DHTML Menu by Milonic
Home
Add favorieten

Bestel de GRATIS bierkrant
e-mail:


bierkrant maart 2008

Bierkrant maart 2008

Een uitgave van www.bierpromotie.be


Inhoud:

Inbev 2.6 miljard winst.

Horecavakbeurs Tecnik'Hotel volgend jaar in Brussel.

Inbev lanceert Hoegaarden Citron.

Verkoop van bier aan -16 weldra verboden.

Collectoritems van brouwerij Sint-Jozef.

Brouwerij De Herberg.

Prijsverhoging bij Heineken.

Brouwerij Liefmans weldra terug open.

Uittips:

29 feb- 01 maart Streekbierweekend te Beerzel(B)

29 feb De Nacht van de Grote Dorst te Eizeringen(B)

01-02 maart Zythos BierFestival te St.-Niklaas (B)

07-08 maart Bierfestival Maastricht 2008 te Maastricht (Nl)

15 maart Uitreikingsgala van de Gouden Glazen 2007 te Zwevegem (B)

16 maart 14e Delta Bier Festival te Goes (Nl)

22 maart Waregemse Bierhappening te Waregem (B)

22 maart 3de Kastels bierfestival te Kasterlee (B)

22-23 maart 14e Aarschots Bierfestijn te Aarschot (B)

22-23 maart Josterwijckse bierfeesten te Houtvenne(B)


Inbev 2.6 miljard winst.

Inbev heeft het vorig jaar niet slecht gedaan. De nettowinst was vorig jaar 2,19 miljard euro, tegenover 1,4 miljard euro in 2006. Over de groei in 2008 is de brouwerij zeer voorzichtig. Door de stijgende prijzen zullen ook de bierprijzen waarschijnlijk stijgen, waardoor de consument mogelijks minder zal verbruiken.


Horecavakbeurs Tecnik'Hotel volgend jaar in Brussel.

De organisatoren van de horecavakbeurs Tecnik'Hotel zijn na meer dan 35 jaar gedwongen om na 50 jaar Oostende te verlaten. De vakbeurs die zojuist is afgesloten vierde dit jaar haar 50 ste jubileum. De beurs is het jaarlijkse trefpunt voor de horeca aan de Belgische kust en hinterland. Volgend jaar gaat de beurs door in Brussel in Brussels expo.


Inbev lanceert Hoegaarden Citron.

Ter gelegenheid van de horecavakbeurs Tecnik'Hotel stelde brouwerij Hoegaarden zijn nieuw bier Hoegaarde Citron voor aan de vakmensen. Het bier is volop in productie en zal eind maart op de markt komen. Om de productie in Hoegaarden te verhogen zijn de vorige weken 6 gloednieuwe gistingtanks geleverd. Deze nieuwe gistingstanks hebben een diameter van 4,5meter en zijn 17 meter hoog, goed voor zo'n 250.000 liter bier. De tanks zijn vervaardigd uit inox en voorzien van koelmantel. Met deze tanks zijn alle grote onderdelen geleverd voor de nieuwe brouwerij in Hoegaarden.


Verkoop van bier aan -16 weldra verboden.

Momenteel is minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) bezig met een nieuwe Belgische wetgeving tegen alcoholmisbruik. Zo is er een totaalverbod voorzien om alcohol te verkopen aan jongeren onder de zestien. Op 10 maart wordt het plan voorgesteld. De wereldgezondheidsorganisatie was vragende partij om jongeren te beschermen tegen alcoholmisbruik. Nu mogen jongeren onder de zestien op café nog bier of wijn drinken als ze begeleid zijn door een volwassene. Maar dit zou in de toekomst verboden worden. Er is ook een voorstel om extra accijnzen te heffen op alcoholpops, zoals breezers. Ook zou er een verbod komen op automaten.


Collectoritems van brouwerij Sint-Jozef.

7.500 bakken Ops-Ale van brouwerij Sint-Jozef in Opitter zullen enkele exclusieve bierflesjes bevatten. Ter bedanking voor de gouden onderscheiding die het bier mocht ontvangen, krijgen enkele flesjes een gouden sticker en gouden viltjes.


Brouwerij De Herberg.

