DHTML Menu by Milonic
Home
Add favorieten

Bestel de GRATIS bierkrant
e-mail:


bierkrant februari 2009

Bierkrant februari 2009

Een uitgave van www.bierpromotie.be


Inhoud:

Bierconsumptie daalt in Duitsland

Nieuw leven voor lucifer

Bier is in orde.

Palmbrouwer Alfred Van Roy overleden

AB-InBev verkoopt Chinese brouwerij.

De koninck in de kijker

45.000 Euro voor INBEV

 

 

Uittips:06-07 februari 13 de Bierweekend te Beerzel (B)

07-08 februari 2 de Nijlense bierbeurs te Nijlen (B)

20 februari bierproefavond te Berlaar (B)

20-22 februari Festival van de speciale bieren te Sohier (B)

22 februari Noord-Hollands bierfestival te Alkmeer (Nl)

27 februari Bier en Gezondheid te Waregem (B)

28 februari en 01 maart Bier in zijn blootje te Putte (B)

Nu reeds inschrijven:

26 april Tour de Geuze vertrek te Antwerpen (B)


Bierconsumptie daalt in Duitsland

De bierconsumptie in Duitsland is vorig jaar terug gedaald met bijna 1 %, dit te voordele van waters en frisdranken. Ook de uitvoer van Duits bier is vorig jaar sterk gedaald. Hierdoor is het voor veel brouwerijen moeilijk om te overleven. Maandelijks sluiten brouwerijen hun deur en ook voor 2009 zijn de verwachtingen niet goed.


Nieuw leven voor lucifer

De Mechelse brouwerij Het Anker heeft een overeenkomst afgesloten met brouwerij Duvel Moortgat voor het brouwen en commercialiseren van het biermerk Lucifer.
Lucifer kwam in handen van Duvel Moortgat na het faillissement van Liefmans Breweries. Dit bier werd begin jaren tachtig door de toenmalige brouwerij Riva op de markt gebracht als aanvulling in het populaire segment van de sterke blonde bieren.
Aangezien Duvel Moortgat zich concentreert op het fruitbieren gamma van Liefmans, dreigde dit bier een stille dood te sterven.
Beide brouwerijen vonden het echter jammer dit stukje Belgische biertraditie te laten teloorgaan en kwamen dan ook tot een overeenkomst waarbij aan Het Anker de productie- en verkoopsrechten van Lucifer worden verleend.


Bier is in orde.

In de voedselbalans 2008 van Test-Aankoop blijkt dat bijna helft voedingsproducten is niet in orde zijn. Van de 718 soorten voedsel die getest zijn geweest , zijn er in 42 procent van de gevallen opmerkingen over de eetwaar. Tevens volgens hetzelfde onderzoek zijn de Belgische bruine bieren van voortreffelijke kwaliteit, maar staat er te weinig informatie op het etiket. Er staat op weinig etiketten informatie over de ingrediënten, de categorie waartoe het bier behoort en de aanwezigheid van allergenen.Palmbrouwer Alfred Van Roy overleden

De man die Palm heeft groot gebracht Alfred Van Roy is er niet meer. Hij is op 95-jarige leeftijd thuis overleden. Ter gelegenheid van zijn 90-ste verjaardag heeft de brouwerij Palm Royal uitgebracht. Sinds 1974 staat zijn neef Jan Toye mee aan het roer van Palm.


AB-InBev verkoopt Chinese brouwerij.


Om de schulden van de overname van Anheuser-Busch te kunnen terug te betalen. Heeft InBev besloten om de meerderheid van zijn aandelen in de Chinese brouwerij Tsingtao te verkopen aan het Japanse Asahi Breweries. Tsingtao Lager is wereldwijd het best verkochte Chinese bier. De verkoop bracht 667 miljoen dollar op.


De koninck in de kijker

Zaterdag.17 Januari werd de Fam.Van Bogaert van brouwerij De Koninck erelid van het Antwerps biercollege. Deze eer viel de familie te beurt als oudste en nog enig overgebleven grote brouwerij van Antwerpen. Dit gebeurde in aanwezigheid van enkele prominenten zoals Prof. De Keukelaere en vele
bierliefhebbers. Na de lovende openingsspeech van de voorzitter de Heer Bombeke gaf Mr.Modest nog een leuke uiteenzetting over zijn eerste jaren in de brouwerij net na de oorlog. De feestelijkheden waren in het kader van het vi


jfjarig bestaan van het Antwerpse biercollege.

45.000 Euro voor INBEV

Brouwerij Sint-Joseph uit Opitter en twee drankhandelaars uit Blankenberge
dienen 44787 euro schadevergoeding te betalen aan INBEV wegens bierfrauwde. Brouwerij Sint-Joseph had had etiketten van Jupiler en
Primus op zijn eigen bier geplakt. Dat bier werd doorverkocht door de de twee drankhandelaars. De rechter veroordeelde hen tot een voorwaardelijke
straf van 6 maanden. Ze moeten ook een boete van 1.375 euro betalen .

