DHTML Menu by Milonic
Home
Add favorieten

Bestel de GRATIS bierkrant
e-mail:


bierkrant september 2006

Bierkrant september 2006

Een uitgave van www.bierpromotie.be


Inhoud:

Dringende oproep aan alle bierliefhebbers.

Nieuw  in de boekhandel.

Brouwerij De Molen breidt uit.

Brouwerij Olm wil zich vestigen in Zuid-Limburg.

Ondanks regen toch meer dan 10.000 bierliefhebbers in Zwevegem.

De helft meer winst voor het Braziliaanse Ambev.

 

Uittips:

01-03 sept 8ste Weekend van het bier te Brussel (B)

03 sept 15 jaar De Heren van Liedekercke te Denderleeuw (B)

09-10 sept Festival Bruxellensis te te Brussel (B)

10 sept Opendeurdag Rodenbach te Roeselare (B)

10 sept opendeur Palm Steenhuffel (B)

10 sept Open Monumentendag Poperinge te Poperinge (B)

10 sept 12de Biereloth-Bierfestival te Boxtel (Nl)

16 sept Bezoek aan amateurbrouwer Marc Struyf te Kapelle-Op-Den-Bos (B)

16-17 sept Villaggio della birra te Villaggio di Bibbiano Sienna (I)

16-17 sept 2èmeFrans-Belgisch Bierfestival te Komen-Waasten (B)

22-24 sept Open deurdagen nieuwe brouwerij Ecaussinnes te Ecaussinnes-d'Enghien(B)

23-24 sept 19de Kempisch Bierfestival te Geel (B)

23-24 sept Opendeur brasserie Dupont te Tourpes(B)

30 sept 10de Bergse Bierfestival te Bergen-op-Zoom(Nl)

 

 


 

Dringende oproep aan alle bierliefhebbers.

DE KETENIERS dingen naar de eerste prijs in de MONUMENTENSTRIJD

Binnenkort start de VRT met een cross-mediaal project over ons onroerend erfgoed. Met een documentairereeks op Canvas, verschillende radioprogramma’s en een website wordt ons erfgoed op de verschillende netten uitgebreid belicht. Het uiteindelijke doel van Monumentenstrijd is de verkiezing van een restauratie- of herstelproject dat nadien op een belangrijke financiering mag rekenen.

Na een eerste selectie door een comité van deskundigen, stelde de VRT in augustus 2006, de 30 restauratie- of herstelprojecten voor aan het publiek.

Uit die projecten kiest kijkend, luisterend en lezend Vlaanderen de 15 finalisten. Nadien worden gedurende enkele weken de geselecteerde erfgoedprojecten uitgebreid voorgesteld. In die periode kan het publiek opnieuw stemmen. De winnaar van Monumentenstrijd wordt tijdens de finale in februari 2007 bekendgemaakt.

Monumentenstrijd is een initiatief van de VRT, met mede- werking van Vlaams minister Dirk Van Mechelen, bevoegd voor Monumenten, Landschappen, Archeologie en Varend Erfgoed; de afdeling Monumenten en Landschappen; het Vlaams Instituut voor Onroerend Erfgoed en de gewestelijke partnerverenigingen

Onze vereniging 'DE KETENIERS' zijn met ons 'Hopastenproject ' gekozen uit de 400 inzendingen en behoren tot de laatste 30 kandidaten die meedingen naar de hoofdprijs.

Ons motto : Bewaar de hommelketen! Red de hopcultuur!

Steun het erfgoedproject van ‘De KETENIERS’ Poperinge

-Wij willen de ‘Monumentenstrijd’ winnen om een deel van ons hoperfgoed te kunnen bewaren.

- Wij willen 22 hopasten van de sloop redden en herstellen.

- Wij willen er een aantal herinrichten om zodoende de evolutie van de hopasten te ‘bewaren’.

-Wij willen een ‘openlucht hopmuseum’ inrichten.

Jullie stem is dus levensbelangrijk!

Je kunt stemmen van 22 augustus tot en met 17 september, en dit op 3 manieren:
Stem: -per sms: sms 'STEM 30' naar 3470 - 0,50 cent per bericht.
-telefonisch: bel naar 0905 - 56 3 30 - 0,50 cent per oproep.

Via de website: www.monumentenstrijd.be

Stem dus één keer per GSM; één keer per tel. en één keer via de website van Monumentenstrijd.

Alle verdere informatie te vinden op: www.deketeniers.be

Kijk allen naar ‘Vlaanderen Vakantieland’ op één, op zaterdag 9 september om 18.10u en op zondag 10 september.


