DHTML Menu by Milonic
Home
Add favorieten

Bestel de GRATIS bierkrant
e-mail:


bierkrant oktober 2004

Bierkrant oktober 2004

Een uitgave van www.bierpromotie.be


Inhoud:

Sloeber wordt volwassen.
Gratis 2 pilsjes en een jaar gratis biermagazine.
INBEV neemt de volledige controle over Zion.
Grolsch zet entourage Willem-Alexander voor schut.
Belgische hoppeteelt terug in ontwikkeling.
Bierbrouwer Grolsch wil zich in Nederland richten op de grotere volumes.
Winstdaling Heineken.
Binnenkort ook Amstel en Brand in de Beertender.
Castel Bruin het nieuwe streekbier van Kastel (B).
Interbrew + Ambev = Inbev

Extra:

Nieuwe bierclub in Hamme (B).
Prijskamp: zoek het ontbrekende bestandsdeel.

Uittips:

02-03 okt:   Le Festival des petites brasseries te Marbehan (B).

02-03 okt:  Opendeurdagen brouwerij Bavik te Bavikhove (B).
03 okt:       Open bedrijvendag la Brasserie des Géants te Irchonwelz (Ath) (B).

03 okt:       Open bedrijvendag Brouwerij De Koninck te Antwerpen (B).

09 okt:       Bierhappening te Zottegem (B).

29-31 okt:  27e Pint Bokbierfestival te Amsterdam (Nl).

29-31 okt:  17de Heikantse Bierfeesten te Berlaar-Heikant (B).

30-31 okt:  7de Herentalse Bierfeesten te Herentals (B).

 


Sloeber wordt volwassen.

Sloeber van brouwerij Roman uit Oudenaarde (B) is 21 en is volwassen geworden. Brouwerij Roman heeft het bier een meer moderne look gegeven, en de brouwer een volwassen smaak. Eindelijk zou je hem de nieuwe sloeber kunnen noemen. Behalve zijn naam is er van het bier van welleer weinig nog overgebleven. De amberkleurige kleur is licht geel geworden, zijn bittere smaak is verdrongen door een meer lichtgekruide smaak. Hiermee is sloeber volwassen om terug op menig bierkaart te staan.

 


Gratis 2 pilsjes en een jaar gratis biermagazine.

Dit is de lokroep voor nieuwe bloedgevers in Tsjechië. Reeds geruime tijd hebben de ziekenhuizen in Tsjechië een tekort aan bloeddonoren en om deze naar het ziekhuis te lokken om een bloedgift te doen kijkt iedere bloedgever 2 gratis pilsjes en een jaar lang een biermagazine. Na enkele weken blijkt het een groot succes en wordt de actie waarschijnlijk nog een tijdje voortgezet.


INBEV neemt de volledige controle over Zion.

Inbev het vroegere Interbrew neemt de volledige controle over de Chinese Zion Groep. Hiervoor heeft Inbev de resterende 50 % van de aandelen gekocht, goed voor meer dan 100 miljoen euro. Vorig jaar had Inbev reeds 50 % van de aandelen in handen en daardoor tevens de leiding over het bedrijf. Zion is goed voor een jaarproductie van 13 mijloen hectoliter bier of zo'n 40 % van de Chinese bierproductie.


Grolsch zet entourage Willem-Alexander voor schut.


Tijdens het bezoek van prins Willem-Alexander aan de nieuwe brouwerij Grolsch in Boekelo liep niet alles zoals vermeld in het scenario. Terwijl de prins de bottelarij aan het bezoeken was, kreeg de prins een magnumfles herfstbok aangeboden en dat was net waar de Rijksvoorlichtingsdienst en de begeleiders van de prins niet echt konden om lachen. Onmiddellijk zijn alle fotograven en cameraploegen uit de bottelzaal verwijderd geworden. Voor brouwerij Grolsch is het een commercieel goede zet. Vooral nu hun nieuwe herfstbokbier de eerste maandag van oktober in de winkelrekken zal liggen.