België is een nieuwe brouwerij rijker. Bart Devillé van café De Herberg te Buizingen (Kerchove d'Exaerdestraat) heeft zopas zijn brouwerij geopend. Momenteel staan reeds 2 eigen bieren op zijn bierkaart, de Herberg Blond en de Herberg Tarwe. Beide bieren hebben een alcoholgehalte rond de 5°. De komende maanden komt de Herberg Donker en de Herberg Amber het assortiment vervoegen. Het brouwen is voornamelijk voor de eigen horecazaak bestemd, maar het bier zal ook in enkele andere zaken in streek en in het Streekproductencentrum te verkrijgen zijn. Wat begon als hobby is uitgegroeid tot een kleine brouwerij van 1800 liter per brouwsel.


Prijsverhoging bij Heineken.

In 2008 gaat brouwerij Heineken, desondanks zijn goede winstcijfers, zijn prijzen verhogen met 3-4 %. Deze prijsstijging komt er vooral door de verdere stijging van de energieprijs. Door deze stijging vreest Heineken dat de consument daarop zal reageren door minder bier te consumeren. Hierdoor zijn er geen winstverwachtingen voor 2008 bekend gemaakt tijdens de voorstelling van de bedrijfsresultaten van 2007. 2007 was geen slecht jaar voor de brouwerij die bruto een nettowinstgroei van 23% had. De nettowinst is zo'n 33 procent geboekt. Dat de winst zo fors daalde, is te wijten aan de boete van 219 miljoen euro die Europa Heineken oplegde voor prijsafspraken in Nederland. De nettowinst bedroeg in 2007 nog een aardige 800 miljoen euro.


Brouwerij Liefmans weldra terug open.

De curatoren van het failliete Liefmans hebben besloten om de tijdelijke exploitatie aan brouwerij Duvel Moortgat te geven. Brouwerij Duvel mag nu tijdelijk alle eigendommen van de failliete brouwerij gebruiken.
Brouwerij Moortgat is niet geïnteresseerd in de site te Dentergem, enkel in de site te Oudenaarde. Daarom vrezen de vakbonden voor het verlies van een 50-tal arbeidsplaatsen. Ook de vroegere eigenaars willen de brouwerij verder zetten en eind maart beslist het Hof van Beroep in Gent of het faillissement ongedaan kan worden.


 

Sponserlink

Nieuw in de boekenwinkel

Bier en bord (VAN HOVE HERWIG)

Zoals dat met alle alcoholische dranken het geval is, draagt een dagelijkse maar matige consumptie van bier aan tafel bij tot een expliciete meerwaarde voor de gezondheid. Bijkomende pluspunten zijn de spontane gezelligheid die inherent is aan deze drank en het lage alcoholgehalte dat een zekere 'ruimte' laat om te drinken. Daarom is het ergerlijk te moeten constateren dat in België, het meest inventieve bierland ter wereld, nauwelijks enige moeite wordt gedaan om de gastronomische kloof te overbruggen die bestaat tussen het bierglas en het bord. In de cafés blijft het gastronomisch samengaan van bier en voedsel beperkt tot banaal knabbelwerk zoals gezouten pinda's, blokjes 'Hollandse' kaas en droge worstjes. In de meeste restaurants wordt er zelfs helemaal niets aan gedaan. Dit boek vormt de neerslag van een jarenlange zoektocht naar vlotte en eenvoudige gerechten die passen bij elk van de vier fundamentele biergroepen: pils, blond abdijbier, donker abdijbier en witbier. Bier verdraagt geen flauw gedoe zoals schuimpjes, gelatine-achtige bolletjes of wankele torenconstructies op het bord. De boodschap is duidelijk: “Eerlijke drank in het glas en smakelijke gezonde gerechten op het bord.”

Bestel dit boek nu bij:

Azur.be: 19.79 €


 

 


Uittips: maart 2007


 

 

Streekbierweekend

 

29 februari en 1 maart 2008

Parochiezaal te Beerzel(B)


Twee dagen heb je de kans om allerhande streekbieren te komen proeven.


Info:

Site: www.bjeizelsebierberg.be


 

De Nacht van de Grote Dorst

 

Vrijdag 29 februari 2008 vanaf 19 uur

Kerkplein van Eizeringen (Lennik)(B)


Op schrikkeldag 2008 organiseren de Vrienden van de Geuze in samenwerking met de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambikbieren (HORAL) voor de derde maal "de Nacht van de Grote Dorst".

