DHTML Menu by Milonic
Home
Add favorieten

Bestel de GRATIS bierkrant
e-mail:


bierkrant november 2007

Bierkrant november 2007

Een uitgave van www.bierpromotie.be


Inhoud:

Bier wordt veevoer.

Lekker fietsen.

Ginder-ale out.

Winterbolleke terug.

Duvel Tripel Hop.

Gouden PINT 2007

Levenslang gratis bier.

Uittips:

09-11 nov Weekend der Belgische bieren te Hasselt-Kuringen(B)

17 nov Bierfeesten Beestige Bieren te Olen(B)

17 nov PINT Noord-Holland trekt oostwaarts te Amsterdam (Nl)

19 nov Kruiden in bier te Tielt(B)

24 nov West-vlaamse smaakmakers te Kortrijk (B)


 

Bier wordt veevoer.

Een brouwerij in het Britse Suffolk wil de overblijfsels van bier gaan hergebruiken om er veevoeder van te maken. Bier dat drie dagen na het aanslaan van een vat is overgebleven en anders zou worden weggegooid zal nu worden verwerkt in veevoeder en meststoffen. De meststoffen zullen gebruikt worden door de boeren die nu reeds de grondstoffen leveren aan de brouwerij.


Lekker fietsen.

Brouwerij Roman in Mater heeft een nieuwe themafietstocht, Lekker fietsen - In het spoor van Adriaen Brouwer, boven de doopvont gehouden. De fietstocht is een initiatief van Toerisme Oost-Vlaanderen en de vzw Tafelen in Vlaanderen. Bedoeling is om streekgebonden dranken en gerechten in de streek te promoten. De nieuwe themafietstocht is 30 of 35kilometer lang en slingert langs het fietsnetwerk in de Vlaamse Ardennen. Startplaats is de historische stadskern van Oudenaarde. De brochure kost 3 euro en kan bij de toeristische dienst van Oudenaarde en ook via de website www.tov.be besteld worden.

 


Ginder-ale out.

InBev overweegt om te stoppen met het brouwen van Ginder-ale. Sinds 2004 is het volume gehalveerd van 6.000 naar 3.000 hectoliter. Voorlopig wordt het bier nog verder gebrouwen, maar de brouwerij denkt er ernstig over om de productie binnen korte termijn te stoppen en mogelijks het recept te verkopen aan een kleine brouwerij. Tegen eind dit jaar zal Inbev de beslissing nemen. Hiermee verdwijnt waarschijnlijk nog een stukje van onze biergeschiedenis.Winterbolleke terug.

Met de overschakeling naar het winteruur kunnen we terug genieten van winterbolleke het winterbier van brouwerij De Koninck. Deze zwaardere variant van, het normaal bolleke moet de Antwerpenaars helpen om hun voeten warm te houden. Met zijn 6,5 graden is dit 1,5 graden meer dan het bolleke. Het Winterbolleke zal verkocht worden tot aan de overschakeling naar het zomeruur eind maart.

 


Duvel Tripel Hop.

Dit is de nieuwe variant van de Duvel. Dit bier is gemaakt met een mix van drie hopsoorten en is enkel te verkrijgen in een fles van 75 cl. Bovendien is de oplage beperkt omwille van het delicate brouwproces en de kostbare ingrediënten. Er worden slechts 22.000 flessen Duvel Tripel Hop verkocht en daardoor zou het wel eens een verzamelitem kunnen zijn. Het bier was oorspronkelijk bedoeld als intern experiment, maar door de bijzondere smaak wordt het bier eenmalig op de markt gebracht. Vanaf half november zou de verkoop starten.Gouden PINT 2007

Stichting De Gekroonde Valk heeft de Gouden PINT 2007 gewonnen. De stichting kreeg de prijs voor de herintroductie van het Van Vollenhoven's Stout in 2006. Volgens de jury van de PINT Bierprijzen is het initiatief een mooi voorbeeld van hoe 'gewone' bierconsumenten een verdwenen bierspecialiteit weer terug op de markt brachten.De herintroductie van Van Vollenhoven's Stout was een samenspel tussen De Gekroonde Valk, Heineken (de eigenaar van de merknaam en het recept) en brouwerij De Schans (waar het bier opnieuw is gebrouwen).

 


Levenslang gratis bier.

In Nieuw-Zeeland looft een brouwerij een beloning uit voor de vinder van een gestolen laptop. De computer vol gevoelige bedrijfsinformatie werd eerder deze week gestolen bij de Croucher Brewing Company in Rotorua. De eerlijke vinder krijgt van de brouwerij levenslang twaalf flesjes bier per maand.

 

 


Sponserlink

IFoodie! Bier

   Ben Vinken

- Bierkenner Ben Vinken deelt zijn passie voor het gouden vocht in een complete en handige gids.
- Een compacte bierbijbel boordevol weetjes over schenkwijzen, soorten en smaken. Elk bier leer je kennen in een uitgebreide informatiefiche.
- De meest illustere en meest obscure bieren van ons land passeren de revue en worden belicht in foto's die doen watertanden.