 


Belgische hoppeteelt terug in ontwikkeling.

De Belgische hop was enkele jaren geleden nog ten dode opgeschreven. Weinig Belgische brouwerijen hadden nog interesse in de Belgische hop. Door de productie van Menohop bij Biodynamics in Oostende is de vraag naar kwaliteitshop gestegen en hebben verschillende boeren overgeschakeld naar meer aromatische hopsoorten. Om hun producten te mogen leveren aan Biodynamics, moeten de hopboeren voldoen aan hoge kwaliteitseisen. Door die verhoogde kwaliteit zijn verschillende brouwerijen terug geïnteresseerd in de Belgische hop. Biodynamics gaat in de toekomst zelf extracten uit de hop halen en zal een deel van de extracten verkocht worden aan de brouwerijen. Iets wat voor de brouwerijen  een constante kwaliteit garandeert.

 


Bierbrouwer Grolsch wil zich in Nederland richten op de grotere volumes.

Bierbrouwer Grolsch wil zich in Nederland richten op de grotere volumes en zal daarom in de toekomst de campagnes een ander accenten krijgen. De aandacht zal vooral gaan naar grote evenementen. De nieuwe reclamecampagnes zullen zich in de toekomst meer toespitsen op het drinken van bier in samenzijn met anderen, zoals bij evenementen. Volgens de brouwerij Grolsch heeft de marketing zich te lang gericht op de dertigers die thuis ontspannen een biertje drinken. Om dit te bereiken heeft de brouwerij een team van 8 specialisten samengesteld om te zoeken naar nieuwe ontwikkelingen. Dit moet leiden tot hogere volumes en dus groei.


Winstdaling Heineken.

Door een zwakke dollar en vooral een zwakke economie in Europa is de winst in het eerste kwartaal van 2004 gedaald van 400 naar 293 miljoen euro. Ook door investeringen vorig jaar is de winst lager dan het jaar ervoor.


Binnenkort ook Amstel en Brand in de Beertender.

Heineken breid zijn aanbod in bieren uit voor de Beertender, de thuistap die begin dit jaar is op de markt gebracht. Momenteel zijn alleen vaatjes met bier van het merk Heineken beschikbaar. Tot op heden zijn reeds meer dan een half miljoen vaatjes verkocht in Nederland en Zwitserland , de twee landen waar momenteel de Beertender te koop is. Volgend jaar komen er nog enkele landen aan de beurt waar de beertender zal gelanceerd worden.


Castel Bruin het nieuwe streekbier van Kastel (B).

Het glazen dorp Kastel bij Moerzeke heeft zijn eigen streekbier. Danny De Beule uit Hamme is als amateur-brouwer de geestelijke vader van het nieuwe bier dat ter gelegenheid van de kermis aan het publiek is voorgesteld. Het is een bruintje met een alcoholgehalte van acht graden die is gebrouwen in brouwerij De Graal in Brakel. Het etiket is ontworpen door Yoni , zoon van de brouwer. Op het etiket, de kerktoren van Kastel en ook een figuurtje dat verwijst naar de landelijke en volkse eigenheid van Kastel.


Interbrew + Ambev = Inbev

De fusie van de Leuvense brouwerij met het Braziliaanse Ambev heeft geleid tot een naamswijziging in Inbev en een uitgifte van 141,7 miljoen nieuwe aandelen. Hiermee is de grootste brouwerij een feit. Een volgende stap in de samenvloeiing is het wijzigen van de statuten en een nieuwe raad van bestuur aanduiden.


EXTRA:


Nieuwe biervereniging in Hamme (B)

In Hamme starten de de Hamse Bierwuitens  in november met hun eerste bierproefavond. Iedereen is er van harte welkom.

