DHTML Menu by Milonic
Home
Add favorieten

Bestel de GRATIS bierkrant
e-mail:


bierkrant oktober 2005

Bierkrant oktober 2005

Een uitgave van www.bierpromotie.be


Inhoud:

Terug bier te verkrijgen in de abdij van Sint Sxtus.

Brouwerij Heineken spant kortgeding aan tegen brouwerij Inbev.

Carlsberg sluit 15 van de 30 vestigingen in Europa.

Amstelbrouwerij in Curaçao sluit zijn deuren.

New York Times verkiest Westmalle Tripel als beste zwaar bier.

Inbev uit Belgische handen.

Hersenen werken beter op alcohol.

 

Uittips:

01-02 okt Brassigaume - Het Festival van de kleine brouwerij te Rulles(B).

01-02 okt 14de Trappistenfeesten te Niel (B).

02 okt Ruilbeurs en rommelmarkt te Lustin(B)

02 okt Openbedrijvendag brouwerij Roman te Oudenaarde(B)

02 okt Openbedrijvendag brouwers van de grote markt te Brussel (B)

02 okt Openbedrijvendag brasserie Grain D´orge te Hombourg(B)

02 okt Openbedrijvendag brasserie Des Geants te Irchonwelz (Ath)(B)

02 okt Openbedrijvendag brasserie De Silly te Silly(B)

02 okt Openbedrijvendag brasserie De Cazeau te Templeuve(B)

08 okt Bierhappening te Zottegem(B)

15 okt De Nacht van de Ski te Wieze(B)

28-30 okt 28ste PINT Bokbierfestival te Amsterdam(Nl)

28-30 okt 17 de Heikantse Bierfeesten te Berlaar-Heikant(B)

29-30 okt Biertweedaagse te Bree(B)


Terug bier te verkrijgen in de brouwerij van Sint Sixtus.

Momenteel is er terug bruin bier te verkrijgen van 8° en op maandag 10 oktober is er ook 12° te verkrijgen. Voor blonde tripel vragen ze nog een beetje geduld. Hij is momenteel aan het gisten en de verkoop kan nog een beetje op zich laten wachten. De verkoop is nog altijd gelimiteerd op 2 bakken per voertuig. bet even bellen naar de biertelefoon om te zien of de voorraad nog groot genoeg is voor u zich aanbied. Tel biertelefoon Sint Sixtus: 057 40 10 57 (0032 57 40 10 57 voor Nederland)

Website : www.sintsixtus.be


Brouwerij Heineken spant kortgeding aan tegen brouwerij Inbev.

Brouwerij Heineken en partner Krups dagen brouwerij Inbev en Philips voor de rechter wegens inbreuk op de octrooien van hun BeerTender. Heineken en Krups eisen een verbod op de verkoop van de thuistap. Ook in Duitsland is een dergelijke procedure opgestart om ook in Duitsland een verbod van de verkoop te eisen.

 


Carlsberg sluit 15 van de 30 vestigingen in Europa.

Wegens het dalende bierverbruik in Europa heeft brouwerij Carlsberg besloten om in Europa drastisch het aantal brouwerijen te verminderen om zo op de kosten te besparen. Vooral de brouwerijen in Duitsland zullen gesloten worden. De directie kon nog niet zeggen wanneer en welke vestigingen hun deuren zullen sluiten.

Website: www.carlsberg.com


Amstelbrouwerij in Curaçao sluit zijn deuren.

Brouwerij Heineken en de lokale aandeelhouders hebben besloten om de brouwerij op Curaçao te sluiten. Om de brouwerij nog verder draaiende te houden waren grote investeringen nodig en Heineken had bezwaren tegen deze investering. De brouwerij was reeds enkele jaren verlieslatend en zal zich nu nog enkele toeleggen op de distributie van Heineken, Amstel en Amstel Bright.

Website: www.heineken.nl


New York Times verkiest Westmalle Tripel als beste zwaar bier.