Vanaf 13-11-2007 in uw boekhandel en nu reeds te bestellen!

Bestel dit boek nu reeds bij: Azur.be voor slechts 18.59 €


Uittips: november 2007


Weekend der Belgische bieren.


Vrijdag 9 november 2007 van 18.00 tot 01.00 uur.
Zaterdag 10 november 2007 van 14.00 tot 01.00 uur.
Zondag 11 november 2007 van 14.00 tot 22.00 uur.

 

De Schakel, Rechterstraat 43 te Hasselt-Kuringen(B)

Op vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 november 2007 organiseren 'De Limburgse Biervrienden' vzw voor de 14de maal in hun bestaan het 'Weekend der Belgische bieren' in zaal De Schakel.

De vzw 'De Limburgse Biervrienden' is een vereniging die de Belgische biercultuur met hart en ziel verdedigt en vooral vecht voor het behoud van deze unieke cultuur in de wereld.
Enerzijds organiseren en stimuleren wij allerlei projecten die het kenbaar maken van alle Belgische bieren en hun smaken bevorderen terwijl we anderzijds onregelmatigheden ten opzichte van de consument aanklagen.

Op het 'Weekend der Belgische bieren' kan je komen proeven van een resem minder- of niet-bekende Belgische bieren en dit in een gezellige sfeer in de fraai aangeklede zaal.

Traditiegetrouw presenteren we een uitzonderlijke bierkaart met meer dan 130 minder-bekende Belgische bieren waaronder enkele primeurs en een 60-tal nieuwe brouwsels van 2007.


Om u de kans te geven uitgebreid te proeven worden er zelfs bieren in glaasjes van 15cl geserveerd of neem gewoon één flesje en 2 of meer glazen; het kan allemaal op deze gezellige bedoening.

Kinderen moet je zeker niet thuis laten want zij kunnen zich amuseren in de kinderhoek.

En steekt de honger plots de kop op, dan kan je je begeven naar onze stand met snacks voor iedereen.

Het is een volledig rookvrij bierweekend.

Om u later thuis nog te laten genieten van een lekker biertje wordt er elk uur ondermeer een kist bier en een gratis aanwezigheidstombola verloot onder de aanwezigen.

De toegang is volledig gratis.

De zaal 'De Schakel' is gelegen in de Rechterstraat 43 in Hasselt-Kuringen (op 500 m van de Kempische Steenweg). Gele wegwijzers met 'BIERWEEKEND' helpen u de weg te vinden.

Kom je met de trein of woon je in Hasselt dan kan je zelfs - tegen een spotprijs - beroep doen op een BOB-bus die je op een veilige manier komt halen en terug brengt.

 

Info:

Site: www.limburgse-biervrienden.be
E-mail: rony.langenaeken@pandora.be

 


Bierfeesten Beestige Bieren.


Zaterdag 17 november vanaf 14.00u.

 

Zaal Boekelheem te Olen (B)

Editie 2007 zal doorgaan op zaterdag 17 november in de zaal BOEKELHEEM

Met als thema : "Beestige Bieren"

 

Een nieuwigheid voor dit jaar is : proevertjespallet zijn van de vatenbieren

De bierlijst van vorig jaarkan je hier vinden.

Niet te versmaden is dit jaar weerom onze bierkeuken: het voorlopige menu is kippensoep met floreffe blond, bierstoverij met Malheur 12 en vistongrolletjes in Westmalle tripelsaus en fritten

 Info:

Site: http://www.kendedies.be
E-mail: jfk.bierfeesten@telenet.be

 


PINT Noord-Holland trekt oostwaarts.


Zaterdag 17 november om 10 uur.

 

Victoria Hotel tegenover het Centraal Station van Amsterdam (Nl)

Ga mee naar het mooie Gelderland
In de afgelopen jaren hebben wij alle Noord-Hollandse brouwerijen, voor zover dit mogelijk is, een of meerdere malen bezocht. Wij vonden het daarom tijd om onze vleugels uit te slaan en wel richting het oosten, om precies te zijn naar de Achterhoek in de provincie Gelderland. Op zaterdag 17 november organiseren wij daarom een excursie naar Brouwerij Erve Kots in Lievelde en de Hanze Stadsbrouwerij in Zutphen (geopend in 2006). De brouwers hebben ons verzekerd dat dit de eerste PINT-excursie is naar hun brouwerij. Het bier van beide brouwerijen wordt gebrouwen voor de eigen horecaonderneming(en) en kan dus worden getypeerd als zeldzaam.

