeurdag dag van de ambacht

 

Zondag 17 februari 2008 van 1000 - 1800 uur

Brasserie de Silenrieux, Rue de Noupre 1, 5630 Silencieux (B)


Kleine ambachtelijke brouwerij nabij het stuwmeer van l'Eau d'Heure. Fabrikant van twee bieren met hoge gisting op basis van spelt en boekweit, granen die in de streek worden geteeld. Die twee biersoorten worden eveneens gebrouwen onder het label "biologisch gecertificeerd".
Wij hebben het genoegen u te tonen hoe ambachtelijk bier wordt gebrouwen op basis van spelt, bekend onder de naam "Joseph", en op basis van boekweit oftewel zwarte tarwe, bekend onder de naam "Sara". Mogelijkheid om de bieren te proeven, om te eten en te genieten van muzikale animatie

Info:

Mail: brasserie.silenrieux@belgacom.net


 

14 de weekend der speciale bieren

 

22, 23 en 24 februari 2008

Zaal Saint-Lambert + feesttent in centrum van Sohier (B)

 

GRATIS inkom
250 verschillene bieren waarvan het overgrote deel artisonale bieren en veel ambiance.
Iedere dag optredens voorzien


Info:
Site: www.sohier-village.be


 

14e Dolle dagen van het gerstenat.

 

23 en 24 februari 2008

Parochiecentrum te Putte(B)


meer dan 80 bieren, 10 van't vat - gastbrouwerij : de verhuisbrouwerij
muzikale animatie, kinderhoek, veiling oude bieren en veel ambiance.


Info:

Mail: putse.bierkliek@zythos.be


 

Cuvée van de Keizer 2008

 

Zondag 24 februari 2008

Brouwerij Het Anker, Guido Gezellelaan 49 te Mechelen (B)


Traditiegetrouw brouwt Brouwerij Het Anker op 24 februari, geboortedag van "Keizer Karel", de exclusieve Gouden Carolus "Cuvée van de Keizer".

Wij nodigen elke bierliefhebber en nieuwsgierigen uit om het ontstaan van dit bier mee te beleven.
Gezien het beperkt aantal plaatsen, is reservatie verplicht.

Het brouwschema van zondag 24 februari ziet er als volgt uit :

§ 6.45 uur: bijeenkomst in de Officierszaal van de brouwerij
§ 07.00 uur: malen en storten van beslag (mout en water)
versuikering (omzetting zetmelen in suiker)
opwarming naar 78 graden (fixeren van de versuikering)
Ondertussen koffiepauze met koffiekoeken
§ 09.30 uur: filteren (scheiden van wort en draf)
§ 10.30 uur: spoelen
§ 11.40 uur: koken (wort, hop en kruiden)

Daarna start de afkoeling voor de gisting. De lagering neemt ca. 3 weken in beslag. Nadien volgt de botteling en rijping op fles gedurende ca. 5 weken.

De vrijgave van de Gouden Carolus "Cuvée van de Keizer 2008" zal plaatsvinden in mei 2008 (reserveren hoeft niet). Andere jaargangen kunnen aangekocht worden in de winkel van de brouwerij, zolang de voorraad strekt.

Vooraf inschrijven verplicht.


Info:

mail: het.anker@telenet.be

Site: www.hetanker.be


 

2e Noord-Hollands Bierfestival

 

24 februari 2008 van 13uur tot 19uur

Brunogebouw, Pastoor van Muijenweg 12 te Heiloo (Nl)

 

Info:

Site: www.prnh.pint.nl
E-mail: voorzitter@prnh.pint.nl


 

De Nacht van de Grote Dorst

 

Vrijdag 29 februari 2008 vanaf 19 uur

Kerkplein van Eizeringen (Lennik)(B)


Op schrikkeldag 2008 organiseren de Vrienden van de Geuze in samenwerking met de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambikbieren (HORAL) voor de derde maal "de Nacht van de Grote Dorst".

GRATIS TOEGANG

De deelnemende lambikbrouwerijen en geuzestekerijen van het Pajottenland en de Zennevallei zijn:


Brouwerij Boon, Lembeek
Geuzestekerij De Cam, Gooik
Brouwerij De Troch, Wambeek
Brouwerij 3 Fonteinen, Beersel
Brouwerij Girardin, Sint-Ulriks-Kapelle
Geuzestekerij Hanssens Artisanaal, Dworp
Brouwerij Lindemans, Vlezenbeek
Brouwerij Mort Subite, Kobbegem
Brouwerij Oud Beersel, Beersel
Brouwerij Timmermans, Itterbeek


Info:

Mail: mail@dorst.be

Site: www.eizeringen.be


 

Zythos BierFestival

 

Zaterdag 1 maart 2008 Van 12:00 tot 00:00 uur
Zondag 2 maart 2008 Van 11:00 tot 21:00 uur

Stadsfeestzaal St.-Niklaas (B)


Net zoals vorige jaren zullen we weer een 50 à 60-tal standjes voorzien zijn, bemand met evenveel brouwers of bierfirma’s. Aan al deze standjes kan je in ruil voor een jeton één van de vele aangeboden Belgische bieren proeven, in een rookvrije omgeving. Het proeven gebeurt in een proefglaasje van 15cl, dat je aan de inkom in bruikleen kan aanschaffen.

Vooraan, achteraan en in het midden van de zaal is er voldoende zitplaats gecreëerd voor wie eventjes wil rusten. Voor de hongerigen is er ook een foodcorner aanwezig.

En ook niet te vergeten zijn de biershop en tombola. Maak uw keuze in het menu links voor meer info.

Kinderen hoeven niet thuis te blijven, zij zullen zich zeker amuseren in onze uitgebouwde kinderhoek.

De stadsfeestzaal van Sint-Niklaas ligt op 150 meter, dus vlakbij het station en is ook zeer makkelijk bereikbaar met de wagen. Er is voldoende parkeergelegenheid in de nabije omgeving.

Verder is ZBF rookvrij, zodat u in optimale omstandigheden kan proeven van de meer dan 200 bieren en hun rijk palet aan smaken.

Kortom, ZBF een ideaal kader om met de ganse familie de Belgische (speciaal)bieren te (her)ontdekken.


Info:

Site: www.zbf.be


Wij waren erbij.Deze site werd reeds 993796 maal bezocht.