DHTML Menu by Milonic
Home
Add favorieten

Bestel de GRATIS bierkrant
e-mail:


bierkrant maart 2004

Bierkrant maart 2004

Een uitgave van www.bierpromotie.be


Inhoud:

Brouwerij Dommelsch neemt 200 vaten terug wegens smaakverschil.
Alken Maes lanceert Faro bier.

Tante Wies mag als eerste proeven.

Vanaf morgen tapkraan in de huiskamer.

Grolsch brengt nieuw bier op de markt.
Plastic flessen voor de Duitse markt.

Biermuseum in Ertvelde viert 10 jarig bestaan.

Stella Artois richt eigen platenlabel op.

Duvel Moortgat ziet hun omzet met 12 procent stijgen in 2003.

Dr. Oetker de grootste brouwer in Duitsland.

Uittips:
Zythos Bier Festival 2004
10e Delta Bier Festival


Brouwerij Dommelsch neemt 200 vaten terug wegens smaakverschil.

Brouwerij Dommelsch in Dommelen (Nl) heeft vorige week 200 vaten bier teruggehaald uit een aantal cafés in Valkenswaard. De teruggehaalde vaten, zo'n 10 duizend liter, was bitterder van smaak dan hetgeen we gewoon zijn van Dommelsch. Volgens de brouwerij is bier een natuurproduct en kunnen kleine wijzigingen in smaak voorkomen. Het oorzaak van het maakverschil kan zowel liggen aan de gisting als aan de ingrediënten. Het recept is niet aangepast geweest en ligt de smaakafwijking zeker niet bij de samenstelling. Vijf herbergiers hadden de smaakafwijking ondervonden en hadden de brouwerij verwittigd. Brouwerij Dommelsch heeft nog juist voor de carnavalperiode de vaten kunnen ruilen.
Website brouwerij: www.dommelsch.nl


Alken Maes lanceert Faro bier.

Vroeger was faro het bier der armen. Faro is het zoetzure lambiekbier met kandijsuiker die voor de Tweede Wereldoorlog. Alken Maes wil Faro opnieuw een plaats geven in de rijke biercultuur. De Faro wordt gebrouwen in de Kobbegemse (B) brouwerij Mort Subite en wordt vanaf maart weer in zo'n 25 kroegen in de hoofdstad geschonken.
Momenteel wordt het zoete faro-bier enkel in het café A la Mort Subite aan de Brusselse Warmoesstraat geschonken. Alken Maes zal het bier op de markt brengen onder zijn oorspronkelijke naam: Mort Subite Faro.
Website brouwerij: www.alkenmaes.be


Tante Wies mag als eerste proeven.


Tante Wies of Wies Meens is reeds 91 en toch mag zij als eerste proeven van het eerste bier die uit de nieuwe brouwketel van brouwerij Alfa uit Thull (Nl) komt.
Tante Wies is reeds ruime tijd op pensioengerechtigde leeftijd, maar na 60 is zij nog altijd de keurmeester bij uitstek van brouwerij Alfa, die nog altijd een familiebedrijf is. Ze woont naast de brouwerij en iedere morgen proeft zij het bier. Het is directeur Harry Meens die haar elke dag een flesje bier brengt die zij dan oordeelkundig proeft en haar gedacht zegt over het bier.
Sinds enkele weken is er een nieuwe inox brouwketel geplaatst te vervanging van de 50-jaar oude koperen ketel. Begin februari zijn de eerste brouwsels gemaakt in de nieuwe ketel en nu is het aan tante Wies om het verschil in smaak te ontdekken. Best spannende momenten voor brouwerij Alfa.
Website brouwerij: www.alfa-bier.nl


Vanaf morgen tapkraan in de huiskamer.

Op 1 maart lanceert huishoudapparaten Krups in samenwerking met Heineken de eerste mobiele tapkraan. Het nieuwe toestel , de beertender is voorlopig enkel in Nederland te koop. Voor de prijs van 250 euro heb je uw eigen tapinstallatie, die je in de elektrozaak kunt aanschaffen. Tevens op 1 maart zal Heineken de passende vaatjes van 4 liter aanbieden in de warenhuizen. De beertender heeft een eigen koelsysteem en zorgt ervoor dat het bier onder een constante druk van 1,2 bar staat. Hierdoor is het mogelijk om zelf een perfect pintje te schenken. De prijs van een vaatje bier zal rond de 9 euro liggen, een stuk duurder dan bier in een flesje. Heineken wil de beertender binnenkort ook in andere Europese landen uitbrengen, maar of België er bij zal zijn is nog een vraag.
Website brouwerij: www.heineken.nl


Grolsch brengt nieuw bier op de markt.

