DHTML Menu by Milonic
Home
Add favorieten

Bestel de GRATIS bierkrant
e-mail:


bierkrant september 2009

Bierkrant september 2009

Een uitgave van www.bierpromotie.be


Inhoud:

Gouden Carolus Classic primus.

Saison van brouwerij Saint-Feuillien in de prijzen.

Bier aan het Ijzerfront.

Alcoholvrij bier in opmars.

Fruitbier met ijsblokjes.

Uittips:05 september Bezoek Brouwerij Oud Beersel te Beersel (B)

05 september Opendeur Brouwerij Loterbol in Diest (B)

05-06 september Tuinfeest en Bierfestival 2009 te Denderleeuw (Nl)

06 september Bruisend Apeldoorn te Apeldoorn (B)

24 september Private Tasting Brouwerij Haacht te Boortmeerbeek (B)

25-26 september 15 de karakterbierfestival te Bissegem (B)

26-27 september 22ste Kempisch Bierfestival te Geel (B)

26-27 september 24 uur van Maastricht te Maastricht (Nl)


Gouden Carolus Classic primus.


Gouden Carolus Classic won opnieuw goud op de internationale biercompetitie World Beer Awards in het Verenigd Koninkrijk. Alle ingezonden bieren werden ingedeeld in verschillende bierstijlen. Gouden Carolus Classic werd primus in de categorie Standard Strong Dark Ale. Het bier heeft een robijnrode kleur, een zachte volmondige smaak, telt 8,5 % Alc.Vol. en is ideaal te degusteren bij wildgerechten, bij kaas of als (bier-)dessert. Deze award vult het rijtje van dit succesvolle bier mooi aan.


Saison van brouwerij Saint-Feuillien in de prijzen.

Het bier Saison van brouwerij Saint-Feuillien uit Le Roeulx (Henegouwen), is op de World Beer Awards in Groot-Brittannië als winnaar uit de bus gekomen in de categorie seizoensbieren. Saison een eerder bitter, niet gefilterd bier van hoge gisting, maar met een relatief laag alcoholpercentage (6,5%). Het bier wordt bijna niet verspreid in België, maar is vrij populair in het buitenland. Saint-Feuillien wil Saison ook in ons land bekend maken en rekent daarvoor op de horeca.


Bier aan het Ijzerfront.

Het verhaal van de dorst in de Groote Oorlog.(uitgave van de uitgeverij De Klaproos i.s.m. het Mout- & Brouwhuis de Snoek).
In zijn publicatie Bier aan het IJzerfront neemt Frank Becuwe, zowat de stichter van het Mout- & Brouwhuis de Snoek, u mee naar de Westhoek tijdens de Eerste Wereldoorlog. In dit enige stukje onbezet België ‘krioelde’ het toen van de Vlaamse, Waalse, Engelse, Schotse, Ierse, Australische, …. soldaten.
Wie wat ondernemingszin had, sloeg munt uit hun aanwezigheid door te wassen voor de soldaten, een winkel of café te openen of een handeltje in Franse en Engelse bieren op te zetten. Hun honger moest immers gestild en hun dorst gelest. Door de grote vraag naar bier brouwden veel brouwers maar liefst vier- tot vijfmaal zoveel als voor de oorlog. In Eggewaartskapelle verelfvoudigde brouwer Deeren in 1916 zelfs zijn productie. Samen met de bierbrouwerijen deden ook de herbergen gouden zaken, ook al waren de openingsuren gereglementeerd en sloegen de dronken soldaten de boel wel eens kort en klein. Verlof na verlof zochten de soldaten er de ‘troost van slecht bier’. Ook al wisten ze dat de bierbrouwers het bier wel eens in hun maag lieten gisten. Dat ze evenwel niet mochten overdrijven ondervond de brouwer van de Fortemse mouterij-brouwerij De Snoek. Op één van zijn avondlijke herbergbezoeken wou hij niet van zijn eigen brouwsel drinken, dat vaartwater was goed genoeg voor de soldaten, maar niet voor hem. De aanwezige soldaten vonden dit al te gortig en bekogelden nog dezelfde avond zijn statige brouwerswoning met kasseien. Ging het korte gewin effectief ten koste van de kwaliteit, de werkelijkheid was toch genuanceerder dan deze anekdote laat vermoeden.
Dit boek vertelt dan ook niet alleen een ander relaas van de oorlog, het brengt ook het verhaal van en door doodgewone mensen die elk op hun manier probeerden te overleven in een al te langdurige oorlog.

prijs 17.95 ( te verkrijgen in het Mout- & Brouwhuis de Snoek)


 

Alcoholvrij bier in opmars.

Momenteel kunnen de brouwerijen die alcoholvrij bier maken de vraag niet meer volgen. De laatste jaren is de vraag naar alcoholvrij bier enorm gestegen. Vooral in de Arabische wereld is de vraag met meer dan 200% gestegen. Jonge moslims willen graag westerse trends kopiëren, maar mogen geen alcohol drinken. Alcolvrij bier geeft hen de kans van iets te proeven dat verboden is, zonder tegen hun godsdienst te zondigen.


Fruitbier met ijsblokjes.

Liefmans nieuwe fruitbier is het eerste bier dat je met ijs kan drinken en zo een lekker aperitief wordt. Het nieuwe fruitbier heeft 18 maanden gerijpt op krieken. Daarna is het versneden met verse vruchtensappen van aardbei, framboos, vlier- en bosbessen. Gezien de fruitige smaak mikt de brouwerij hiermee vooral op mensen die graag witte wijn, cava of cocktails drinken.