Nieuw  in de boekhandel.

Brouwer, kan ik geen bier krijgen? De familie Lievens en hun brouwerijen in Zedelgem St.-Laurentius en in Wingene de Standaard (19de - 20ste eeuw) door Chris VANDEWALLE en Roger LIEVENS. Een uitgave van Westhoek-Monumenten vzw in Alveringem.

Deze publicatie is een boeiend verhaal van drie generaties brouwers - Hector Lievens (1861-1952), Joseph Lievens (1901-1994), Robert Lievens (1894-1981) en Roger Lievens (1931) - die komen en gaan, van wisselende activiteiten, van ondernemingszin- en handelsgeest gepaard gaande met vakmanschap en noeste arbeid. Het gaat over een intiem micro-economisch wereldje in de gemeente Zedelgem en Wingene, dat de confrontatie aangaat met de problemen van zijn tijd. Hier passeren brouwers en arbeiders, klanten en leveranciers de revue.
Ruim 70 jaar heeft het bier van de brouwerij St.-Laurentius uit de Zedelgemse kranen gevloeid. Door het ontbreken van het bedrijfs- en familiearchief, is over de uitbating van de brouwerij St.-Laurentius ten tijde van Hector Lievens weinig geweten.
Wie hieromtrent info wenst of wil aanwezig zijn kan contact opnemen met Chris Vandewalle, Nieuwpoortstraat 43, 8600 Diksmuide (tel.0497.54.95.85) of chris.vandewalle@scarlet.be of Roger Lievens, St.-Annaplein 6, 8000 Brugge (tel.050.33.62.53) of lievens.roger@tiscali.be


Brouwerij De Molen breidt uit.


De Britse onderscheiding die bierbrouwer Menno Olivier begin juni kreeg heeft geen windeieren gelegd. Na de bekendmaking is de verkoop snel de hoogte ingegaan waardoor de huidige brouwerij te klein is geworden.
Tijdens een Londens bierfestival werd het Bodegraafse bier van brouwerij De Molen door tienduizenden bezoekers verkozen tot het beste ambachtelijke bier van Nederland én België.


Brouwerij Olm wil zich vestigen in Zuid-Limburg.

De Groningse brouwerij Olm bier wil zich vestigen in Zuid-Limburg. Een van de mogelijke vestigingsplaatsen is de voormalige brouwerij Leeuw. Momenteel wordt het bier gebrouwen in België en zijn de kantoren gevsetigd in Groningen. Nu wil de brouwerij de activiteiten samen op één site laten plaats vinden en voormalige Leeuw-brouwerij in Valkenburg aan de Geul lijkt voor de brouwerij de beste lokatie.


Ondanks regen toch meer dan 10.000 bierliefhebbers in Zwevegem.

De weergoden waren op het bierfestival in Zwevegem de organisatoren niet er goed gezind. Maar de vele regen heeft de 10.000 aanwezigen niet weerhouden om af te zakken naar het festival. 34 brouwerijen waren aanwezig tijdens de 2 dagen en er werden meer dan 110 verschillende bieren geschonken. Dit jaar was er ook aandacht voor de BOB's onder de bezoekers. Ook dit jaar konden ze meedrinken met de rest, al was het één van de vele verschillende tafelbieren.


De helft meer winst voor het Braziliaanse Ambev.

In het tweede kwartaal van 2006 heet het brasiliaanse Ambev de winst zien stijgen van 110 miljoen euro in 2005 tot 175 miljoen euro in 2006. De omzet steeg slecht met 9 % . de winst heeft vooral te maken met een verbeterde bedrijfsmarge die een gevolg is van een betere rendabiliteit door de samenwerking met Inbev.


 


Uittips:

September 2006


8ste Weekend van het bier


01-03 september 2006

Grote Markt te 1000 Brussel (B)


Van vrijdag 1 tot en met zondag 3 september 2006 organiseren de 'Belgische Brouwers' en de Ridderschap van de Roerstok der Brouwers, in samenwerking met de Stad Brussel, de 8ste editie van het WEEKEND VAN HET BELGISCH BIER op de Grote Markt te Brussel.
Een ruim aanbod van kleine, middelgrote en grote Belgische brouwerijen stellen er hun meest uitgelezen bieren voor.
De toegang is gratis en de prijzen van het bier democratisch!
Voor deze 8ste editie zijn er 48 Belgische brouwerijen ingeschreven!
Bent u zelf een overtuigd bierliefhebber en wenst u iets nieuws te proeven?
Of wist u écht niet dat België het meest diverse aanbod aan unieke biertypes in de wereld heeft?
Misschien wenst u gewoon een gezellige babbel te slaan met de brouwer van uw geliefkoosd biermerk?
Of bent u een liefhebber van 'terrasjes doen' en een heerlijk Belgisch biertje degusteren op het mooiste marktplein ter wereld lijkt u wel wat?
Noteer vandaag nog de data in uw agenda: vrijdag 1 september van 18 tot 22 uur, zaterdag 2 september van 11 tot 22 uur en zondag 3 september van 11 tot 20 uur.