Meer info op:
Dimitri Cambier
Kaaldries 105
9220 Hamme
Tel.: 052/480308
E-mail: dimitri.cambier@skynet.be


Lampionneken.

Vorige maand  werd in de bierkrant en aan de lezers van verschillende regionale dag- en weekbladen gevraagd op zoek te gaan naar het mysterieuze ingrediënt dat verantwoordelijk is voor het specifieke karakter van Lampionneken. Met enkel de naam als leidraad werd druk gezocht en gepuzzeld. We mochten maar liefst 31 juiste inzendingen ontvangen. Tijdens de BierHappening op zaterdag 9 oktober in de Bevegemse Vijvers te Zottegem wordt omstreeks 20u30 een winnaar getrokken, die met een kratje naar huis mag gaan.
Antwoord op de vraag was:
Lampionneken werd gebrouwen met - naast de voor de hand liggende ingrediënten water, mout, hop en gist - "Physalis" als exclusief ingrediënt. Physalis is een uitheemse, tropische plant waarvan de vrucht, door haar lampionachtig uiterlijk ook wel "lampionkers" genaamd, de laatste jaren steeds vaker in onze contreien opduikt.

 


Uittips:

02-03 okt 04

Brassigaume (Le Festival des petites brasseries)

Marbehan (B)

Zaterdag 02 oktober van 14.00 tot 23.00u & zondag 03 oktober van 11.00 tot 20.00u

 

Principe van het festival
Met jetons van 1€ en 15cl-glazen van 2,5€ kunnen de bezoekers de bieren van de exposanten proeven. Dankzij de catalogus met een lijst van bieren van de verschillende brouwerijen kan er gericht geproefd worden.
Het brood ' Brassigaume ' is ook beschikbaar aan de prijs van 2.5€.
De stukken van dit brood dat vooral met bier wordt vervaardigd wordt verdeeld vrij bij elke tribune.
Deelname diverse Waalse en Luxemburgse brouwerijen.

Het festival vindt plaats in een tent. In een winkel aan de ingang worden de meeste vertegenwoordigde bieren te koop aangeboden, naast andere artikelen zoals T-shirts en glazen.

Meer info op :
Site: www.brassigaume.be
Email: info@brassigaume.be

02-03 okt 04

Opendeurdagen brouwerij Bavik

Rijksweg 33
8531 Bavikhove (B)

110 jarig bestaan brouwerij.

Op zaterdag 2 oktober (van 14h tot 18h) en op zondag 3 oktober (van 10h tot 18h) houdt de br.Bavik
opendeurdagen voor zijn 110 jarig bestaan.
De rode loper wordt uitgerold in de brouwerij. Gedurende twee dagen zijn er doorlopend optredens van
diverse muziekgroepen, luchtkastelen voor de kleintjes en een volksdorp.

Voor meer info:
Site: www.bavik.be

 

3 okt 04

Open bedrijvendag

la Brasserie des Géants

Zondag 3 oktober vanaf 10.00 uur.

Rue du Castel 19
7801 Irchonwelz (Ath)

Brouwerij des Géants zal tijdens de open bedrijvendag zijn bezoekers laten kennismaken met de traditie en de technologie van het bierbrouwen. Gans de dag kan de heerlijke geur van mout en hoppe opgesnoven worden.
En voor de bezoekers is er de mogelijkheid om in avant-première de "la Gouyasse Triple, bière blonde", het nieuwe biertje van Brasserie des Géants die pas later in het jaar te koop zal aangeboden worden.

Tijdens de opendeurdagen worden streekproducten aangeboden en is er mogelijkheid tot het nuttigen van de  barbecue.

Info op: www.brasseriedesgeants.com
Mail: info@brasseriedesgeants.com
Tel: 068/28.79.36.