Nadat West-Vleteren door de website www.ratebeer.com verkozen is tot het beste bier van België is de trappist van Westmalle verkozen tot de beste zwaar bier van de wereld verkozen. In totaal namen 25 abdijbieren en trappisten uit België, Nederland, de Verenigde Staten en Canada deel. Acht bieren uit de toptien komen uit ons land. De trappist van Westmalle kreeg heel lovende woorden. De trappist is in de Verenigde Staten te verkrijgen voor zo’n 5 euro per flesje. Nu nog hopen dat de vraag naar Westmalle niet te groot wordt en dat de productie kan blijven volgen. Daar er geen West-Vleteren te verkrijgen was is bier niet in de selectie aanwezig.


Inbev uit Belgische handen.

Ruim een jaar geleden fusioneerde Interbrew met het Braziaanse Ambev tot de grootste brouwerijgroep ter wereld. Daarbij kwamen enkele Belgen aan de leiding van het fusiebedrijf. Momenteel worden verschillende functie herschikt en worden de belangrijkste functies overgenomen door mensen van Ambev. Een van de belangrijkste verschuivingen is dat de Portugees Miguel Patricio directeur wordt voor België en Luxemburg. Dit zou kunnen gevolgen hebben tewerkstelling van de Belgische vestigingen. Ook de directeur aankoop vervangen door een Braziliaan.

Website: www.interbrew.be


Hersenen werken beter op alcohol.

Matig drinkers hebben een betere hersenwerking dan geheelonthouders. Tot deze conclusie zijn ze gekomen in de Australische Nationale Universiteit. De studie is uitgevoerd op meer dan 7000 personen en matige drinkers ( 1-2 biertjes per dag) bleken zich vlotter te kunnen uitdrukken, een beter en vooral sneller geheugen. Geheelonthouders schoorden iets minder goed en overmatig alcoholgebruikers schoorden het slechts. Verder bleken de matig drinkers gezonder te zijn ten opzichte van de anderen.


Uittips:

Oktober 2005


Brassigaume - Het Festival van de kleine brouwerij.


01-02 oktober 2005

Rue de Courtel 1, 6724 Rulles(B)


Bezoek de verschillende stands, ontmoet de Meester-Brouwers en proef hun producten. Op het programma: artistieke animatie van Palix, muziek, lezingen van Mr Philipe Voluer (geschiedkundige van het bier), restoratie van het Bière de Rulles, soft bar en snacks, animatie op het podium door MUST FM.
Inschrijvingen vanaf april 2005. Opgepast: dit bezoek van +/- 1 uur is niet toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit.

Meer info:
Contact : infos@brassigaume.be
Site : http://users.swing.be/marbehan/brassigaume/2003/index.htm


14de Trappistenfeesten


Zaterdag 01 oktober 2005 van 14u tot ....
Zondag 02 oktober 2005 van 14u tot 18u.

de "Kapel"
kerkstraat
2845 Niel (B)

De zes enige originele trappistenbieren3 in 18 variëteiten, vier trappistenkazen, twee trappistenwijnen. In het unieke kader van de "Kapel" kerkstraat te Niel (prov. Antwerpen). Ten voordele van Chiro Niel.
Inkom gratis.

Contact:

Tel : 03 888 80 30
E-Mail : frans.brits@pandora.be
site : www.meisjeschironiel.tk


Ruilbeurs en rommelmarkt


Zondag 02 oktober 2005 van 8.00u. tot 16.00 u.

Belgisch biermuseum
rue de la gare 19
Lustin(B)

In en rondom het biermuseum.

Ruilbeurs en rommelmarkt van allerlei verzamelingen die met bier te maken hebben. Tevens 800 tot 900 verschillende Belgische bieren om te drinken of mee te nemen.

Onze boeken "Belgische bieren en Belgische brouwerijen" zijn eveneens te koop in de zaal, met nu al meer dan 18000 biernamen en hun brouwerijen.
Editie 2005. (Prijs 15 euro)

Meer info

Site : www.museebieresbelges.centerall.com
E-mail : musee.b.b@skynet.be

 


Openbedrijvendag brouwerij Roman


Zondag 02 oktober van 10u. tot 17u.


Hauwaart 105, 9700 Oudenaarde(B)


Ruim 460 jaar familietraditie en vakmanschap!