 


Sponserlink

Nieuw in de boekenwinkel

100 X Straffe Cafes In Vlaanderen (loockx)

100 gezellige en volstrekt unieke Vlaamse cafés Een voorname herberg in een oud kasteel, een kroeg in een dorpsschool of een café in een kunstgalerie. Een stemmige gelagzaal in een klooster, waar de obers een monnikspij dragen en de rekening in een heuse missaal stekenof een café met een spookachtig interieur vol spinnenwebben en doodskisten. En natuurlijk het kleinste, het oudste en het hoogste café van Vlaanderen. Met toeristische tips: wandel- en fietstochten en verrassende bezienswaardigheden in de omgeving Met informatie over de plaatselijke bieren die in de 100 cafés getapt worden Waar men gaat langs Vlaamse wegen, komt men straffe kroegen tegen! Dit boekje selecteert 100 unieke cafés in Vlaanderen en Brussel. Oude herbergen, knusse kroegen en landelijke terrassen met een heel bijzonder kantje. Gevestigd in een klooster, een kasteel, een wafeltjestent of een koloniale lodge: verrassend én gezellig. Bruno Loockx selecteerde de straffe cafés in alle onafhankelijkheid. Bovendien geeft de auteur toeristische tips in de omgeving van elk van de 100 adressen. Geniet van een fiets- of wandeltocht of van een origineel museum en les daarna je dorst in een klassevol café. De 100 fascinerende cafés worden in beeld gebracht door sightwaysphotography. De sfeervolle foto´s van interieur, omgeving, bezoekers en leuke details laten je de 100 plekken voorproeven. Dit boekje selecteert 100 unieke cafés in Vlaanderen en Brussel. Oude herbergen, knusse kroegen en landelijke termassen met een heel bijzonder kantje. Gevestigd in een klooster, een kasteel, een wafeltjestent of een koloniale lodge: verrassend én gezellig. Bruno Loockx selecteerde de straffe cafés in alle onafhankelijkheid. Bovendien geeft de auteur toeristische tips in de omgeving van elk van de 100 adressen. Geniet van een fiets- of wandeltocht of van een origineel museum en les daarna je dorst in een klassevol café.

Bestel dit boek nu bij:

Azur.be: 13.59€


 

 


Uittips: februari 2009


 

 

13 de Bierweekend

 

Vrijdag 6 februari vanaf 20.00 u

Zaterdag 7 februari vanaf 15.00 u

In de Parochiezaal van Beerzel (B)In 2006 organiseerde het oudercomité van de vrije basisschool van Beerzel hun 10de streekbierenavond. Deze werd georganiseerd in de parochiezaal, de grootste zaal van Beerzel. Toch moesten nog tientallen mensen geweigerd worden omdat ze er niet meer binnen konden. Toen beseften we dat het evenement uit zijn voegen begon te barsten en dat de organistatie ervan te groot werd voor het oudercomité. Daarom werd er beslist om met een aantal mensen de schouders onder het project te zetten. Zo ontstond ook onze bierclub 'De Bjeizelse Bierberg'

Info:

Site: www.bjeizelsebierberg.be
E-mail: vdbosch.k@skynet.be


 

 

2 de Nijlense bierbeurs

 

Zaterdag 07 februari van 14uur tot 22uur
Zondag 08 februari van 12uur tot 20 uur

Zaal Gildenhuis, Gemeentestraat 24 te Nijlen (B)AANWEZIGE BROUWERIJEN
Onder andere:

Het anker,Roman, Van Eecke, Bossteels, De Landtsheer, Serafijn, Dillewijns,Hapkin, St-Bernardus,Van Honsebrouck, De verhuisbrouwerij, Den Hopperd, T'hofbrouwerijke, Verhaege, Dupont, Val Dieu,Van Vlaanderen, Chimay, St-Louis, Van Steenbergen, Grimbergen, Pirlot, Scheldebrouwerij en Vicaris.

Info:

Site: www.gullebierdagennijlen.be
E-mail: Jan.verbraecken@skynet.be


 

 

Bierproefavond

 

Vrijdag 20 februari om 20uur

'tDolhuis, Legrellestraat39 te Berlaar (B)


De Heikantse Bierliefhebbers leggen aan de hand van voorbeelden de elementaire beginselen van het bier uit. De aanwezigen kunnen ook een zestal bieren proeven. Deelnemen kost 6,5euro voor Davidsfondsleden en 7euro voor niet-leden. (lvl)

Info:

Site: www.berlaar.be
E-mail: lut.heremans@skynet.be


 

 

Festival van de speciale bieren

 

Vrijdag 20 februari vanaf 20uur
Zaterdag 21 februari vanaf 13.30uur.
Zondag 22 februari vanaf 15uur.

Cercle St-Lambert, Rue Basse te6920 Sohier (B)Op de bierkaar van 2009 staan meer dan 139 bieren met bijna 40 nieuwe bieren. De aanwezige bieren hebben alle stylen, waaronder de gekende trappisten als de fruitbieren tot bij de bio-bieren en honingbieren.De regelmatige bezoekers aan het evenement komen uit alle hoeken van Wallonië, Vlaanderen en Brussel, en soms zelfs verder.