 

3 okt 04

Open bedrijvendag

Brouwerij De Koninck

Mechelsesteenweg 291

Antwerpen - 2018

Brouwerij De Koninck is sedert 1833 onlosmakelijk verbonden met de Antwerpse Metropool. Het ´bolleke´, het amberkleurige bier met 6% alc. van deze brouwerij geniet een internationale reputatie als ´the taste of Antwerp´. Maar ook De Koninck Blond ( 6% alc. ), De Koninck Trippel ( 8% alc. ) en de Winterkoninck ( 5,5% alc. ) zijn stuk voor stuk hoge gistingsbieren met een fijn aroma en een heerlijke afdronk.

Info op: www.dekoninck.com
Mail: info@dekoninck.com
Tel
: 03/218 40 48

 

09 okt 04

Bierhappening

Zaterdag 09 oktober
14.00 - 22.00

Feestzaal Bevegemse vijvers
 Zwembadstraat Zottegem


20- 25 brouwerijen - verschillende primeurs - Nieuwe Blesbier

Meer dan 2000 bezoekers.

Inkom: 2Euro Gratis voor Bles- en Zythosleden.

Organisatie: Bles vzw. Bierliefhebbers van de Edmontstede.
Meer info: Website: www.bles.be
E-mail: bles@zythos.be
Tel: 09/360.94.40

 

29-31 okt 04

27e Pint BokbierfestivalVrijdag 29 oktober van 17.00 tot 23.00u
Zaterdag 30 oktober van 12.00 tot 23.00u
Zondag 31 oktober van 12.00 tot 19.00u.

Inde Beurs van Berlage in de  Damrak te Amsterdam ( Nl)
Een organisatie van PINT
Meer info:
Site: www.pint.nl/ned/bbf.htm
Email: info@pint.nl
Tel: 0031-252/52 29 09

30 - 31 okt 04

7de Herentalse Bierfeesten

 

Zaal 'het hof' in Herentals (B) (Grote Markt 41)


Op 30 - 31/10/2004

Deuren open vanaf 12.00u.

Meer dan 120 bieren en diverse andere dranken en snacks.

Enkele unicums of nieuwe bieren.

Prachtige tombola met vele bierprijzen.

Meer info: www.herentalsebierfeesten.be

 

29- 31 okt 04

17de Heikantse Bierfeesten

29 - 31 oktober 2004

zaal Familia, Aarschotsebaan (r.o. de kerk) te 2590 Berlaar-Heikant (B)

Inkom: 1 euro

Er worden weer méér dan 60 streekbieren van ambachtelijke, kleine en onafhankelijke brouwerijen geserveerd. Bierkenners (zythologen) en bierliefhebbers (zythofielen) zullen hun hartje kunnen ophalen aan de vele gekende en nog ongekende biertjes. Trappist en abdijbier, oude geuze en oude kriek, saison, belgische ale, oud bruin, witbier, fruitbier met écht fruit, bittere en zoete bieren, speciale bieren, straffe bieren en minder straffe, blonde, amberkleurige en bruine bieren, kruidenbieren, pils, scotch, tafelbier, zelfs een experimenteel bier, het zal er allemaal zijn !

Op vrijdag 29 oktober 2004 gaan de deuren van Zaal Familia open om 20 uur en zorgt "Undercover", de coverband van Jan Ceulemans voor de muzikale omlijsting.
Op zaterdag 30 oktober 2004 beginnen de festiviteiten al om 15 uur. 's Avonds zorgen "Pagina & Plant en 't Kollektief" voor de ambiance.
Op zondag 31 oktober 2004 bent u welkom vanaf 15 uur. Fanfare "Willen Is Kunnen" zorgt in een rustig kader voor de muzikale noot.

Organisatie: De Heikantse Bierliefhebbers
Info: Fons Minne, Aarschotsebaan 77, 2590 Berlaar-Heikant. Tel.: 015/24 43 90.
E-mail: alfons.minne@skynet.be.
Webstek: www.heikantsebierliefhebbers.be

 


Wij waren erbij.Deze site werd reeds 994146 maal bezocht.