Een kraaknet bedrijf in het hart van de Vlaamse Ardennen, stijlvol, technisch up-to-date en financieel zelfstandig: resultaat van meerdere generaties brouwkunst. Brouwerij Roman produceert en commercialiseert een bijna compleet gamma Belgische bieren, één voor één gebrouwen op een specifieke en ambachtelijke wijze. Wie heeft er zijn lippen niet al eens gezet aan een frisse Romy Pils, een bruine Adriaen Brouwer, een telg van de familie Ename Abdijbieren of de guitige Sloeber? En natuurlijk mogen we het gamma waters en limonades hierbij niet vergeten. Sinds kort werd het gamma zelfs uitgebreid met de Premium Blond Black Hole en Pop-It, een limonade op basis van bloedsinaasappelsap. Dit benadrukt nog eens dat ook vernieuwing hoog in het vaandel wordt gedragen. Met respect voor traditie wordt de brouwerij-infrastructuur permanent gemoderniseerd. Bij Brouwerij Roman staat kwaliteit dus zeker op de eerste plaats. Het is nu aan u om het op 2 oktober 2005 zelf te komen ontdekken. Alvast gezondheid.

info: 055/45 54 01
Mail: info@roman.be
Site: www.roman.be

 


Openbedrijvendag brouwers van de grote markt


Zondag 02 oktober van 10u. tot 17u.


Heuvelstraat 24 , 1000 Brussel(B)


U had graag iets unieks meegemaakt ? Bezoek vrijblijvend onze micro-brouwerij op de Grote Markt van Brussel. Wij bieden er u een welkomstglas aan (15cl) van onze huisgebrouwen bieren. (1 drankje per persoon en per dag).

info: 02/511 20 20
Site: www.ateliersgastronomie.be

 


Openbedrijvendag brasserie Grain D´orge


Zondag 02 oktober van 10u. tot 17u. ( om het half uur)


Centre 16 , 4852 Hombourg(B)


Breng een bezoek aan onze kleine artisonale brouwerij en proef van onze lekkere bieren la Brice (blond) en la Joup (bruin)
Om het half uur start een begeleide ontdekkingstocht door de brouwerij.

Info: 087/78 77 84
Mail: viviane.johnen@swing.be


Openbedrijvendag brasserie Des Geants


Zondag 02 oktober van 10u. tot 17u.


Rue du Castel 19, 7801 Irchonwelz (Ath)(B)


Breng een bezoek aan onze jonge dynamische artisonale brouwerij en proef van onze lekkere bieren Gouyasse Tradition - Gouyasse Triple - Saison Voisin - Ducassis - Urchon
De jonge brouwerij is opgericht in 1997 door Pierre Delcoigne ( bieringenieur ) en zijn vrouw Vinciane Wergifosse ( bio-ingenieur ). In augustus 2000, wordt het bier la Gouyasse, naar Goliath genoemd ( patroon van de stad Ath), boven de doopvond gehouden ter gelegenheid van het fameuse Ducasse d´Ath die plaats vindt op de 2de zondag van oktober.

Info:068/28 79 36
Mail: info@brasseriedesgeants.com
Site:www.gouyasse.be


Openbedrijvendag brasserie De Silly


Zondag 02 oktober van 10u. tot 17u.


Rue Ville Basse 2, 7830 Silly(B)


Silly is een klein gemeente die zich bevind in de driehoek Ath, Enghien, Soignies. De familiale brouwerij is gestcht in 1850, en momenteel wordt de brouwerij bestuurd door de 5 generatie.Na de rondgang is het mogelijk om gratis één van onze uitstekende bieren te proeven.

Info:068/55 13 51
Mail: silly@silly-beer.com
Site:www.silly-beer.com


Openbedrijvendag brasserie De Cazeau


Zondag 02 oktober van 10u. tot 17u.


Rue Cazeau 67 , 7520 Templeuve(B)


Brouwerij de Cazeau in opgericht geweest in het jaar 1753 in Templeuve maar wegens economische problemen zijn de activiteiten in 1969 gestopt. Enkele vrienden vonden het jamer dat de brouwerij aan het erkommeren was en hebben zich ontfermt om de brouwerij terug op te bouwen. Na restauratie van het gebouw en de aankoop van nieuw brouwmateriaal s men ook daarwerkelijk beginnen brouwen en het eerst biertje die uit de brouwerij kwam was: la Tournay.

