DHTML Menu by Milonic
Home
Add favorieten

Bestel de GRATIS bierkrant
e-mail:


bierkrant januari 2010

Bierkrant januari 2010

Een uitgave van www.bierpromotie.be


Inhoud:

Bierblokkade heeft reeds gevolgen.

AB InBev schrapt 800 banen.

Heineken breid uit naar Mexico.

Molotovcocktails.

Nieuwe vatenlijn bij Haacht.

Opleiding Bierkenner.

Matige drinkers zijn gelukkiger.

 

Uittips:

 

15 januari 2010 kerst- en winterbieren te Diest (B)

16 januari 2010 Bezoek brouwerij Timmermans te Itterbeek (B)

22 januari 2010 Proeven nieuwe bieren te Waregem (B)

22 januari 2010 Winterbieren te Zele (B)

24 januari 2010 17de Winterbier Festival te gouda (Nl)


Bierblokkade heeft reeds gevolgen.

De blokkade bij InBev is momenteel uitgebreid naar de vestiging in Hoegaarden. Hierdoor liggen alle Belgische vestigingen stil en wordt er geen enkele bak bier uitgevoerd. De vakbonden zijn bang dat het niet bij de 300 ontslagen zal blijven en dat er in de nabije toekomst nog werknemers zullen ontslagen worden. De blokkade is momenteel reeds voelbaar bij de grotere winkelketens, waar de voorraad Jupiler reeds gevoelig is verminderd of zelfs reeds is uitgeput. Dit betekend dat de kleine brouwerijen plots meer omzet krijgen waar ze op dit moment van het jaar niet zijn op voorbereid. Als de staking nog enige tijd aanhoud is het niet ondenkbeeldig dat bepaalde winkels en horecazaken niet tijdig bevoorraad zullen geraken.


AB InBev schrapt 800 banen.

Volgens InBev moeten er 800 banen verdwijnen in West-Europa. De grootste verliezen aan banen vallen in België, waar 300 banen sneuvelen. Ook in Duitsland vallen er 390 banen en de productie van Diekirch verhuist volledig naar Leuven en Jupille en hierdoor vallen er ook 63 personen in Luxemburg. De rest van de jobs verdwijnen in Nederland, Frankrijk en UK. Volgens de directie van InBev zijn deze ontslagen nodig omdat de bierconsumptie in West-Europa terugloopt. De vakbonden vinden dit niet correct, daar InBev miljoenen winst maken. Wordt nog vervolgd.


Heineken breid uit naar Mexico.

Heineken gaat alle aandelen van de Mexicaanse brouwer Femsa overnemen. Hierdoor krijgt de brouwer een voet aan wal in Zuid-Amerika, een markt die in volle groei zit. De overname zal ongeveer 5,3 miljard euro bedragen, hier zijn de 1,5 miljard schulden van de brouwerij Femsa ingerekend. Femsa is de tweede grootste brouwerij in Mexico en was nog een van de enige onafhankelijke grote brouwerijen van Mexico. Door de overname kan Heineken de concurrentie in de Zuid-Amerikaanse markt beter aan.


Molotovcocktails.

De gebrouwen van brouwerij De Koninck zijn beschadigd door enkele molotovcocktails die tegen de gevel van de brouwerij tot ontploffing zijn gebracht. Ook in de omgeving van de brouwerij zijn er verschillende molotovcocktails tot ontbranding gekomen. Voorlopig zijn er nog geen sporen naar de daders.


Nieuwe vatenlijn bij Haacht.

Brouwerij Haacht plant voor dit jaar een nieuwe vatenlijn die veel groener zal zijn dan de oude vatenlijn. Er komt een nieuw gebouw waar de helft van het dak bedekt zal zijn met 600 m² zonnepanelen die een groot deel van de elektriciteit aan de nieuwe afdeling zal leveren. Al het regenwater wordt verzameld om te gebruiken voor het onderhoud van het wagenpark en het onderhoud van de gebouwen. Verder zal er een loopbrug komen waardoor de toekomstige bezoekers aan de brouwerij een mooi overzicht op de vatenlijn zullen krijgen zonder zelf in de productie te moeten komen.


Opleiding Bierkenner.

Volwassenenonderwijs Waas en Durme organiseren op De eerste module van de cursus bierkenner gaat door op maandagavond vanaf 25/01/10 tot 07/06/10. De les begint om 18u.30 en eindigt om 22u.10. De eerste module omvat: het toelichten van de geschiedenis van bier, het brouwen van bier, het herkennen van biertypes, basistechnieken van het degusteren en beoordelen van bier, het toelichten van bieretiketten. Inschrijvingsgeld : 80 euro + 56 euro materiaal. Info op: www.pcvowd.be.


