DHTML Menu by Milonic
Home
Add favorieten

Bestel de GRATIS bierkrant
e-mail:


bierkrant maart 2005

Bierkrant maart 2005

Een uitgave van www.bierpromotie.be


Inhoud:

BelgiŽ verslaat Nederland in OBKA II

Ambachtelijke brouwen nog even respijt.

Prijzenoorlog slecht voor de toekomst.

Winst Heineken sterk gedaald.

Duitsland breekt met Reinheitsgebot.

InBev stoot IT-afdeling af.

Interbrew terug een stuk milieuvriendelijker.

Nieuw leven in Brouwerij De Leckere.

Herstructurering bij brouwerij van Palm.

Brouwerij Duvel is geruchten beu.

 

Uittips:

05 maart       Brouwen voor een publiek te Anderlecht (b)

05-06 maart ZYTHOS bierfestival te Sint-Niklaas (B)

10 maart      Proefavond van Abdijbieren te Gullegem (B)

18 maart     19de Internationale Bierquiz te Hove (B)

20 maart     11e Deltabierfestival te Goes (Nl)

 


BelgiŽ verslaat Nederland in OBKA II

Tijdens de vorige editie van het open Bles kampioenschap voor amateursbrouwers waren het de Nederlanders die met de prijzen naar huis gingen. Daarom was het uitkijken naar de uitslag van dit jaar. En grote verrassing, de eerste prijzen waren voor de Belgen. Bij de Dubbels was de eerste prijs voor Kjell Spoormans, de tweede werd verhuisbrouwerij de Klauwaart en derde Marc Struyf. Bij de blonde bieren werd als eerste Piet Salomez, tweede werd Franki Sarens en derde verhuisbrouwerij de klauwaart.


Ambachtelijke brouwen nog even respijt.

Ambachtelijke brouwerijen krijgen ruim de tijd om zich aan te passen aan de nieuwe Europese hygiŽneregels.
Het Federaal Voedselagentschap vraagt hen alleen een redelijke planning te geven. Op hun beurt belooft het voedselagendschap een soepele aanpak. Zo mag de productie van Lambik ( en Geuze) verder verlopen in open kuipen, maar deze moeten op hun beurt wel voldoen aan alle eisen in verband met de volksgezondheid. Dit betekend voor vele kleine brouwers grote investeren en in het huidige economische klimaat kan dit voor sommige brouwers wel eens het einde betekenen.


Prijzenoorlog slecht voor de toekomst.

Momenteel is er een prijzenoorlog aan de gang bij enkele supermarkten in Nederland. Hierbij wordt het bier van Heineken de inzet. Korthals Altes van Heineken noemde het "een hele en gevaarlijke en ongewenste situatie" daar het bier momenteel onder de prijs wordt verkocht. Vooral gevaarlijk voor de brouwerij, daar de kopers in de toekomst misschien niet meer de normale prijs willen betalen. De brouwerij moet het met lede ogen aanzien en kan weinig veranderen aan de situatie.


Bier op z'n Grolsch.

Dit wordt de nieuwe slogan van brouwerij Grolsch en tevens de start van een nieuwe campagne om de Nederlanders terug bier te laten drinken. De nieuwe campagne komt er na negatieve verkoopscijfers in Nederland. Om de campagne kracht bij te zetten komt er op het etiket niet meer Grolsche Bierbrouwerijen maar Koninklijke Grolsch.

Website brouwerij: www.grolsch.nl


Winst Heineken sterk gedaald.

Zoals reeds verwacht is de winst in 2004 voor de groep Heineken 32,7 % lager dan het jaar voordien, desondanks een omzetstijging van 13,8%. Deze omzet bedroeg in 2004 meer dan 10 miljard euro. Vooral het afwaarderen van de Braziliaanse brouwerij Kaiser en de zwakke dollar liggen aan de basis van de winstdaling. Heineken vreest voor 2005, door de zwakke dollar, geen verbetering.