De bus zal om 10 uur 's ochtends vertrekken vanaf het Victoria Hotel tegenover het Centraal Station van Amsterdam en koers zetten naar Lievelde, waar wij om ongeveer 12 uur bij brouwerij Erve Kots (www.ervekots.nl) zullen aankomen voor een rondleiding en een proeverij van twee bieren. Brouwer Ben Weenink opende zijn deuren in 1998 en brouwt zijn bieren alleen voor zijn eigen herberg en zijn café "Het Huys van Frederik Hendrik" in Groenlo. De bieren worden slechts zelden afgevuld op fles, maar Ben heeft mij verzekerd dat er tijdens onze excursie literflessen gekocht kunnen worden. De brouwerij maakt onderdeel uit van een openluchtmuseum, met onder andere een herberg, een rosoliemolen, een houtzagerij en een kaasmakerij waar geregeld demonstraties plaatsvinden. Uiteraard is er gelegenheid om ook deze panden te bezoeken. Er is hier ook tijd en mogelijkheid om te lunchen; Herberg Erve Kots staat bekend om zijn pannenkoeken!

Om 14:30 uur zullen wij afscheid nemen van brouwerij Erve Kots en zal de bus op weg gaan naar Zutphen voor een bezoek aan brasserie de Hanze Stadsbrouwerij (www.hanze-stadsbrouwerij.nl). Brouwmeester Gerrit en Elice Wolf openden hier vorig jaar hun deuren. De brasserie beschikt over een eigen brouwinstallatie en een middeleeuws proeflokaal. In de twee geelkoperen brouwketels van elk 500 liter worden verschillende speciaalbieren gebrouwen, waarvan wij er na de rondleiding zes zullen proeven. Brouwer Gerrit meldde mij dat het bier tijdens ons bezoek mogelijk ook op fles verkrijgbaar is.

Direct na de opening van de brouwerij medio juni 2006, zijn ze door dagblad "de Stentor" uitgekozen tot restaurant van de maand. De koks van de brasserie maken regelmatig gerechten met hun eigen bier. Daarom lijkt het ons een leuk idee om de excursie af te sluiten met een gezamenlijk bierdiner vanaf 6 uur in de gewelven van het pand. Dit zal in de vorm van een buffet gaan. De kosten hiervan bedragen € 25,-, inclusief twee bieren naar keuze. Als je hieraan mee wilt doen, kan je dat bij je aanmelding bekend maken, de kosten hiervoor worden op de dag zelf verrekend. Voor de mensen die niet mee-eten, is er gelegenheid om Zutphen te verkennen. Je zou bijvoorbeeld een bezoek kunnen brengen aan biercafé 't Winkeltje op Groenmarkt 34.

Stipt om acht uur zal de bus zijn terugreis naar Amsterdam aanvangen, alwaar wij rond half tien zullen aankomen. Zoals altijd geldt: de bus wacht niet, dus kom op tijd!

Kosten: € 28,50 voor leden en € 33,50 voor niet-leden (inclusief de bieren, exclusief de kosten voor het bierdiner)

 

Info:

Site: www.prnh.pint.nl
E-mail: prnh@pint.nl


Kruiden in bier.


Maandag 19 november om 20.00u.

 

Pado Taverne stationstraat 68 Tielt (B)

Geanimeerde gespreksavond over het gebruik van kruiden in hedendaagse bieren door Veerle en Jan van kleinbrouwerij Lupiline.

Herboriste Veerle Bal is ook gebeten door de biermicrobe, dat in vele bieren kruiden gebruikt worden is ons bekent, maar welke kruiden in welke bieren en waarom wordt u haarfijn uit de biervaten gedaan door deze kenners.


De besproken kruiden in de bieren worden ook gedegusteerd tijdens de uiteenzetting.


Prijs : 10,00 €

 

 

Info:

E-mail: dominiek.s@skynet.be


Kortrijk, stad van de smaak.


Zaterdag 24 november Van11.00u tot 18.00u.

 

Verwarmde Kadertent, Stationsplein Kortrijk (B)

KORTRIJK STAD VAN DE SMAAK

DE WEST-VLAAMSE SMAAKMAKERS

Proeven en genieten van bieren gebrouwen in West-Vlaanderen.

Een organistia van HOP (Heerlijk Objectieve Proeven) en Drankenhandel Pauwels

Info:

Site: www.stadvandesmaak.be
E-mail: lode.van_biervliet@skynet.be

 

 


Contactadres:info@bierpromotie.be
U wenst de bierkrant wel of juist niet meer te ontvangen: surf naar: de bierkrant
Een uitgave van: www.bierpromotie.be
Deze krant mag verder verspreid worden, indien er inhoudelijk niets veranderd wordt.
Activiteiten voor  2007-2008 (bierfestivals, bierproeverijen en opendeurdagen) worden GRATIS opgenomen in onze kalender en in de bierkrant. Gelieve nu reeds uw activiteiten door te mailen.
De redactie is niet verantwoordelijk voor verkeerdelijk vermelde activiteiten.


Wij waren erbij.Deze site werd reeds 994176 maal bezocht.