GRATIS TOEGANG

De deelnemende lambikbrouwerijen en geuzestekerijen van het Pajottenland en de Zennevallei zijn:


Brouwerij Boon, Lembeek
Geuzestekerij De Cam, Gooik
Brouwerij De Troch, Wambeek
Brouwerij 3 Fonteinen, Beersel
Brouwerij Girardin, Sint-Ulriks-Kapelle
Geuzestekerij Hanssens Artisanaal, Dworp
Brouwerij Lindemans, Vlezenbeek
Brouwerij Mort Subite, Kobbegem
Brouwerij Oud Beersel, Beersel
Brouwerij Timmermans, Itterbeek


Info:

Mail: mail@dorst.be

Site: www.eizeringen.be


Zythos BierFestival

 

Zaterdag 1 maart 2008 Van 12:00 tot 00:00 uur
Zondag 2 maart 2008 Van 11:00 tot 21:00 uur

Stadsfeestzaal St.-Niklaas (B)


Net zoals vorige jaren zullen we weer een 50 à 60-tal standjes voorzien zijn, bemand met evenveel brouwers of bierfirma’s. Aan al deze standjes kan je in ruil voor een jeton één van de vele aangeboden Belgische bieren proeven, in een rookvrije omgeving. Het proeven gebeurt in een proefglaasje van 15cl, dat je aan de inkom in bruikleen kan aanschaffen.

Vooraan, achteraan en in het midden van de zaal is er voldoende zitplaats gecreëerd voor wie eventjes wil rusten. Voor de hongerigen is er ook een foodcorner aanwezig.

En ook niet te vergeten zijn de biershop en tombola. Maak uw keuze in het menu links voor meer info.

Kinderen hoeven niet thuis te blijven, zij zullen zich zeker amuseren in onze uitgebouwde kinderhoek.

De stadsfeestzaal van Sint-Niklaas ligt op 150 meter, dus vlakbij het station en is ook zeer makkelijk bereikbaar met de wagen. Er is voldoende parkeergelegenheid in de nabije omgeving.

Verder is ZBF rookvrij, zodat u in optimale omstandigheden kan proeven van de meer dan 200 bieren en hun rijk palet aan smaken.

Kortom, ZBF een ideaal kader om met de ganse familie de Belgische (speciaal)bieren te (her)ontdekken.


Info:

Site: www.zbf.be

 


 

 

Bierfestival Maastricht 2008

 

Vrijdag 7 maart van 19.00 - 0.30
Zaterdag 8 maart van 14.00 - 0.30

Festi-Village, Boschstraat 30a te Maastricht (Nl)


Het bierfestival te Maastricht zal voor de 6e keer plaatsvinden. Dit jaar zullen er ruim 60 biersoorten aanwezig zijn.
Tijdens de twee dagen zullen er verschillende live optredens zijn.
En als topper zal op zaterdag een: Open M-Kampioenschap speciaalbier proeven. plaatsvinden. Om in de finale te komen zal je bij de eerste tien van de voorafgaande quize moeten eindigen!
De gehele opbrengst zal naar het goede doel: Het Toon Hermans Huis, gaan.

Info:

Mail: info@bierfestivalmaastricht.nl

Site: www.bierfestivalmaastricht.nl


 

Uitreikingsgala van de Gouden Glazen 2007

 

Zaterdag 15 maart 2008 om 19.00 uur

feestzaal Sint-Paulus te Zwevegem (B)De Gouden Glazen, die zowat de laatste trofee van 2007 moeten zijn, worden, zoals u weet, uitgereikt aan de beste bieren die aanwezig waren op het Internationaal Streekbierenfestival Zwevegem van 14 en 15 augustus vorig jaar. Het bijzondere aan die trofeeën is dat zij niet worden toegekend door een vakjury met specialisten uit het bierwereldje, maar door de bezoekers van het festival, de consumenten dus. Een Gouden Glas is dan ook een bijzondere bekroning voor de winnende brouwer.
Het Uitreikingsfeest van de Gouden Glazen is traditioneel een mix van heerlijk eten en drinken, een -kort- plechtig gedeelte en humor.
Nieuw is dat voor het eerst ook niet-genodigden het evenement kunnen meemaken.
De presentatie van de avond is in handen van professor Arnoldus Goedbier van het Nationaal Instituut voor de Mythologie van het Bier. Stand-up comedian met dienst is Henk Rijckaert, die in 2002 en 2005 de finale van het Humorologieconcours haalde en in 2005 zelfs met de pers- en persoonlijkheidsprijs aan de haal ging.
U kan inschrijven via de website www.goudenglas.com. Zo kan u een hele avond genieten van walking dinner, bieren en andere dranken, stand-up comedy en de uitreiking zelf, natuurlijk.

