DHTML Menu by Milonic
Home
Add favorieten

Bestel de GRATIS bierkrant
e-mail:


bierkrant januari 2007

Bierkrant januari 2007

Een uitgave van www.bierpromotie.be


Inhoud:

Een gelukkig en veilig 2007.

Terugkeer oude kriek en oude geuze Oud Beersel.

Nieuwe  flesjes voor Grolsch.

Trappisten in West-Vleteren tegen mestuitbreiding.

1 miljoen aandelen van Inbev verkocht.

Eerste 300 aanwezigen gratis bier.

Nieuwe flessenspoelmachine voor brouwerij Strubbe.

Bier goed voor gewrichtsziektes.

Brouwerij Canillon denkt aan verhuizen.

Bierconpsumptie terug verminderd.

 

Uittips:

19-20 jan Bierfestival Maastricht 2007 Kom Preuve! te Maastricht (Nl)

21 jan Winterbierfestival 2007 te Gouda (Nl)

 


Een gelukkig en veilig 2007.


De redactie van de bierkrant wenst u en uw familie een  gelukkig en gezond 2007. Naast deze wensen willen we iedereen een veilig eindejaar toewensen. Ieder jaar gebeuren er ongevallen ten gevolge van alcoholverbruik en autorijden. Wie verstandig wil vieren doet dit met een BOB. Bob is degene die niet drinkt als hij rijdt. Dat maakt Bob tot held van elk feest, want hij brengt zijn vrienden steeds veilig thuis. Kortom: het is feest als Bob rijdt!

Meer info op www.bob.be


Terugkeer oude kriek en oude geuze Oud Beersel.

Na 2 jaar is het zover voor Gerd Christiaens en Roland De Bus. De twee boezemvrienden namen in 2005 de geuzebrouwerij Oud Beersel over. In het voorjaar van 2007 willen ze de oude kriek en oude geuze van Oud Beersel opnieuw op de markt brengen. In 2003 had vorige eigenaar geuzebrouwer Henri Vandervelden de boeken van brouwerij Oud Beersel neergelegd bij gebrek aan opvolging. Momenteel is het bier aan het rusten om volgend voorjaar ter gelegenheid van 125 jaar Oud Beersel op de markt te brengen.Nieuwe  flesjes voor Grolsch.

Brouwerij Grolsch houd zich niet meer aan de vroegere afspraak die ertussen de verschillende Nederlandse brouwerijen bestond over het gebruik van flesjes. Sinds 1 januari 2006 mogen brouwers zelf kiezen welk flesje ze gebruiken en daarom heeft Grolsch zijn eigen flesje ontworpen met daarop 2 maar het logo van de brouwerij. Voor het personeel van supermarkten zal dit extra werk betekenen daar iedere bak zal moeten worden gesorteerd. Grolsch wil met de nieuwe fles een eigen gezicht veroveren op de biermarkt. Het nieuwe flesje is vooral voor belang voor de uitvoer naar het buitenland. Het nieuwe Grolsch-fles heeft 10 procent meer inhoud en zal tussen de 10 en 15 % meer kosten.Trappisten in West-Vleteren tegen mestuitbreiding.

De paters van het West-Vlaamse West-Vleteren laten meestal maar weinig van zich horen, maar nu hebben ze een petitie getekend tegen de mestuitbreiding van een landbouwbedrijf in de buurt van de abdij. Vooral de geurlast is een bron van ergernis bij de paters en bij hun bezoekers. Vooral deze bezoekers klagen er zich over dat de geur hinderlijk is. De landbouwer maakt zich sterk dat de geuroverlast zal verminderen door enkele technische ingrepen.1 miljoen aandelen van Inbev verkocht.

Patri Participations, een holding verbonden aan de familie Van Damme (InBev), heeft onlangs ruim 1 miljoen aandelen van de brouwerijgroep verkocht voor 51,5 miljoen euro. De familie Van Damme is een van de oprichtersfamilies van InBev.Eerste 300 aanwezigen gratis bier.