Meer info:
Contact : belgian.brewers@beerparadise.be
Site : www.belgianbeerweekend.be/nl/pages/home.htm


15 jaar De Heren van Liedekercke


Tuinfeest en bierfestival

03 september 2006

Kasteelstraat 33 te 9470 Denderleeuw (B)


Bierhappening, Biergerechten, Bierpralines.
Muziek, Optredens, Kinderanimatie enz...


Meer info:
Contact : joost.de.four@belgacom.net


Festival Bruxellensis


09-10 september 2006

Ijskelderstraat 18 te Brussel (B)

Op zaterdag van 11h tot 23h

Op zondag van 11h tot 21h


Bruxellensis - Episode II Gesterkt door het succes van verleden jaar (succes wat betreft de opkomst maar eveneens qua waardering), willen wij hierbij Bruxellensis Festival uitgave II presenteren.
Meer dan ooit willen wij bij het oorspronkelijke en ook bijna unieke concept blijven om alleen bieren met een duidelijk karakter aan te bieden.
Er zullen dus alleen brouwers aanwezig zijn met bieren waarvan het merendeel, zoniet de gehele productie toegespitst is op bieren met een zeer duidelijke identiteit.
Het doel is brouwerijen die het aandurven de puur commerciele visie de rug toe te keren en het gevecht voor méér smaak en karakter aan te gaan te ondersteunen.
Het gaat dus om brouwers die de platgetreden paden verlaten en hun eigen ding doen, ze werken in brouwerijen op menselijke maat, met respect voor de traditionele en natuurlijke methodes en zijn veeleer gedreven door passie dan door het pure geldgewin.
Hun omvang is meestal niet de grootste maar hun bijdrage tot het bewaren van de aloude cultuur van het bierbrouwen is buiten proportie, het zijn de enigen die ons kunnen behoeden voor een algehele smaakvervlakking en die garant staan voor het verderzetten van een eeuwenoud ambacht en de daarbij horende smaakdiversiteit. Het zijn deze smaken die de rode draad zijn tijdens het Bruxellensis festival : wij hebben vrijwillig gekozen voor het naar voor brengen van brouwerijen die tegen de belangrijkste trends op de Belgische markt, namelijk deze van overdreven zoete, fruitige of kruidige smaken ter wille van goedkoop succes durven in te gaan. Maak dus plaats voor méér karakter en authenticiteit en keer terug in de tijd naar de periode voor de verzoeting en smaakvervlakking.
Onze bedoeling is niet te zeggen dat er goede en slechte brouwers zijn, wél dat er een alternatief is voor het door smaakvervlakking aangetaste Belgische bierpatrimonium.
Omdat wij ervan overtuigd zijn dat goede smaak universeel is, hebben wij dit jaar beslist ook een aantal buitenlandse brouwerijen uit te nodigen, zo zullen enkele uitstekende brouwerijen uit Frankrijk, Finland, Spanje, Engeland en Duitsland vertegenwoordigt zijn.
GEZONDHEID !!
Toegang : 3.0 € (Glasaankoop) - Jetons 1.20 €

Meer info:
Site : www.festivalbruxellensis.be


Opendeurdag Rodenbach


10 september 2006

Spanjestraat 133 - 141 te 8000 Roeselare (B)

 


Van 10.00u tot 18.00u
Organisatie : Palm Breweries
1 Rodenbach gratis per bezoeker (+18 j.)