Ter gelegenheid van hun nieuwe brouwerij in Boekelo (Nl) brengt brouwerij Grolsch een nieuwe bier op de markt, het Noaberbier.Het is een amberkleurig speciaalbier van hoge gisting.
Het nieuwe bier is voorgesteld geweest in café De Buren in Boekelo, vlakbij de nieuwe brouwerij. De eerste beugels met Noaber (6,9alcohol) werden aan de carnavalshoogheden van Enschede, Boekelo en Groenlo overhandigd.
Het was de bedoeling om Noaber alleen te verkopen in de Achterhoek en Twente, echter de vraag buiten deze regio is zo groot dat de brouwerij besloten heeft om ook elders in Nederland het bier te verkopen. Enig praktisch bezwaar is iedereen wil het proeven en de brouwerij heeft nu reeds geen voorraad meer. De brouwerij zag de storm aankomen en heeft tijdig begonnen met bijbrouwen. Begin maart kunnen de rekken weer worden bijgevuld. In elke verpakking van vier beugels zit een bon waarmee gratis de nieuwe brouwerij kan worden bezocht. Per jaar verwacht Grolsch er een 40.000 gasten om rond te leiden.
Website brouwerij: www.grolsch.nl


Plastic flessen voor de Duitse markt.

Brouwerij Martens uit Bochelt (B) heeft 15 miljoen euro geïnvesteerd om bier in plastic flessen te kunnen leveren voor de Duitse markt. Vorig jaar heeft de brouwerij 30 % van zijn omzet zien verdwijnen doordat wegwerpverpakking voor koolzuurhoudende dranken in Duitsland verboden werd. Daarom heeft de brouwerij beslist om over te stappen op petflessen, volgens brouwerij Martens een wereldprimeur.
Website brouwerij: www.martens.be


Biermuseum in Ertvelde viert 10 jarig bestaan.

Het biermuseum van Remi Dhaene viert op vrijdag 6 februari zijn 10 jarig bestaan. Het museum is in de 10 jaar uitgegroeid tot een origineel café die slechts tijdens de weekends open is voor het grote publiek. Jaarlijks komen ongeveer 20.000 bierliefhebbers uit gans de wereld afgezakt naar Ertvelde om de collectie van meer dan 5000 verschillende bierflesjes en 7000 bierattributen van over gans de wereld  te bezoeken. Het museum is ondergebracht in de kelder van zijn woning, die te vinden is in de Kuipstraat 36 te Ertvelde (B). Groepen kunnen er terecht na telefonische afspraak op 09.3448147.


Stella Artois richt eigen platenlabel op

Op 1 februari wordt onder de naam 'Stella Artois Music' een nieuw Belgisch platenlabel opgestart. Bedoeling is de Belgische muziekindustrie een steuntje in de rug te geven. Verschillende artiesten zitten momenteel zonder platencontract daar de platenverkoop de laatste jaren in een neerwaartse spiraal is gekomen. Daarom wil Stella Artois een nieuw springplank aan de artiesten bieden om hun albums en singles uit te brengen. Het nieuwe label richt zich vooral op het rock- en dancegenre.
Voormalig programmadirecteur van de zender TMF België en Nederland, Len Doens zal de dagelijkse leiding van het nieuwe platenlabel leiden. Het is de bedoeling om zowel oud als nieuw een kans te geven. Daarom zullen in 2004 een drietal platen worden uitgebracht onder het nieuwe label, waarvan zeker één gevestigde waarde.


Duvel Moortgat ziet hun omzet met 12 procent stijgen in 2003.

Duvel Moortgat ziet hun omzet met 12 procent stijgen in 2003. De brouwerij heeft de groei vooral te danken aan de grotere van Duvel in België en in de exportlanden. In 2003 heeft brouwerij Duvel Moortgat meer dan 24.000.000 liter Duvel de brouwerij zien verlaten. De Tsjechische brouwerij Bernard en de abdijbieren van Maredsous waren ook goed voor zo'n 12 procent omzetgroei. Vedett-bier was zelfs goed voor 34 procent groei. Enkel het blonde amberbier Passendale kon de verwachte groeicijfers niet halen.
Website brouwerij : www.duvel.be


Dr Oetker de grootste brouwer in Duitsland.

Dr. Oetker, vooral gekend van de kant en klare bakingrediënten mag zich de grootste brouwer van Duitsland noemen. Door de overname van 62% van de aandelen van de brouwerij Brau und Brunnen uit Dortmund (D) is Dr. Oetker de grootste brouwer in Duitsland en neemt hiermee Interbrew de eerste plaats af. Dr. Oetker wil ook de rest van de aandelen van Brau und Brunnen in handen krijgen en biedt 15 % per aandeel meer dan de huidige marktwaarde.