Matige drinkers zijn gelukkiger.

Mensen die af en toe een weinig alcohol drinken zijn gelukkiger dan mensen die niets van alcohol drinken en zelfs gelukkiger dan mensen die meer drinken. Tot deze conclusie komt de Erasmus

Universiteit Rotterdam na hun eerste resultaten van een langdurend onderzoek. De best schorende groep was de groep die 1-2 dagen in de week 2 of meer glazen dronken. Mensen die meer dan 3 dagen per week 2 of meer glazen dronken waren het minst gelukkig. Op termijn moet nog blijken of matige drinkers langer gelukkig blijven dan niet drinkers.


Sponserlink

Nieuw in de boekenwinkel

100 X Proeven Van Straffe Streekbieren (bruno, Loockx)

Talrijke fiets- en wandelroutes doorkruisen het land van het bier. Begin je dag actief en eindig met een streekbiertje op een van de prachtige locaties. Geproefd en goedgekeurd Na de bestseller 100x straffe cafés in Vlaanderen nu ook 100x proeven van straffe streekbieren Ontdek ambachtelijke brouwerijen en authentieke cafés waar het lokale gerstenat rijkelijk vloeit Dompel je onder in de Belgische biercultuur: van de bekende Westvleteren, het beste bier ter wereld, over een Kuttekovense Tripel tot een Loterbol. Deze gids presenteert 100 straffe streekbieren uit de vijf Vlaamse provincies. Met het verhaal van de brouwers, de samenstelling van de bieren en niet te vergeten de adressen waar je kunt proeven. Klassiekers zoals de Westvleteren Tripel en ´Bolleke´ de Koninck, maar ook Slaapmutske Bruin, Rare Vos en Zeunt zullen zowel kenner als leek bekoren. Bruno Loockx en co-auteur Sofie Vanrafelghem selecteerden de streekbieren in alle onafhankelijkheid. Bovendien krijg je toeristische tips in de omgeving van elk van de 100 adressen. Heel wat fiets- en wandeltochten doorkruisen het land van het bier, maar ook aan cultuur geen gebrek. Begin de dag actief en eindig met een streekbiertje op een van de prachtige locaties. De 100 straffe streekbieren worden in beeld gebracht door sightwaysphotography. De sfeervolle foto´s van interieur, omgeving, bezoekers en leuke details laten je de 100 streekbieren voorproeven.

Bestel dit boek nu bij:

Azur.be: 13.27 €( ipv 15,99)

Nog in vooraad:

Doe Het Eens Met Bier. Meer Dan 100 Verrassende Cocktails ( Jef Van Den Steen) (Verschetze Andrew) voor 18,99 euro
Belgian Family Brewers (Jef Van Den Steen) (Stefaan Couttenye) voor 17,39 euro
Westmalle Trappist (Jef Van Den Steen) voor 14,24 euro
Bieren En Brouwerijen Van Belgie (Adelijn Calderon) voor 74,51 euro
Belgian Beer Sommelier (Ben Vinken ) voor 20,24 euro
Tournee Generale ( Geert Degrande) voor 18,99 euro
Focus Bier (Dabove L.) voor 12,34 euro
100 X Straffe Cafes In Vlaanderen (loockx) voor 15,19 euro
De Belgische Bierkeuken (Cattoor Mario) voor 14,24 euro
Geuze en kriek. De champagne onder de bieren ( Jef Van Den Steen) voor 34,99 euro

Prijzen kunnen wijzigingen ondergaan

 


Uittips: januari 2010


 

 

Themadegustatie : kerst- en winterbieren


Vrijdag 15 januari, om 20 uur

Ons Te Huis, Zoutstraat 11 te Diest (B)


Kerst- en winterbieren winnen de laatste jaren sterk aan populariteit. Het stijgende sukses van het immense Kerstbierfestival in Essen, met hun steeds groeiend aanbod, is daar het beste bewijs voor. Nochtans is het brouwen van kerst- en winterbieren geen beginnende trend. Reeds vele eeuwen lang worden er overal ter wereld bieren gebrouwen die specialer en sterker zijn dan gewoonlijk, om de eindejaarsfeesten te begeleiden en de koude, donkere wintermaanden op te vrolijken.
Ook in België wordt het aanbod aan kerst- en winterbieren erg groot. Sommige brouwerijen maken al decennia lang een typisch seizoensbier voor de feestdagen, andere brouwerijen springen recentelijk pas op de kerstbierkar, vaak met éénmalige en zeer beperkte brouwsels.
Maar wat typeert nu juist een kerstbier? Een wat gullere dosis mouten en kruiden? Een hoger alcoholpercentage? Een feestelijkere mix van ingrediënten? Niet alle kerstbieren zijn zwaar, donker en zoet, hoewel dit vaak het idee is dat mensen ervan hebben.