Info:

Site: www.sohier-village.be


 

 

Noord-Hollands bierfestival

 

Zondag 22 februari van 1300 tot 1900 uur.

Dans- en Party centrum Verbiest, Oude Kanaaldijk 3 te Alkmaar (Nl)

Ook nu zullen Noord-Hollandse brouwers weer hun bieren komen presenteren. Ook nu gebruiken we weer de bekende 15cl glazen, zodat je naar hartelust kunt proeven zonder vervelende gevolgen. Verder betekent de aanwezigheid van brouwers dat je ze naar hartelust uit kunt vragen en onze ervaring leert dat ze graag bereid zijn over hun vak en hun producten te praten. Kortom: je leert niet alleen bieren, maar ook de verhalen er achter kennen. In de komende periode zullen we je op de hoogte houden van de brouwers die acte de presence zullen gaan geven.

Natuurlijk denken we ook nu weer aan de BOB en aan anderen die even iets anders willen dan bier. We zullen dan ook zorgen voor alcoholvrije dranken, waaronder ook koffie. Verder zal er het nodige vast voedsel zijn voor eventuele hongerige magen. En er is natuurlijk weer een workshop onder leiding van Derek Walsh, met de altijd deskundige assistentie van Bob Molenbroek. Zeker even kijken! Kortom je kunt op die dag nergens beter terecht voor een natje, een droogje én voor gezellige sfeer dan op het Noord-Hollands bierfestival. Alle reden dus om nu vast de datum 22 februari aan te kruisen op al je agenda's, kalenders en wat al niet meer en daarbij te zetten dat die dag gereserveerd is voor het Noord-Hollands Bierfestival.

Entree: EUR 5,-, inclusief festivalglas (statiegeld EUR 2,-).
Munten: EUR 1,50 per stuk, 7 stuks voor EUR 10,-.

Info:

Site: www.prnh.pint.nl
E-mail: promotie@prnh.pint.nl


 

 

Bier en Gezondheid

 

Vrijdag 27 februari om 20u15.

La Gilda , Markt 26 te Waregem (B)

Al gehoord van Tetra-hop, Meno-hop en katten-pis? Dé legendarische HOP-Proffessor, Dennis De Keukeleire is jaren lang de meest geliefde prof in Gent geweest en zal met heel veel liefde voor de hop en bier er een zeer boeiende avond van maken.

Deze co-productie met bierproefclub HIC (Ingelmunster) en WBF (Waregem) zal je niet vlug vergeten.
Bier is gezonder dan wijn, Dennis De Keukeleire legt je graag uit waarom, vergezeld van enkele proefglazen zal je absoluut genieten deze avond !
Inschrijven kan vanaf 15 december 2008.
Inkom : € 8.00 en inschrijven op voorhand

Info:

Site: www.wbf.be
E-mail: wbf@telenet.be


 

 

Bier in zijn blootje

 

Zaterdag 28 februari vanaf 15.00 uur.

Zondag 01 maart vanaf 15.00 uur

Parochiezaal te Putte (B)

meer dan 80 bieren, 10 van't vat - gastbrouwerij : de verhuisbrouwerij
muzikale animatie, kinderhoek, veiling oude bieren en veel ambiance.

Info:

Site: http://putsebierkliek.googlepages.com/
E-mail: putse.bierkliek@zythos.be


 

Tour de Geuze

 

 

Zondag 26 april 2009 om 8.30 uur.

Afspanning 't Waagstuk, Stadswaag 20 te Antwerpen (B)

Op 26 april eerstkomend gaat het Antwerps BierCollege op Toer de Geuze.
Naar gewoonte wordt hier en bus voor ingelegd
Er wordt vanaf 08.30 verzameld in Afspanning 't Waagstuk, Stadswaag 20 te Antwerpen.
We vertrekken stipt om 09.00 u. van op de hoek Brouwersvliet-Hessenplein.
In de buurt is veel parkeergelegenheid.
Geïnteresseerden storten € 25 per persoon op nr.
778-5986635-44 van ABC, met vermelding TDG en naam.

Info:

Site: www.antwerpsbiercollege.be
E-mail: info@antwerpsbiercollege.be


Contactadres: info@bierpromotie.be
U wenst de bierkrant wel of juist niet meer te ontvangen: surf naar: de bierkrant
Een uitgave van: www.bierpromotie.be
Deze krant mag verder verspreid worden, indien er inhoudelijk niets veranderd wordt.
Activiteiten voor  2009 (bierfestivals, bierproeverijen en opendeurdagen) worden GRATIS opgenomen in onze kalender en in de bierkrant. Gelieve nu reeds uw activiteiten door te mailen.
De redactie is niet verantwoordelijk voor verkeerdelijk vermelde activiteiten.


Wij waren erbij.Deze site werd reeds 993817 maal bezocht.