Website brouwerij: www.heineken.com


Duitsland breekt met Reinheitsgebot.

Na bijna 500 jaar krijgt Klosterbrauerei Neuzelle bij Berlijn de toestemming om bier te brouwen zonder het Reinheitsgebod. Deze wet uit 1516 bepaalt dat bier in Duitsland enkel met water, gerstemout en hop gebrouwen mag worden. Het hoogste administratieve gerechtshof in Duitsland heeft nu toestemming gegeven aan brouwerij Neuzelle om suikersiroop toe te voegen aan hun bier. Het is een zeer oud recept van de brouwerij, maar tot op heden was het onmogelijk om het te verkopen als bier en daar komt nu verandering in.


InBev stoot IT-afdeling af.


Brouwerij InBev heeft beslist om haar informatietechnologie-infrastructuur wereldwijd af te stoten. Uit intern onderzoek is gebleken dat werken met een extern IT-bedrijf de beste combinatie biedt van kostenefficiŽntie, technische prestaties en flexibiliteit. Hierdoor komen in BelgiŽ een 50-tal jobs op te tocht te staan. Wereldwijd echter betekend dit dat er ongeveer 270 werknemers in 25 landen hun job verliezen.

Website brouwerij: www.interbrew.be


Interbrew terug een stuk milieuvriendelijker.

In de brouwerij in Leuven haalt Interbrew elektriciteit uit afvalwater. Sinds 1980 wordt het afvalwater van de brouwerij gezuiverd, maar nu is het proces aangepast woordoor het mogelijk is om biogassen te produceren en zo opnieuw elektrische energie te produceren. Deze productie zal ongeveer op jaarbasis minstens 5.000 MWh produceren, wat neerkomt op het gemiddelde verbruik van 1500 gezinnen. De elektrische stroom zal terug aangewend worden in de productieruimtes, en spaart hierdoor ongeveer 8% van het totale elektriciteitsverbruik uit.

Website brouwerij: www.interbrew.be


Nieuw leven in Brouwerij De Leckere.

De nieuwe eigenaren van De Leckere in Utrecht hebben grootse plannen. Tjeerd de Vries en Justus Kok willen de productie bijna vertienvoudigen. Iets wat zeker geen gemakkelijke klus zal worden in tijden van verminderde bierconsumptie. Om dit te bereiken zijn er reeds plannen om een nieuw pils op de markt te zetten, dit voor de doelgroep van de 25-45 jarigen. De bieren van brouwerij De Leckere zijn momenteel te verkrijgen in natuurvoedingswinkels en een tiental cafťs in Utrecht.


Herstructurering bij brouwerij van Palm.

De directie van Palm Breweries heeft op 8 februari een ingrijpende herstructurering bekendgemaakt. Mogelijk staan de banen van acht bedienden en 34 werknemers op de tocht. Over het herstructureringsplan wordt nog overleg gepleegd op de ondernemingsraad. De brouwerij zit al een tijdje in de problemen. De bierproducent zegt wel nog te geloven in een plaats op de markt voor een onafhankelijk familiebedrijf. Naast Palm is ook Rodenbach onderdeel van Palm Breweries.

website brouwerij: www.palm.be


Brouwerij Duvel is geruchten beu.

Brouwerij Duvel Moortgat is de telkens terugkerende geruchten beu is dat het bedrijf de extreemrechtse partij Vlaams Belang (voorheen Vlaams Blok) zou steunen. Reeds maanden circuleert op internet een Franstalige e-mail waaruit zou moeten blijken dat de brouwerij banden heeft met Vlaams Belang. Volgens Michel Moortgat zijn de geruchten zeer schadelijk omdat vooral in Franstalig BelgiŽ sommige consumenten de producten van de brouwerij boycotten. Waar de berichten op steunen weten ze bij Duvel niet, maar mogelijks heeft de ligging van de brouwerij, vlak bij Breendonk, het vroegere doorgangskamp in de Tweede Wereldoorlog er mee te maken. Bovendien was de broer van de grootvader van de huidige directeur letterlijk burgemeester in oorlogstijd.