Op vrijdag 15 januari zet de Objectieve Bier Academie Diest haar nieuwe jaar feestelijk in. Als terugblik op de feestdagen en om de rest van de wintermaanden goed door te komen, proeven we 8 kerst- en winterbieren in proefglaasjes van 10 cl. We zorgen voor een uitgelezen selektie van deze seizoensbieren, gaande van enkele gerenommeerde klassiekers tot enkele bijzondere nieuwe bieren.

Prijs : € 6 voor leden, € 9 voor niet-leden

Info:

e-mail : obad@telenet.be
Site: http://users.telenet.be/obad/


 

Bezoek en proeverij: brouwerij Timmermans


Zaterdag 16 januari, om 14.00 uur

brouwerij “TIMMEMANS”, Kerkstraat 11 te Itterbeek (B)


De Lambikstoempers vzw brengen een geleid bezoek met degustatie aan brouwerij Timmermans en dit op zaterdag 16 januari 2010.
De brouwerij Timmermans werd gesticht in 1781. Henry Vanheyleweghen brouwde er tenminste vanaf dat jaar en gedurende het eerste kwart van de 19de eeuw. Rond 1814 verhuurde hij de gebouwen aan Jacobus Walraevens die er brouwsels van 15 hl maakte. Daarop vestigde Jacobus Walraevens zich te Itterbeek om er een boerderij en brouwerij uit te baten. Zijn oudste zoon Charles volgt hem op en geeft in 1832 de brouwerij een naam: “Brouwerij de Mol”. In 1834 was de productie reeds gestegen tot 700 hl. Van de verhouding tarwe/gerstemout die men toen gebruikte kon men afleiden dat er lambik gebrouwen werd. In 1887 gaat zoon Paul Walraevens het bedrijf leiden dat ondertussen reeds uitgebreid was met een mouterij, een fruitkwekerij en een café. Wanneer Celina, de jongste dochter van Paul Walraevens, in 1911 trouwde met brouwerszoon Frans Timmermans uit Zuun, werd een grote sanering doorgevoerd. De boerderij en de fruitkwekerij werden stopgezet en alles werd toegespitst op de brouwerij en het café. De mouterij bleef bestaan tot in de jaren 1960.
Gedurende verscheidene jaren werd de gemeente Itterbeek trouwens vanuit dat brouwershuis bestuurd. Frans Timmermans bracht het tot burgemeester, maar stelde als voorwaarde dat hij niet voortdurend naar het gemeentehuis moest pendelen. Deze wens werd ingewilligd en jarenlang kwamen de veldwachter en de gemeentesecretaris dagelijks om 12 uur 's middags naar de brouwerij om, bij een geuze of een kriek, de dossiers door te nemen. Enkel voor de gemeenteraad maakte de burgemeester een uitzondering. Paul Van Cutsem, een landbouwerszoon, huwde in 1934 Frans’ enige dochter, Germaine. Wanneer zijn schoonvader overleed, herdoopte hij de brouwerij tot "brouwerij Timmermans". Ook zijn zonen, Raoul en Jacques Van Cutsem zetten de brouwerstraditie verder en werden zaakvoerder. Brouwerij Timmermans is één van de grotere lambikbrouwerijen en stond lang bekend als leverancier van lambik aan andere brouwerijen en stekerijen, die het bier gebruikten om hun eigen geuze en kriek te vervaardigen. Sedert 1989 produceert Timmermans zelf zo'n mengbier: de "Bourgogne des Flandres". Dit bier werd oorspronkelijk gebrouwen in brouwerij Den Os (Brugge). Na de stopzetting van deze brouwerij werd dit bier nog in verschillende brouwerijen geproduceerd om nu zijn vaste stek te hebben bij Timmermans. In 1993 heeft de brouwerij haar intrede gedaan in de familiale drankengroep “John Martin NV”. De ervaring van menige generaties gecombineerd met de commerciële know-how van deze familiale drankengroep (gesticht in 1909) zorgen ervoor dat de brouwerij heden ten dage niet minder dan 20.000 HL Lambic-bieren produceert (waarvan 40 % wordt geëxporteerd en niet enkel naar de meeste Europese landen , maar ook naar andere continenten).