Meer info:

Contact : rodenbach@rodenbach.be
Site : www.rodenbach.be


Opendeurdag Palm


10 september 2006

Steenhuffeldorp 3 te 1840 Steenhuffel (B)

 


Van 10.00u tot 17.00u
1 Palm gratis per bezoeker (+18 j.)
Belgisch Barbecue Kampioenschap


'Met het toegankelijk stellen van beide brouwerijen, hebben consumenten de kans om met alle zintuigen het brouwproces van twee monumenten uit het Belgische bierlandschap te ontdekken' zegt Peter Buelens, pr-manager van PALM Breweries. 'Eén maal per jaar bieden we de mogelijkheid om op een zondag bij ons langs te komen, normaal gezien vinden de bezoeken tijdens het jaar namelijk enkel in de week plaats, een buitenkans dus!' Bier is één van de producten waarmee België zich in het buitenland profileert. Deze opendeurdagen zijn een uitgelezen manier om de consument te tonen met welke kwaliteitszorg Palm & Rodenbach wordt gebrouwen. ' We maken van de bezoekers als het ware PALM en RODENBACH ambassadeurs.' Dit jaar heeft PALM weer een paar nieuwigheden. Op 10 september gaat er namelijk op het nabijgelegen domein Diepensteyn te Steenhuffel het derde Belgisch Barbecue Kampioenschap door, reeds 25 ploegen schreven zich in ! Een mooie combinatie dus: brouwerijbezoek, opendeur van het kasteel en de stoeterij Diepensteyn met de Palm- Belgische trekpaarden én het BBQ kampioenschap! Bij Rodenbach wordt er op 10 september gebrouwen en zijn er tal van animaties voorzien. De bezoekers mogen er voor deze gelegenheid ook de brouwzaal bezoeken. Praktische info: Palm: Opendeur op 10 september van 10u tot 17u, inkom gratis, 1 Palm gratis per bezoeker (+18 j.) Info tijdens kantooruren PALM: 052.31.74.14 Rommelmarkt georganiseerd door de parochie Steenhuffel. Info 0477.46.61.07 Belgisch Barbecue Kampioenschap. Info 0473.775.205 Gratis parkings & shuttles zijn voorzien.

Meer info:

Contact : info@palm
Site : www.palm.be


Open Monumentendag Poperinge


10 september 2006

vakantiehotel d'Hommelbelle, Watouseweg 5 te Poperinge (B)

 


De Keteniers - Open Monumentendag Poperinge

Onder het motto: Bewaar de hommelketen - Red de hopcultuur in Poperinge!

U kunt drie locaties bezoeken van 10u tot 19u

In Poperinge kan men op tocht door het landschap met de fiets of met de wagen.
Op deze tocht is uw eerste bestemming: het vakantiehotel d'Hommelbelle, Watouseweg 5, waar eigenaar Guido Vanexem met u een begeleide wandeling door het hoppeveld maakt. In het magazijn en de asten kunt u terecht, waar u een beperkte tentoonstelling rond de geschiedenis van de hopteelt, met commentaar van de gids, zal kunnen 'meemaken'. Verder kunt u er genieten van een tentoonstelling met de werken van Luc Ameel en van een hommelbiertje, door de vrouw des huizes Rita geserveerd.
Hier worden ook de twee nieuwe boeken van De Keteniers voorgesteld en verkocht.
Een kaartje met de twee volgende locaties is er te verkrijgen.
De volgende stop is bij hopboer Johan Derycke in de Kapellestraat 54 te Watou, een modern hopbedrijf in werking! De Boerenbondafdeling van Watou - Abele steken hier een handje toe met het uitleggen van de 'moderne pluktechniek' én met het serveren van een verfrissing.
Dan rijd je verder door het prachtige landschap, langsheen de verschillende hoppevelden, waar we ook zullen wijzen op - de teleurgang - van verschillende asten.
Maar zeker niet alles is miserie! We rijden dan immers naar Wally's Farm, Abeelseweg 232, Poperinge, waar een echt plukfeest aan de gang zal zijn en waar iedere bezoeker als 'vreemde plokker' zijn beste handje zal kunnen bijdragen om het hoppeveld te plukken.
Hier kan je tevens een tentoonstelling zien rond de evolutie van de hopasten door de eeuwen heen en een gerestaureerde ast uit de jaren '20 bezoeken.
De Keteniers wensen u een gezellige dag!

 


12de Biereloth-Bierfestival


10 september 2006

Bar Beceloth, Rozemarijnstraat 2/2a te Boxtel (Nl)

 


15 kleine tot middelgrote brouwerijen presenteren van 13.00 tot 19.00u meer dan 40 speciaalbieren. Er is levende muziek en ook aan de inwendige mens is gedacht.