06 -07 maart 04

Zythos Bier Festival 2004

6 en 7 maart 2004

Stadsfeestzaal van Sint-Niklaas(B)

Diegenen die vertrouwd zijn met “de 24-Uur” zullen merken dat in grote lijnen het concept is overgenomen.

De toegang blijft gratis, alle bieren kosten evenveel (1 Euro), de tombola met zijn talrijke prijzen, de bierwinkel met zijn gevarieerd aanbod, het bierrestaurant met diverse biergerechten, de kinderhoek met springkasteel waar de kleinsten zich kunnen uitleven, … allemaal zaken die er in het verleden ook waren.

Maar wat is er dan veranderd ?
Om te beginnen de naam. Het grootste bierfestival van België noemt voortaan ZBF (wat staat voor Zythos BierFestival) en deze eerste editie is dus ZBF 2004.
Ook veranderd : de locatie. Wij vonden een prachtige, nieuwe locatie in Sint-Niklaas : de Stadsfeestzaal, fantastisch gelegen vlakbij het station (150 meter). En voor wie met de wagen komt (Sint-Niklaas is zeer makkelijk bereikbaar), is er voldoende parkeergelegenheid in de nabije omgeving.

Een echt verschil met vroeger zal je wel merken eens je de zaal binnenkomt. Je belandt eerst in de “foyer” (417m²). Hier kan je jetons (NIEUWE) en een proefglaasje (ook al NIEUW) aanschaffen. Verder vind je in deze hall de bierwinkel, de tombola, het standje van de Lokale Verenigingen (ledenwerving), maar ook de BOB-Bus (NIEUW).
Eens de zaal (1635m²) binnen, vind je in het midden twee “eilanden” van elk 22 standjes. In totaal 44 standen dus waarvan er 42 gereserveerd zijn voor de ongeveer 50 brouwers die zich inschreven voor dit eerste ZBF. De overige twee standen worden voorzien voor frisdranken (NIEUW) en een kaasstand (NIEUW). Vooraan, achteraan en in het midden van de zaal is er voldoende zitplaats gecreëerd voor wie eventjes wil rusten.

Kortom, ZBF een ideaal kader om met de ganse familie de Belgische (speciaal)bieren te (her)ontdekken.


Meer info op:

Site: www.zbf.be

 

21 maart 04

10e Delta Bier Festival

Zondag 21 maart 2004

Ambachtcentrum Goes

Voor de 10e keer organiseren De Deltabrouwers weer hun inmiddels zeer bekende Delta Bier Festival.

Wat gaat dit jaar allemaal gebeuren?

Uniek is deze keer dat alle Zeeuwse brouwers, de Scheldebrouwerij, brouwerij de Halve Maan en de Noord Bevelandse brouwerij aanwezig zullen met hun unieke en heerlijke bieren.

Brouwerij Boelens brouwt een speciaal jubileum bier. Dit bier zal op het festival van ’t vat te proeven zijn en is dan ook verkrijgbaar in flessen. Café de Mug uit Middelburg is er met zijn huisbier, het “ Mug Bitter”.Verder komen er nog meer unieke bieren van kleine of grote brouwers die we niet elke dag tegen komen. Net als de vorige jaren is er weer een grote tent achter het Ambachtscentrum op gesteld, en daarin staat o.a. een van de leden van De Deltabrouwers met een mobiele  huisbrouwerij, die natuurlijk in volle werking is.

Een infostand van ons gilde met daarbij de nodige informatie over o.a. de cursus bierbrouwen en natuurlijk zijn er ook bieren te proeven van de huisbrouwers.

In een apart lokaal is er ook weer een open keuring van amateur-bieren. Amateur-brouwers kunnen daar direct bij een keurmeester van het bierkeurmeesters gilde hun bier laten keuren. Dus geen voorinschrijvingen maar samen aan tafel met een keurmeester je bier bespreken. Voor vele was dit vorig jaar een zeer leerzame ervaring, en een ideale gelegenheid om te kijken of je bier geschikt is voor de Nederlandse kampioenschappen in de maand mei van dit jaar. Dit lokaal is ook voor het publiek toegankelijk.

Het geheel wordt weer aangekleed met wat lekkere hapjes en een bierpulsjoelbak, een bierblindproeverij, een grabbelton voor de kleintjes en live muziek, en vele verrassingen.

Meer informatie:De Deltabrouwers festival organistie.

 


Wij waren erbij.Deze site werd reeds 994190 maal bezocht.