Deelname: Lambikstoempers: 2,00 euro ; Zythosleden: 4,00 euro en anderen : 6,00 euro. Inschrijven noodzakelijk: bij Wanne via voorzitter@lambikstoempers.be voor woensdag 13 januari 2010.

Info:

e-mail : voorzitter@lambikstoempers.be
Site: www.lambikstoempers.be


 

Proeven nieuwe bieren


Vrijdag 22 januari, om 20.00 uur

Karekiet, Bessemstraat 20 te Waregem (B)


Verbroederingsproefavond met BLES
Voor de tweede keer hebben wij samen met BLES (Zottegem) een verbroederingsavond, nu zijn wij in 2010 de gastheer.

In het zaaltje van café de Karekiet te Waregem.
Deze avond zullen we op een aangename manier kunnen proeven van 6 of 7 nieuwe (minder bekende) bieren met onze biervrienden uit Zottegem.
IEDEREEN WELKOM.

Deelname: leden WBF + BLES : 6 euro - niet-leden : 8 euro

Info:

e-mail : wbf@telenet.be
Site: www.wbf.be


 

Winterbieren


Vrijdag 22 januari, om 19.30 uur

Zaal Topecom, Parochiaal Centrum te Zele (B)


Er staan zes heerlijke winterbiertjes op het menu, allen origineel en uniek in hun soort. Zeker de moeite om langs te komen, en zeker als je weet dat er ook nog een heerlijk hapje bij wordt geserveerd !
Schrijf in vóór maandag 18 januari bij Hilaire (052/44.95.39 of GSM 0474/61 67 37)
of via e-mail

Info:

e-mail : becaus.piet@scarlet.be
Site: www.deschuimkragen.be


 

17de Winterbier Festival


Zondag 24 januari 2010 van 13.00 tot 19.00 uur

Wellant College, Ronnseweg 555 te Gouda (Nl)


Op 24 januari 2010 is het weer zover en wordt voor de 17de keer het PINT-regio Zuid-Holland (PRZH) Winterbier Festival gehouden. Als de meeste mensen nog met volle teugen genieten van het bokbier, zijn de organisatoren van het jaarlijkse PRZH Winterbier Festival achter de schermen al weer volop bezig met de voorbereidingen van het aanstaande Winterbier Festival. Dat betekent veel vergaderen, brouwers benaderen, een bierlijst samenstellen, bier bestellen en vaak ook zelf ophalen, persberichten versturen, een festivalboekje maken en vrijwilligers regelen. Het is een periode van aanpoten. We klagen niet, want er kleven ook leuke dingen aan het organiseren van dit jaarlijks terugkerende festijn zoals het voorproeven van de tientallen bieren. De reacties van de inmiddels honderden bezoekers zijn ook hartverwarmend en sterken ons om er nog lang mee door te gaan. Ook vele brouwers zijn reikhalsend uit naar het festival, want wie wil er nou niet dat zijn bier door de bezoekers wordt verkozen tot het lekkerste bier van het festival. Ieder jaar verrassen de brouwers ons met smakelijke winter-, eindejaars-, en kerstbieren. De brouwers, vooral de kleine brouwerijen, hebben het winterseizoen een mooi plaatsje gegeven en doen hun uiterste best er iets moois van te maken. Sommige zijn zo enthousiast dat ze zelfs meerdere winterbieren maken. Ieder jaar groeit het peleton weer, want naar het zich laat aanzien zijn er ook nu weer diverse primeurs te verwachten. Een nieuwe ontwikkeling voor het festival is dat we dit jaar ook diverse op houten vaten gerijpte bieren kunnen aanbieden. Een ontwikkeling die internationaal al wat langer aan de gang is, maar de laatste jaren ook bij ons aan populariteit wint. Met name brouwerij De Molen uit Bodegraven is volop aan het expirimenteren op dit gebied, maar ook brouwerij Emelisse zet haar eerste schreden in deze richtng. Ook dient het verschijnsel mengbier zich aan, want De Molen en Emelisse hebben plannen twee bieren te mengen. Het mengen van bier is natuurlijk niet nieuw in de bierwereld, maar als twee verschillende Nederlandse brouwerijen hiertoe overgaan is dat toch verrassend te noemen.