Info:069 / 32 25 53
Mail: info@brasseriedecazeau.be
Site:www.brasseriedecazeau.be


Bierhappening


zaterdag 8 oktober 2005 van 14 tot 22 uur.

Bevegemse Vijvers
Zwembadstraat
Zottegem(B)

Meer dan 20 brouwerijen stellen hun minder gekende bieren voor.
Ook het achtste BLESbier wordt dan aan het publiek voorgesteld. Het kreeg de welluidende naam: Koekelaring. Dit is een autentiek Zottegems woord voor een winters koekenbrood maar vanaf oktober een bier dat slechts in beperkte
hoeveelheid gebrouwen wordt. Op de Bierhappening zijn er ook verschillende hapjes te verkrijgen waaronder
ook de echte BLESkaas, met hop. Origineel en enkel te verkrijgen op de Bierhappening.

Organisatie: Bles vzw. Bierliefhebbers van de Edmontstede.


Meer info:

Website: www.bles.be
E-mail: johan@bles.be

Tel: 09/360.94.40


De Nacht van de Ski


zaterdag 15 oktober 2005

Wieze - Oktoberhallen ( tussen Aalst en Dendermonde ) (B)


Het compromis tussen de hedendaagse après-ski en de vroegere , WIEZE OKTOBERFEESTEN
Zittend aan lange tafels en banken, drinken wij ons bier uit de stenen potten.
Ambiance verzekerd !!!!
De Wieze Oktoberfeesten zijn TERUG, met blaaskapel en Oostenrijkse DJ\'S


Mail: denachtvandeski@telenet.be

Site: www.denachtvandeski.be

 


28ste PINT Bokbierfestival


28 - 30 oktober 2005

Beurs van Berlage, Damrak te Amsterdam(Nl)


28 oktober van 17.00 tot 23.00u. 29 oktober van 12.00 tot 23.00u en op 30 oktober van 12.00 tot 19.00u.

Meer info: 0031-252/52 29 09

Contact : info@pint.nl
Site : http://www.pint.nl

17 de Heikantse Bierfeesten


28 oktober vanaf 20.00u 29oktober vanaf 15.00u en 30oktober vanaf 15.00u.

Zaal "Familia" Berlaar-Heikant(B)

Vrijdag.

Op vrijdag 29 oktober 2004 gaan de deuren van Zaal Familia open om 20 uur en zorgt Undercover, de coverband van Jan Ceulemans voor de muzikale omlijsting. Op deze startdag zijn de bieren en de organisatoren nog vers, ideaal om uw lang weekend beloftevol in te zetten.

Zaterdag.

Op zaterdag 30 oktober 2004 beginnen de festiviteiten al om 15 uur. 's Avonds zorgen Pagina & Plant en 't Kollektief voor de ambiance . In de namiddag zal de sfeer nog gezellig zijn, 's avonds wordt die gegarandeerd uitgelaten.

Zondag.

Op zondag 31 oktober 2004 bent u welkom vanaf 15 uur. Fanfare Willen Is Kunnen zorgt in een rustig kader voor de muzikale noot, terwijl u met (nieuwe) vrienden en kennissen van gedachten wisselt over het gerstenat in uw en andermans glas. Kijken, het schuim keuren, aroma's opsnuiven, voorzichtig proeven, beoordelen, het smakenpalet ontdekken, genieten van de nasmaak, het behoort allemaal tot het bierproeven, wat u rustig kunt beoefenen op zondag. Zondag worden ook de kinderen speciaal in de watten gelegd: spelletjes, kleuren, tekenen, lezen, grime, vertelselkens en nog veel meer, daar zorgt ons kinderopvangteam voor..

Belangrijk is dat alle drie de dagen alle bieren allemaal aangeboden worden.

Bierkeuken.

Ook de keuken van de bierfeesten zal weer op volle toeren draaien: biersoep, broodjes hesp en kaas, hotdog, onze ondertussen beruchte patersballekens in hete nonnekenssaus, biercake en gevarieerde kaasschotel staan paraat om uw kleine en grote honger te stillen.

Nieuw ! Oude bieren-toog.