Canvas en het productiehuis Endemol hebben in Poperinge de opnames in het kader van Monumentenstrijd gemaakt. De Keteniers, behoeders van de hopcultuur, dingen mee met hun project: bewaar de hommelketen! Red de hopcultuur!''
De Keteniers zetten de tweede stemronde in met een traktatie. Op woensdag 31 januari om 14 uur presenteert Kamagurka, peter van het project, in het Hopmuseum het eigen Keteniersbier, een lekker blondje! De eerste 300 aanwezigen mogen het gratis proeven. Er zal ook hommelpap zijn. Ook wordt een korte film met Kama opgenomen. Iedereen die kandidaat is om te figureren, is welkom.

De reportage over het hoppeastenproject wordt als laatste in de reeks uitgezonden op Canvas op maandag 12 februari. Daarna kan worden gestemd op project 15 (De hopcultuur Poperinge) van 12 februari tot zondag 18 februari om middernacht.


Nieuwe flessenspoelmachine voor brouwerij Strubbe.

Brouwerij Strubbe op de Markt in Ichtegem heeft een nieuwe flessenspoelmachine. De oude machine was veertig jaar oud en aan vervanging toe. De nieuwe machine kan 15.000 flessen per uur behandelen. Dit nieuwe apparaat zorgt ervoor dat de flessen perfect steriel zij en hierdoor de bieren een betere houdbaarheid hebben.


Bier goed voor gewrichtsziektes.

Het drinken van bier, in bescheiden hoeveelheden vermindert de pijn van reuma en artritis, blijkt uit nieuw onderzoek. De wetenschappers gaven een oplossing van water en tien procent ethanol aan muizen die aan de gewrichtsziekte leiden. Bij de muizen die van de alcoholische oplossing dronken bleek de ziekte zich minder snel te ontwikkelen.


Brouwerij Canillon denkt aan verhuizen.

Bierbrouwer Cantillon uit Anderlecht denkt eraan om de gemeente te verlaten. Dieven zijn er vandoor gegaan met meer den 1000 euro en is zowat de druppel die de emmer heeft doen overlopen. Cantillon heeft al langer problemen om bijvoorbeeld bier te leveren. In de smalle vol geparkeerde straten van Anderlecht kunnen vrachtwagens niet rijden. Jean-Pierre Van Roy overweegt nu om de boel te sluiten.


Bierconpsumptie terug verminderd.

De Belg blijft maar steeds minder te drinken. Ook Dit jaar is de conpsumptie terug met zo'n 1,5% gezakt ten opzichte van 2005. Vooral het cafébezoek is sterk aan het verminderen. De vele alcoholcontroles langs de weg weerhoud menig caféganger om nog veel te drinken. Het verbruik van duurder bier is gestegen terwijl het verbruik van vooral pils het laatste jaar gedaald is.

 


Uittips: januari 2007

 


Bierfestival Maastricht

vrijdagavond 19 januari 2007
zaterdag 20 januari 2007

 

Zaal: Festi-village, Boschstraat 30a te Maastricht(Nl)

Bierfestival Maastricht 2007 Kom Preuve !

Voor alweer de vierde keer wordt in Maastricht het Bierfestival 'Kom Preuve!' georganiseerd. Dit jaar wordt het Bierfestival georganiseerd door een drietal studenten en een coördinerend docent van de faculteit HEAO
Marketing Management Hogeschool Zuyd te Sittard. De organisatie streeft ernaar tot een Euregionaal bierfestival te groeien met veel Nederlandse, Belgische en Duitse deelnemers.

Het Bierfestival is gericht op traditioneel gebrouwen speciaalbier, en standaard pils krijgt er geen plaats toegewezen. Het is een gelegenheid voor fijnproevers om speciaalbier te proeven dat men normaal gesproken niet snel ergens zal drinken.

