DHTML Menu by Milonic
Home
Add favorieten

Bestel de GRATIS bierkrant
e-mail:


bierkrant januari 2004

Bierkrant januari 2004

Een uitgave van www.bierpromotie.be


Inhoud:

Nieuwjaarswens
Pil tegen dronkenschap
Amerikaan 400 keer opgepakt voor dronkenschap
Geuzebrouwerijen mogen blijven
Oude Grolsch brouwerijen te koop
3de Maastrichtse bierfestival
11de WinterBierFestival 2004


2004

De redactie van de bierkrant wenst u en uw familie een goed en veilig 2004. Vooral met de feestdagen willen we graag aandacht aan de veiligheid op de weg schenken. Jaarlijks sterven er,  meestal jonge, mensen ten gevolge van dronkenschap achter het stuur. Daarom deze BOB slogan ( ism Arnoldus vereniging van Belgische Brouwers) :

Zorg dat BOB rijdt. Altijd.


Na de antikaterpil pil tegen dronkenschap

Onderzoekers aan de universiteit van San Francisco hebben ontdekt dat het bedwelmend effect van alcohol veroorzaakt wordt door één enkel eiwit dit op zijn beurt gecontroleerd is door één enkel gen. Door deze ontdekking zou het mogelijk zijn om in de toekomst een medicijn op punt te zetten die de effecten van alcohol op de hersenen kan blokkeren. Dit zou dan kunnen ingezet worden in de strijd tegen alcoholverslaving.


Amerikaan van 74 voor de 400 ste keer opgepakt voor dronkenschap


Drunk driver of Virldeen Redmon is in de staat Indiana een echte legende.
Sinds 1947 is de arme man voor de 400 ste keer opgepakt voor dronkenschap. Hierdoor is hij reeds meer dan 30 keer zijn rijbewijs verloren. Na de vorige veroordeling werd hij na 9,5 jaar vervroegd vrijgelaten, maar toch kon hij het niet laten om terug zijn kroeg te bezoeken. Nu heeft de rechter hem veroordeeld tot een gevangenisstraf van 17 jaar. Dan zal hij 91 zijn en waarschijnlijk te oud om nog in dronken toestand een voertuig te besturen.


Geuzebrouwerijen mogen blijven


Op een vraag van Sven Gatz heeft Federaal Minister voor volksgezondheid Rudy Demotte bevestigd dat de toekomst voor de traditionele brouwerijen gewaarborgd blijft. Zowel het productieproces als het gebruik van houten kuipen zal in de traditioneel gebrouwen Lambik en andere bieren mogen worden verderzetten.

Minister Demotte benadrukt het eigenheid van de Belgische Geuze en belooft dat er in de toekomst geen problemen zijn om verder te brouwen zoals men momenteel bezig is. Voor vele geuzebrouwers is dit goed nieuws, zeker voor brouwerij De Troch en Brouwerij Timmermans, die een dreigende sluiting en faissement zien aankomen.

Sven Gatz van het Brusselse gewest was bezorgd om het voortbestaan van verschillende geuzebrouwerijen die vooral rond de Zennestreek gelegen zijn. Sven Gatz vond dat de nieuwe verordening inzake levensmiddelenhygiëne van het Europese Parlement (meer info) die op 1 januari 2004 ingaat het einde zal betekent voor de geuzebrouwers. Hij vond dat Demotte moest handelen en de nodige afwijkingen aanvragen in de opgelegde Europese normen, wil hij de ondergang van deze cultuurhistorische en culinaire Belgische parel afwenden.

De nieuwe voorschriften beschrijven hoe levensmiddelen bereid moeten worden in steriele en makkelijk schoon te maken omgevingen waarin. Lambik, Geuze en enkele andere typisch Belgische bieren ontstaan echter net door ‘verontreiniging’ van de brouwsels door wilde, streekeigen bacteriën (voor Lambik en Geuze de Brettanomyces Bruxellensis en de Brettanomyces Lambicus). Dit zou betekenen dat voor deze (en andere, soortgelijke bieren), de nieuwe Europese voorschriften het einde inluiden van een traditioneel brouwproces.


Oude Grolsch brouwerijen te koop


Grolsch wil haar oude brouwerijen in Enschede en Groenlo verkopen. Momenteel is Grolsh zijn volledige productie aan het opbouwen in hun nieuwe brouwerij in Boekelo (Nl) .
De verkoop wordt georganiseerd door DoveBid. Dit is een groot, bedrijf met meer dan 60 jaar ervaring in het wereldwijd verkopen van bedrijfsgebouwen. In de aanbieding staan de twee brouwerijen van 1,2 miljoen (Groenlo, april 2004) en 2,5 miljoen (Enschede, maart 2005) hectoliter. Daartoe horen verschillende lager- en gistingstanks, bottellijnen voor retourflessen (52.000 en 60.000 flessen per uur) en blikken (72.000 blikken per uur), een vatenvullijn en een waterbehandelingssysteem.