Programma

19.00u Ontvangst en aperitief
20.00u Uitreiking van de Gouden Glazen
20.45u Henk Rijckaert (deel 1)
21.15u Walking Dinner
22.30u Henk Rijckaert (deel 2)

Info:

Site: http://www.goudenglas.com


 

14e Delta Bier Festival

 

Zondag 16 maart 2008 van 1330-2000 uur

Stadsrecreatiepark de Hollandse Hoeve, Kattendijksedijk 23, 4463 AL Goes (Nl)


In een ontspannen sfeer kan van 13.30 tot 20.00 uur worden geproefd van bieren die je niet dagelijks krijgt voorgezet.
Verder presenteren leden van het brouwersgilde hun eigen brouwsels. Bij de infostand van De Deltabrouwers kom je alles te weten over zelf bier brouwen. Het geheel wordt omlijst door een gezellig stukje live muziek en verder zijn er als vanouds de bierproef machine en activiteiten als bierdoppen werpen en bierpul sjoelen.

Info:

Mail: delta.brouwers@inter.nl.net

Site: www.deltabrouwers.nl


 

Waregemse Bierhappening

 

Zaterdag 22 maart van 13.00 - 2200 uur

Zaal Red Path op de Hippodroom, Holstraat 99 te 8790 Waregem (B)


In het unieke kader van de Waregemse Hippodroom,gekend van "Waregem Koerse", het grootste paardenevenement van België zal de 2e editie van Waregemse Bier Happening doorgaan.
Wellicht zullen er op 22 maart 14 brouwers aanwezig zijn maar wat belangrijk is de meesten doen iets speciaals voorzien ook een pracht assortiment voor de échte bierliefhebber. Sommige zorgen zelfs voor een absoulte primeur !
Welke brouwers zijn er al 100 % zeker bij ?

Alvinne
Bavik
het Alternatief
De Hoevebrouwers
't Hofbrouwerijke
de Struise Brouwers
Van Steenberghe (Bios)
De Bie
Lupiline
Pado
Buitenlust
't Gaverhopke
Dupont

 

Info:

Mail: wbf@telenet.be

Site: www.wbf.be


 

3de Kastels bierfestival

 

Zaterdag 22 maart van 14.00 - 0200 uur

Het Heemerf , Waaiberg 1 te 2460 Kasterlee (B)


3e Kastels bierfestival. Uniek kader, sprookjesbos Kabouterberg op 100m, diverse wandelwegen, kinderanimatie, livemuziek,100 bieren + eigen festivalbier en streekproducten.

Info:

Mail: kastelse.biervereniging@telenet.be


 

 

15e Aarschots Bierfestijn

 

Zaterdag 22 maart 2008 vanaf 1400 uur
Zondag 23 maart 2008 vanaf 13.00 uur

Zaal Bekaf, Bekaflaan te 3200 Aarschot (B)


60 speciale bieren. Gratis Inkom

Info:

Mail: abw@zythos.be

Site: http://users.telenet.be/abw


 

 

Josterwijckse bierfeesten

 

Zaterdag 22 maart 2008 vanaf 1800 uur
Zondag 23 maart 2008 vanaf 14.00 uur

Zaal Centrum, Langestraat 10A te Houtvenne(B)


Na het succes van vorig jaar zetten we ook in 2008 de traditie van ons volkscafé verder. Ditmaal wel onder een andere naam: de 'Josterwijckse' bierfeesten. Even ter verduidelijking voor de niet-inwoners van Houtvenne, Josterwijck is de middeleeuwse benaming van Houtvenne (reeds rond 1000 na Christus) die nog steeds wordt gebruikt als dialecte benaming voor Houtvenne.

Vorig jaar werd ons 'Volkscafé Special' ter ere van ons 75 jarig bestaan niet enkel bezocht door inwoners van Houtvenne maar daarnaast waren er zelfs Nederlanders, Engelsen en Amerikanen die van onze bieren kwamen proeven. Op zondagavond was het een gezellige drukte maar dit jaar hopen we ook iets meer volk op zaterdag te verwachten.

Info:

Site: http://kljhoutvenne.spaces.live.com


Contactadres: info@bierpromotie.be
U wenst de bierkrant wel of juist niet meer te ontvangen: surf naar: de bierkrant
Een uitgave van: www.bierpromotie.be
Deze krant mag verder verspreid worden, indien er inhoudelijk niets veranderd wordt.
Activiteiten voor  2008 (bierfestivals, bierproeverijen en opendeurdagen) worden GRATIS opgenomen in onze kalender en in de bierkrant. Gelieve nu reeds uw activiteiten door te mailen.
De redactie is niet verantwoordelijk voor verkeerdelijk vermelde activiteiten.


Wij waren erbij.Deze site werd reeds 994166 maal bezocht.