Een circa dertigtal brouwerijen presenteren op het Bierfestival Maastricht 2007 zo'n 60 speciaal bieren. Hieronder zitten een aantal kloosterbieren, fruitbieren, winterbieren en primeurs van de diverse brouwerijen.
Kortom een aangename mix van bekendere en totaal onbekende bieren.

Door de ontspannen en leuke sfeer is het Bierfestival een uitstekende mogelijkheid om te netwerken. Voor sponsors is een speciale
business-to-business area ingericht, waarin zij hun netwerk kunnen
uitbreiden.
Net als voorgaande jaren sluit het Bierfestival op de zaterdagavond af met een live band.

Het Bierfestival zal plaatsvinden tijdens 3 dagdelen, namelijk vrijdagavond
19 januari, zaterdagmiddag en -avond 20 januari 2007.
De locatie is de zaal 'Festi-village', Boschstraat 30a te Maastricht, op een steenworp afstand van de Markt.

Het Bierfestival is toegankelijk voor ? 5,- waarbij de bezoeker een uniek glas met het Bierfestival logo (collector's item!) erop ontvangt.
Consumpties bedragen ?1,60. Bezoekers die zich alvast willen voorbereiden, kunnen in de weken voorafgaand aan het festival terecht op de website.
Iedereen is van harte welkom op dit fantastische festival!!

Info:
Site: www.bierfestivalmaastricht.nl


 

Winterbierfestival 2007

Zondag 21 januari 2007 van 13.00 uur tot 19.00 uur

 

Het Wellantcollege, Ronsseweg 555 te Gouda (Nl)

SNEEUWBALEFFECT
Op 21 januari 2007 is het weer zover, het is weer tijd voor het PINT-regio Zuid-Holland Winter Bier Festival (WBF) te Gouda. De samenwerking met het Wellantcollege is ons goed bevallen. Vandaar dat we wederom hebben gekozen voor deze prima locatie op ongeveer 5 minuten lopen van het NS-station Gouda.

Naast de ruime keuze aan bier, kunnen de bezoekers zich te goed aan een ruim assortiment warme en koude snacks.

Onder de noemer winterbier kunnen de vele bezoekers zich in Gouda weer te goed doen aan tal van kerst-, eindejaars-, winter-, en zelfs Sinterklaasbieren. Ze kunnen hier kennismaken met een heel skala van de meestuiteenlopende bieren. Opvallend hierbij is dat de meeste bieren een hoog en in enkele gevallen zeer hoog alcoholpercentage hebben. In de koude wintermaanden zetten de brouwers, groot en klein, hun beste beentje voor en schotelen het publiek een groot aantal verrassende bieren voor.

Het festival onderscheidt zich vooral door de veelheid van smaken, biertypen en (het is al gezegd) bieren met een vaak hoog alcoholvolume. Een groeiende schare van bierliefhebbers verheugt zich al maanden op een gang naar het WBF in Gouda. Het is verbazend dat we ieder jaar weer een aantal nieuwe winterbieren kunnen verwelkomen. Dit jaar is de oogst wel erg groot, want naar het zich laat aanzien zijn er tijdens het WBF meer dan 10 nieuwe bieren te proeven. Ook zijn er een paar afvallers. Opmerkelijkste afwezige is het Hertog Jan Winterbier. Het is een van de oudste winterbieren in ons land, want het werd reeds in 1988 gebrouwen. Als reden geeft men op dat er te weinig volume is en men de voorkeur geeft aan een bier als Karakter. De directie (in Leuven) had pas echt karakter getoond als het het Winterbier in het assortiment had gehandhaafd en niet het mes had gezet in het assortiment. Maar gelukkig zijn we hier niet afhankelijk van en vullen de kleinere brouwers de leemte ruimschoots op.