Naast het feit dat er voor het eerst ook zaterdagnamiddag kan geproefd en genoten worden van de bierpareltjes is een andere nieuwigheid dat er zondag een oude bieren-toog wordt geopend. Ideaal om eens te ervaren hoe sommige bieren evolueren met het ouder worden. Om die sherry- en/of porto-toets eens op uw tong te voelen. Misschien wordt ge wel een oude bieren-liefhebber! Sommige van de aangeboden bieren zijn méér dan 10 jaar oud.

Acht bieren van 't vat.

Er zijn maar liefst 8 bieren van 't vat te verkrijgen en er zit voor iedere smaak wat tussen. Uiteraard is er pils van 't vat. Een pils uit Limburg, Pax Pils van brouwerij St.-Jozef uit Opitter. Hét succesbier van menige vorige bierfeesten ontbreekt natuurlijk ook niet: Duchesse de Bourgogne van brouwerij Verhaeghe uit Vichte. Voor de fruitbierliefhebbers is er de dit jaar gelanceerde Kriek Fantastiek van brouwerij De Ryck uit Herzele. Brouwerij Het Anker levert de Mechelschen Bruynen , een bier met een jarenlange traditie. Een bio-bier van 't vat is de Kameleon Tripel van brouwerij Den Hopperd uit Ramsel. De liefhebbers van karaktervol bitter bier zullen hun hartje kunnen ophalen aan de XX-Bitter van brouwerij De Ranke uit Dottenijs. Reuss , het bier dat de brouwerij van Kerkom dit jaar met succes lanceerde zal zeker vele bierdrinkers kunnen bekoren en last but not least is er de Santé-8 ! , het goed-doel-bier dat brouwerij Fantôme uit Soy speciaal voor het goed-doel-weekend van De Heikantse Bierliefhebbers brouwde deze zomer.

(Wereld)primeurs.

Er zitten in de bierlijst 2 bieren die men zeker nog nooit gedronken heeft.


Kriekenboerke is een experiment. Brouwer Erik van brouwerij Angerik uit Dilbeek heeft voor De Heikantse Bierliefhebbers 50 liter in juni 2004 gebrouwen Boerke in een kleine lagertank apart gehouden. In juli werd daaraan 8 kg. Schaarbeekse Krieken uit de brouwer zijn hof toegevoegd. Het Kriekenboerke werd gebotteld op 26 september 2004.

La Bière de Matheret is een bier van brouwerij Brootcoorens uit Erquelinnes gebrouwen in opdracht van een vereniging uit Arlon. Deze mensen krijgen hun bier zelf maar op 30 oktober.

Kerstvuur 2004, het eerste kerstbier van Pirlot uit Pulderbos dat in de Proefbrouwerij te Lochristi werd gebrouwen zal zeker ook nog door niet veel kelen gevloeid hebben, net als Authentique Blonde , Zinnebir , Tournay , allemaal bieren van brouwerijtjes die maar in 2004 het levenslicht zagen.

Reuss van de brouwerij van Kerkom is zo zelden te krijgen dat de ware bierliefhebber dit bier zeker niet zal overslaan.


Verenigingsbieren.

Naast De Heikantse Bierliefhebbers zijn er in de bierwereld in Vlaanderen nog een twintigtal bierclubs actief. Een aantal onder hen bestelden of brouwden zelf een bier bij bevriende brouwers. Zo kwamen volgende bieren uit de brouwketels gevloeid: Allemanswies , Ne Kameraad , Puts Dolleke , Aymon , Content , Opstalse Tripel . Ook Sloebieke (voor de Chiro van Ruisbroek) kan gerust een verenigingsbier genoemd worden.


Meer info:

Tel: 015/24.43.90
Website: /www.heikantsebierliefhebbers.be
E-mail: alfons.minne@skynet.be


Biertweedaagse


het laatste weekend van oktober

De Barrier, Barrierstraat, te Bree.(B)


Het hoogtepunt van ons werkjaar is de Biertweedaagse, het laatste weekend van oktober in De Barrier, Barrierstraat, te Bree. U kan dan komen genieten van meer dan 60 bieren. We serveren zowel bekende als minder bekende bieren en zelfs zeer speciale en exclusieve bieren!
Contact :
Mail: breese.beerprevers@zythos.be
Site: http://www.geocities.com/deBreeseBeerprevers

 


Wij waren erbij.Deze site werd reeds 994198 maal bezocht.