Website brouwerij: www.duvel.be


Uittips:

Maart 2005


BROUWEN VOOR EEN PUBLIEK


5 maart 2005 van 06.30 tot 17.00 uur.

Brasserie Cantillon - Musťe Bruxellois de la Gueuze, Rue Gheude 56, 1070 Anderlecht (B)


Van 6u30 tot 17u nodigen de meesterbrouwer, zijn familie en zijn vrienden u uit op het grote brouwersfestival. Ontdek de verschillende fases in de traditionele fabricatie van Lambic en Gueuze.

Van 6u30 tot 9u: brouwen. Van 9u tot 13u: filteren van de hop. Van 12u tot 15u: koken van de mout. Rond 15u30: pompen van de mout. Van 6u30 tot de middag: schoonmaken van de vaten zoals dat vroeger werd gedaan.

Meer info in de brouwerij: 02/521 49 28
Contact : info@cantillon.be
Site : http://www.cantillon.be

 

 


ZYTHOS bierfestival


Zaterdag 5 maart 2005 van 12:00 tot 00:00 uur.
Zondag 6 maart 2005 van 10:00 tot 22:00 uur

In de Stadsfeestzaal van Sint-Niklaas, Leopold II laan te Sint-Niklaas.(B)


De toegang is gratis en alle bieren zijn te consumeren aan de prijs van 1 Euro.
Bij het binnenkomen schaf je in de inkomhal een proefglaasje aan voor de prijs van 3 euro + een aantal jetons. Elke jeton heeft een waarde van 1 euro wat overeenkomt met de prijs van 1 consumptie. Het proefglaasje kan bij het verlaten van het festival terug ingeruild worden.
Eens de zaal binnen, vind je in het midden twee "eilanden" van elk 24 standjes. In totaal 48 standen dus, bemand door een 50-tal brouwers die zich inschreven voor deze tweede editie van het ZBF. Hier kan je met je proefglaasje en je jetons terecht voor het proeven van ťťn of meerdere van de 160-tal Belgische bieren, die door deze brouwers geschonken worden.
Vooraan, achteraan en in het midden van de zaal is er voldoende zitplaats gecreŽerd voor wie eventjes wil rusten. Er wordt ook een frisdrankstand en kaasstand voorzien en een aparte food-corner om de honger te stillen.
Verder vind je in de ruime inkomhal ook nog:
- een tombolastand met talrijke bierprijzen
- een bierwinkel met een zeer gevarieerd aanbod
- een infostand waar je terecht kan met al je vragen over Zythos en de lokale verenigingen en hoe zij zich inzetten voor de Belgische biercultuur.
De stadsfeestzaal van Sint-Niklaas ligt vlakbij het station (150 meter) en is ook zeer makkelijk bereikbaar met de wagen. Er is voldoende parkeergelegenheid in de nabije omgeving.
Kinderen hoeven niet thuis te blijven, zij zullen zich zeker amuseren in onze nieuwe uitgebouwde kinderhoek.

Contact : info@zythos.be
Site : www.zbf.be

 

 


Proefavond van Abdijbieren

Donderdag 10 maart om 19.45 u

Taverne 't RUSTEEL Heulestraat 168 8560 Gullegem.(B)


THEMAPROEVERIJ - ABDIJBIEREN door Nino Bacelle(Brouwer van brouwerij "DE RANKE")
Indien je de activiteit wil bijwonen gelieve Lode Van Biervliet te verwittigen. Tel: 056/402.012 of Fax: 056/402.012 of via e-mail naar : william.roelens@telenet.be

E-mail : william.roelens@pandora.be
Site: http://users.pandora.be/hopsite/

 

 