Veel primeurs
In PN 171 stond nog een lovend stukje van PINT-redacteur Jan Nieuwenhuis over het WBF2009. Hij beëindigde zijn verhaal met de opmerking dat het voor de organisatoren niet eenvoudig zal zijn de jaargang 2009 te overtreffen. Naar het zich laat aanzien zullen ze daar zeker in slagen, want ook dit keer zijn er weer veel nieuwkomers te begroeten. Als de voortekenen juist zijn, zijn er maar liefst 14 nieuwe (winter)bieren te verwelkomen en kunnen we spreken van een mooie oogst. Budels gooit het roer om, want Budels Winterbier is uit het assortiment geschrapt en maakt plaats voor Budels Kolos. Burg Bier uit Ermelo verrast met Winterbok, dat voor het eerst met de nieuwe brouwinstallatie is gebrouwen. Nieuwkomers die we hopen te bergroeten op het festival zijn; Dampegheest Winterwit, Scone Winterbier, De Maar met Genhoots Genot en Kasparus met Kerstvers. Emelisse gooit hoge ogen met Emelisse Espresso Stout, Oaky Winterbier en wellicht in het kader van de samenwerking met brouwerij De Molen een mengbier. Jopen en Klein Duimpje brengen ieder afzonderlijk een eigen Jubileumbier. De eerder dit jaar gestarte brouwerij Graaf van Heumen doet van zich spreken met een eigen Winterbier (7.6% alc.vol.). Ook de Koekoekbierbrouwerij doet van spreken en komt met Koekoek donker Weizen (5.4% alc.vol.) Een welkome afwisseling in dit gezelschap van overwegend zware bieren. Ook Mommeriete komt met een nieuw winterbier op de proppen. Vrouwe van Gramsbergem krijgt gezelschap van Heer van Gramsbergen.

Nieuwe dimensie
Doordat diverse brouwers hun bier laten rijpen op houten vaten levert dat weer verrassende smaken op. Voorbeelden hiervan zijn bieren die afkomstig zijn van brouwerij de Koningshoeven, brouwerij de Molen en brouwerij Emelisse. Hiermee spelen deze Nederlandse brouwerijen in op ontwikkelingen die internationaal al eerder in beweging zijn gezet. Een nieuwe ontwikkeling is dat Kees Bubberman (Emelisse) en Menno Olivier (de Molen) overwegen gezamenlijk een mengbier uit brengen. In vijftien jaar is er veel gebeurd in de Nederlandse bierwereld, maar deze ontwikkelingen zijn zeer interessant. Een prachtig initiatief waarbij sprake is van een soort kruisbestuiving en twee kleine Nederlandse brouwerijen op een unieke manier samenwerken. Het geeft een nieuwe demensie aan speciaalbier in Nederland. De populariteit van winterbier in Nederland is groeiende, want heel veel brouwerijen hebben een bier voor het winterseizoen in hun assortiment. Inmiddels zijn er bijna 80 verschillende eindejaars-, kerst-, en winterbieren op de markt. Er lijkt geen eind te komen aan deze trend.

Circa 80 verschillende bieren
Naast veel primeurs kun je natuurlijk alle bekende en minder bekende winterbieren tijdens het PRZH Winterbier Festival weer tegenkomen. Hoewel we volledigheid nastreven, is dat niet altijd haalbaar, omdat sommige brouwers het alleen in eigen proeflokaal willen verkopen. We houden dus nog een slag om de arm, maar als alles meezit zijn er tijdens de editie 2010 circa 80 verschillende bieren te proeven. Dit is een absoluut record, want niet eerder waren er zo veel. Wie had kunnen denken toen we meer dan 15 jaar geleden schoorvoetend het eerste Winterbierfestival organiseerden. Voor een volledigheid overzicht verwijzen we naar www.przh.nl

Randgebeuren

Tijdens het festival kunnnen bezoekers ook weer terecht in de PINT-stand en de BAV-stand (onder voorbehoud) voor informatie over verzamelen en de stand van het nieuwe glossy Bier-magazine. Verder is de bekende (bier)boekenstand van De Bierboom weer van de partij met interessante ledenvoordelen. Voor wie zich wil laten informeren over zelf bierbrouwen, kan terecht bij ‘t Wort Wat. Deze fanatieke club van zelfbrouwers geeft een demonstratie van hun kunnen. We hebben ook Derek Walsh weer kunnen strikken: hij zal ditmaal een masterclass foodpairing houden. Informatie hierover volgt. Ook voor de inwendige mens wordt goed gezorgd, want zijn er weer lekkere snacks verkrijgbaar. Willem Verboom

Entree € 5,00 (inclusief € 3,00 statiegeld voor het proefglas)
Consumptiemuntjes € 2,00. Gratis munt voor PINT-leden

Info:

e-mail : prnh@pint.nl
Site: www.prnh.pint.nl

 Wij waren erbij.Deze site werd reeds 994137 maal bezocht.