DE NIEUWE OOGST
Welke nieuwelingen kunnen we zoal verwachten. Brouwerij de Leckere hersteld de traditie door het Winterbier weer in het assortiment op te nemen. De Hoeksche brouwerij komt voor het eerst met een eigen Winterbier. Het is afgevuld in 1,5 liter fles. De onlangs gestartte brouwerijen Klokbier, de Fontein en de De Hanze-stadsbrouwerij komen ook met een eigen winterbier. Opmerkelijk is dat er uit Zutphen zelfs twee komen, want na een Kerstbier is er ook een Sinterklaasbier gebrouwen. De Fontein heeft voor het eerst Euleteul Winter gebrouwen, daarmee voortbordurend op Euleteul Zomer. Voor de liefhebbers van stout is er uit Lelystad een Russian Stout. Onder de weinig aansprekende naam nr 11 is het ook in het proeflokaal/restaurant van de brouwerij op vat verkrijgbaar. Het bier van de brouwerij wordt ook afgevuld op fles. Voor het festival hebben we hand kunnen leggen op een aantal tweeliter flessen. Een andere nieuwkomer is brouwerij de 7de Hemel uit het Limburgse Sevenum. Avondrood is een mooie naam voor hun bier.

De Beyerd uit Breda had vorig jaar al een eigen Winterbier, maar dit jaar is het voor het eerst in Gouda aanwezig. Normaliter is het eigen bier vooral in eigen restaurant/café verkrijgbaar, maar sinds enige tijd worden er ook diverse bieren op 75cl fles afgevuld. Voor het festival hebben we een aantal flessen (75 cl) kunnen bemachtigen. De Texelse brouwerij liet bij monde van brouwer Maurice Diks weten naast het Texels Winterbier het assortiment uit te breiden met een Winterbok.

Ook kondigen Oirschots bier, Jantjes uit Uden en de Lepelaar (Noord-Holland) een bier voor het winterseizoen aan. Hierbij maken we enig voorbehoud, want het is nog niet helemaal zeker of we deze tijdens het WBF kunnen laten proeven. Wel zeker is de komst van een nieuw Winterbier van Jopen uit Haarlem. Het wordt nu nog elders gebrouwen, maar na de aankoop van een leegstaande kerk in Haarlem is het een kwestie van tijd dat er echt sprake is van bier van Haarlemse bodem. Michel Ordeman, eigenaar van Jopen BV, hoopt over niet al te lange tijd zijn intrek te nemen in de nieuwe behuizing

Steeds meer brouwers wagen zich aan een eigen winterbier en w kunnen met recht spreken van een sneeuwbaleffect, want nog nooit eerder kondigden zoveel brouwers een nieuw winterbier aan. Een verheugende ontwikkeling dat vooral de kleinere brouwers zich van hun goede kant laten zien en het aanbod aanzienlijk vergroten. Slechts enkele grote brouwers brouwen tegenwoordig nog een winterbier. Daar waar Heineken, Grolsch, de Leeuw en sinds kort ook Hertog Jan brouwerij de winter laten voor wat het is, laten de Gulpener met Winter Vrund, Brand met Sylvester en de Budelse brouwerij met Budels Winterbier zich niet onbetuigd.

Naast de hierbovengenoemde brouwerijen zijn er nog tal van bieren te proeven. De keuze is zoals altijd zeer ruim. Daarnaast hebben we nog een aantal oudere jaargangen bewaard.

Randgebeuren
Zoals gebruikelijk zijn er weer stands van PINT en BAV . Net als voorgaande jaren is er ook een boekenstand met een ruime sortering aan boeken over bier en brouwerijen. Naast het overweldigende bieraanbod is er ook gedacht aan de inwendige mens. Diverse koude en warme snacks zijn er tegen schappelijke prijzen verkrijgbaar.

Entree inclusief euro 5,00, proefmunten euro 2,00

Bij inlevering proefglas euro 2,00 retour. PINT-leden 1 gratis munt

Info:
Site: http://www.pint.nl

 

 


Wij waren erbij.Deze site werd reeds 994182 maal bezocht.