19de Internationale Bierquiz

18 maart 2005

Don Bosco te Vremde, Broechemsesteenweg 100 te Hove(B)


U krijgt 100 vragen voorgeschoteld.Ter voorbereiding kunt U alle bierboeken gaan lezen en natuurlijk veel gaan proeven. We kunnen U al wel verklappen dat Suske en Wiske nog niet op flessen werden getrokken, en dus niet op een kroonkurk zullen te vinden zijn. Wil U een goede wegwijzer? Het boek "395 cafťs in Vlaanderen" van Bob Hendrickx zal u ongetwijfeld van pas komen.
Er zijn voldoende parkeerplaatsen. Volg de richtlijnen van de medewerkers.Alle vragen en/of antwoorden hebben iets met bier te maken, alhoewel een speciale bierkennis niet vereist is. Elke aanwezige krijgt na afloop een waardevolle prijs. Zoals de voorgaande jaren, zal de prijzentafel goed gevuld zijn. De voorbije jaren hebben ons geleerd dat inschrijven zeer dringend moet gebeuren : er worden maximaal een zestigtal ploegen toegelaten ! Ambiance verzekerd ! Inschrijven kunt u alleen doen door onmiddellijk 20 EUR per ploeg over te schrijven op de rekening 789-5548361-76 van KWB Hove.
Een ploeg bestaat uit minstens vier en maximaal uit vijf mensen.Vermeld uw ploegnaam en het aantal deelnemers op uw overschrijving. Er kunnen maximaal 60 ploegen inschrijven. Inschrijven kan tot 15/3, indien er nog geen 60 zouden zijn.

Contact :Pol Van Herck 03/ 455 52 70

Mail: kwbhove@go.to

 

 


11e Deltabierfestival

Zondag 20 maart 2005

Stadsrecreatiepark "De Hollandse Hoeve" te GOES (Nl)


Bierliefhebbers aller landen, verenigt u en komt allen naar het elfde Delta Bier Festival, zondag 20 maart 2005 in het Ambachtscentrum van het stadsrecreatiepark de Hollandse Hoeve in Goes. Het Zeeuws amateur bierbrouwers Gilde De Deltabrouwers is zoals vanouds de organiserende partij en nodigt u allen uit om in ontspannen sfeer, van 13.30 tot 20.00 uur, te komen proeven van tal van bijzondere bieren uit binnen- en buitenland.

Ambiance is er volop in het gezellige Ambachtscentrum. Met zovele dorstige bierliefhebbers uit binnen en buitenland zullen de speciaalbieren u zeker smaken. Dit jaar hebben wij voor het eerst: Baltika, met diverse Russische bieren! Verder bieren van Slaghmuylder uit Ninove, Alvinne uit West-Vlaanderen, Bier & boekenhandel De Bierboom, Brouwerij Klein Duimpje uit Hillegom (Erik de Noorman, Kruiden Ale, Springbok, Porters en meer), brouwer Kris Boelens uit Belsele en de Brouwketel met zijn speciale bieren. Vlak daarbij ook ons eigen festivalbier niet uit, naar recept van De Deltabrouwers en ook gebrouwen door de leden van De Deltabrouwers samen met de vakmannen van Alvinne! Natuurlijk zijn verschillende van onze eigen Deltabrouwers er ook met eigen brouwsels, zowel op fust als op fles.

De muziek wordt verzorgd door het akoestische duo Peer & Luc en verder zijn er als vanouds de bierblindproef automaat, bierdop werpen en bierpul sjoelen.

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot:

Jan Passieux, voorzitter 0113 502364 e-mail: jpassieux@zeelandnet.nl
Kees Bubberman, secretaris bubone@zeelandnet.nl
Of Peter Urbanus, bestuurslid 0113 222539
Site : http://www.deltabrouwers.nl.vg


 

 


Wij waren erbij.Deze site werd reeds 994185 maal bezocht.