De toegang is gratis

Meer info:

Contact : bierkame@dse.nl
Site : www.dse.nl/~bierkame


Bezoek aan amateurbrouwer Marc Struyf en proeverij van amateurbieren


16 september 2006

Trieststraat 24, 1880 Kapelle-Op-Den-Bos B)

 


Bijeenkomst in Station Antwerpen-Centraal om 12.15 uur, om 12.42 uur nemen we dan de trein naar Kapelle-Op-Den-Bos waar we om 13.17 uur aankomen.Het Antwerps Bier College

 

 

Meer info:

Contact : info@antwerpsbiercollege.be
Site : www.antwerpsbiercollege.be


Villaggio della birra (Beer’s Village)


16-17 september 2006

Villaggio di Bibbiano Sienna(I)


Volgende brouwerijen hebben reeds toegezegt om aanwezig te zijn op het bierfestival van . Vanuit België : Boelens Huisbrouwerij, Brasserie Artisanale de Rulles, Den Hopperd Brouwerij, Achilles Microbrouwerij, Kerkom Brouwerij, 3Fonteinen. Vanuit Italië: Birrificio L’Olmaia, Birrificio Troll, Birrificio Orso Verde, BiDu Brewspub

 

Meer info:

Site: www.villaggiodellabirra.com

Mail info@villaggiodellabirra.com

 


2ème Festival Franco Belge de la Bière - Frans-Belgisch Bierfestival


16-17 september 2006

Molen van Ten Brielen, N58 te Komen-Waasten (B)

 


Festival over de tradities en de know-how van Belgische en Franse brouwers, met als doel sociale acties in de gehandicaptenzorg te financieren.

2ste FRANS-BELGISCH BIERFESTIVAL
Komen-Waasten - 16 en 17 september 2006
A19 - afrit A2 Komen - N58 - op 15km van Ieper richting Rijsel

Toegang gratis !
Ongeveer 150 bieren to degustatie:

Trappist
Abdijbier
Artisanaal bier
Speciaal bier.. · Animatie
Uitwisselingen
Barbeques
Tombola's
Muziek

 

Partnerschap: Stad Komen - Waasten(B), The Belgian beer routes en
les routes de la biere du nord de la France.

Meer info:

Contact : contact@xlcom.biz
Site : www.festival-de-la-biere.be


Open deurdagen nieuwe brouwerij Ecaussinnes


22 tot en met 24 september 2006

Rue de Restaumont 118 te 7190 Ecaussinnes-d'Enghien(B)

 


Opendeur van de vernieuwde brouwerij met een capaciteit van 100.000 Hl/jaar en met een brouwketel voor 40Hl/ brouwsels, kompleet geautomatiseerd.

 

Meer info:

Contact : bras.ultra@skynet.be
Site : www.brasserieecaussinnes.be


19de Kempisch Bierfestival


23 en 24 september 2006

CC De Werft te Geel (B)

 


Vanaf 14.00u
Een organisatie van Onder het Schuim
Gratis inkom.
Kinderhoek, tombola, kaas- en vishapjes
Op 10 min wandelen van het station

Meer info:

Contact : e.vandeperre@worldonline.be
Site : www.ondertschuim.be


Opendeur brasserie Dupont


23 en 24 september 2006

Brasserie Dupont, Rue Basse 5 te 7904 Tourpes(B)

 


Opendeurdag in teken van 'Tourpes en Acitvite'
Gratis inkom.

Meer info:

Contact : Site : www.brasserie-dupont.com


10de Bergse Bierfestival


30 september 2006

Café Het Zwijnshoofd, Moeregrebstraat 18 te Bergen-op-Zoom(Nl)

 


Het Bergse Bierfestival is ondertussen een goede, jaarlijkse traditie geworden, die door het bourgondische karakter uitstekend in de oude binnenstad van Bergen op Zoom past! Dit jaar organiseert het Bergs Bierbrouwers Gilde het 10e festival weer op de passende locatie: het meer dan 100 jaar oude café "het Zwijnshoofd" met een daarbij behorende, gezelllige uitstraling dichtbij het stadspaleis "het Markiezenhof". Op de eeuwenoude binnenplaats wacht een scala van heerlijke, bijzondere biertjes van meest kleine brouwerijen.

Meer info:

Contact : bierbrouwersgilde@xs4all.nl
Site : http://www.bergsbierfestival.nl


Contactadres:info@bierpromotie.be
U wenst de bierkrant wel of juist niet meer te ontvangen: surf naar: de bierkrant
Een uitgave van: www.bierpromotie.be
Deze krant mag verder verspreid worden, indien er inhoudelijk niets veranderd wordt.
Activiteiten voor 2005 en 2006 (bierfestivals, bierproeverijen en opendeurdagen) worden GRATIS opgenomen in onze kalender en in de bierkrant. Gelieve nu reeds uw activiteiten door te mailen.


Wij waren erbij.Deze site werd reeds 994135 maal bezocht.