 


23-24 jan 04

3de Maastrichtse bierfestival

23-24 januari 2004

Festi-Village te Maastricht ( NL)
(Boschstraat 30a, centrum Maastricht)

Op vrijdag 23 en zaterdag 24 januari kunnen de fijnproevers onder de bierliefhebbers hun hart ophalen tijdens het Maastrichtse Bierfestival in de Festi-Village te Maastricht. Voor de derde maal zullen meer dan 20 brouwerijen uit Nederland, België en Duitsland hun kunsten komen vertonen tijdens dit evenement. In een sfeervolle omgeving zullen zij meer dan 50
speciaalbieren, waaronder wederom een aantal primeurs, aan het publiek presenteren. De organisatie ligt opnieuw in handen van een team docenten en studenten van de Hogeschool Zuyd.

Het Bierfestival Maastricht is in juni 2001 in het leven geroepen en heeft als doel meer bekendheid te geven aan de Limburgse en Euregionale biercultuur. Het is een soort `vloeibaar Preuvenemint` waar bierliefhebbers, fijnproevers en levensgenieters kennis kunnen maken met een uiteenlopend scala aan traditioneel gebrouwen speciaalbieren. Bekende en minder bekende bierbrouwerijen uit binnen en buitenland komen naar dit evenement om hun speciaalbieren aan de bezoekers van dit evenement te laten proeven. Naast de vele brouwerijen uit de omgeving van Maastricht zijn er ook een aantal
brouwerijen van verder weg vertegenwoordigd uit Nijmegen, Groningen, Haarlem.

Wegens positieve reacties ten aanzien van de locatie van vorig jaar, heeft de organisatie wederom gekozen voor feestzaal Festi-Village aan de Boschstraat in het hartje van Maastricht. De toegangsprijs bedraagt ? 4,50 en is inclusief een proefboekje en een origineel proefglas (27 cl) dat de bezoeker na afloop mee naar huis mag nemen. Op zaterdagavond zal het bierfestival op originele wijze worden afgesloten met een live optreden van de Limburgse band `Effe Get Angesj`.

Datum en tijden: vrijdagavond 23 januari 2004, 19.00 - 00.30 uur
zaterdagmiddag en -avond 25 januari 2004, 14.00 - 00.30 uur
Locatie: zaal "Festi-Village", Boschstraat 30a, centrum Maastricht

Coördinator: Peter Frambach 046 420 7102, p.frambach@hszuyd.nl
Info: Tel: 046 420 7130,
Mail: bierfestivalmaastricht@hotmail.com
Nieuwe Website: www.bierfestivalmaastricht.nl

 

 

25 jan 04

11de WinterBierFestival 2004

25 januari 2004

Partycentrum De Impala te GOUDA ( NL)
(Goverwellesingel 10)


Het 11de Winterbierfestival zal worden gehouden op 25 januari 2004 in het
Partycentrum De Impala te GOUDA.(Goverwellesingel 10). Het festival begint
om 13:00 uur en zal doorgaan tot ongeveer 19:00. De entree, inclusief
proefglas, bedraagt  5,00 euro. Zoals het er nu naar uitziet zullen er meer
dan 50 winterbieren geschonken worden, waaronder een paar primeurs! Zeker
de moeite waard dus om even langs te komen.

De Impala ligt in de nieuwbouwwijk Goverwelle en is ongeveer 5 á 10 minuten
lopen van het station Gouda - Goverwelle. Voor de gezelschappen met 'n BOB
is er ook ruime parkeergelegenheid onder de zaal.

Voor BOB's onder de bezoekers een routebeschrijving::
Vanaf de A12:
- Afslag Gouda
- Ga bij het 2e stoplicht linksaf de Burgemeester Van Reenensingel (komend
vanaf   Utrecht linksaf bij het 3e stoplicht)
- Aan het eind van deze bochtige weg ga je rechtdoor de Goudse Houtsingel
op
- Deze weg gaat over in de Goverwellesingel,
- Aan het eind aan de linkerkant bevindt zich het partycentrum De Impala
(bij sporthal De Zebra)

Onder de hal is er voldoende parkeergelegenheid.

 

 


Contactadres:info@bierpromotie.be
U wenst de bierkrant wel of juist niet meer te ontvangen: surf naar:
de bierkrant
Een uitgave van:
www.bierpromotie.be
Deze krant mag verder verspreid worden, indien er inhoudelijk niets veranderd wordt.
Activiteiten voor 2004 (bierfestivals, bierproeverijen en opendeurdagen) worden GRATIS opgenomen in onze kalender en in de bierkrant. Gelieve nu reeds uw activiteiten door te mailen.


Wij waren erbij.Deze site werd reeds 994132 maal bezocht.