 


Sponserlink

Nieuw in de boekenwinkel

Tournee Generale (Degrande Geert)

In het Canvas-programma Tournée générale neemt muzikant en duivel-doet-al Jean Blaute zijn Britse vriend en oer-veejay Ray Cokes mee op een queeste naar de geheimen van het Belgische bier. Tijdens hun verrassende, verfrissende en van tijd tot tijd hilarische trip maken ze kennis met 1001 onvermoede aspecten van de rijke Belgische biercultuur en met tal van onbekende toeristische pareltjes. Ze hebben een duidelijk doel voor ogen: zelf een bier brouwen dat aan al hun eisen voldoet.
Het boek Tournée générale zet aan de hand van de spraakmakende zoektocht van deze twee bon vivants de boeiendste weetjes over het Belgische bier in de schijnwerpers.
Waarom hebben wij het beste bier en de beste brouwers ter wereld? Wie zijn de onbekende professoren in ons land die alles over bier weten? Waarom is bier even complex als wijn? Welke zijn de oudste familiebrouwerijen van België? Waarom is een glaasje bier drinken gezond?
Kortom, veel bekende en vooral onbekende weetjes over een van onze exportproducten bij uitstek. En natuurlijk met tientallen toeristische en gastronomische tips.

Bestel dit boek nu bij:

Azur.be: 16.19 €( ipv 19,99)


Uittips: september 2009


 

Brouwerij Loterbol in Diest opent zijn deuren

 

Zaterdag 5 september 2009 vanaf 16.00 uur

Café - Brouwerij LOTERBOL, M. Theysstraat 58A te Diest (B)

 


Café Loterbol is open (in principe) de eerste zaterdag van de maand (vanaf 16 uur tot middernacht).
Een bezoek aan de brouwerij is dan meestal eveneens mogelijk of kan afgesproken worden voor groepen op andere dagen.
Je kan kennismaken met de Loterbol van 6° van het vat, of misschien drink je liever de blonde of bruine Loterbol van beiden 8° op fles? Voor wie graag een mengeling proeft van Loterbol-blond en de 3 Fonteinen Lambik is er de Tuverbol van 11°!

De vroegere naam van deze brouwerij was brouwerij De Brouwketel op het adres Weelbroek in Diest. In het huidige café Loterbol kan men een steen terugvinden van 1706, die ingemetseld was in de brouwerij. Vermoedelijk was er toen al "leven in de brouwerij".

Vroeger maakte men in Diest tarwebieren en witbieren; de hele regio Aarschot - Leuven - Hoegaarden was ervoor gekend. Vanaf 1860-1870 is men in Diest donkere bieren gaan brouwen, beter gekend als Diesters. Brouwerij Duysters was gekend voor zijn Royale, een donker zwart type gildenbier en zijn bruine tafelbieren.

Info:

Site: www.loterbol.be

 

Tuinfeest en Bierfestival 2009

 


Zaterdag 05 september vanaf 12.30 uur

Zondag 06 september vanaf 12.30 uur


De Heeren van Liedekercke, Kasteelstraat 33 te Denderleeuw (B)


..:: Bierhappening ::..
met verschillende stands en aanwezige brouwers. Meer dan 250 verschillende bieren te proeven, waaronder enkele exclusieve.

..:: Biergerechten ::..
uit de klassieke volkskeuken. Wat dacht u van ballekes met marjolein en Orval, stoofvlees met Westmalle Dubbel, of paëlla met kriekbier ?

..:: Bierpralines ::..
die zijn er uiteraard ook, zoals altijd in samenwerking met het Chocoladehuis

 

Info:

e-mail : heerenvanliedekercke@belgacom.net
Site: www.heerenvanliedekercke.be/


 

 

5e Int. Bierfestival 'Bruisend Apeldoorn'

 


Zondag 06 september van 12.00-20.00 uur


Marktplein te Apeldoorn (Nl)


Voor het vierde achtereenvolgende jaar is het Marktplein het toneel voor het Internationale Bierfestival “Bruisend Apeldoorn”. Op koopzondag 6 september zal het plein worden overdekt door een gigantische parasol met een diameter van 30 meter, waardoor regen en felle zon geen roet in het eten (en drinken) kunnen gooien. Om meer mensen en deelnemende brouwerijen een goede plek te kunnen geven is het evenement dit jaar uitgebreid met activiteiten op het Raadhuisplein.


De organisatie van het evenement, de VVV evenementencommissie, is er deze vierde editie in geslaagd om het aanbod van speciaalbier nog verder uit te breiden. Vooral de toename van kleine brouwerijen, met vaak de meest bijzondere bieren, is opmerkelijk. Natuurlijk ontbreken de grote biermerken niet op het evenement. Ook het aantal restaurants dat gerechten bereidt met bier als ingrediënt is toegenomen. De organisatie slaagt hiermee in haar opzet om het evenement verder te laten groeien als proef-evenement.


Vanaf 12.00 uur kunnen de bezoekers van het festival een speciaal ‘proefglas’ van 15 cl. kopen om vervolgens de diverse leuk aangeklede pagodetenten af te gaan op zoek naar hun favoriete biertje of een aan bier gerelateerd gerecht. De middag en vroege avond worden opgeluisterd met een sfeervolle muzikale invulling en straattheater. Om 20.00 uur is het gratis toegankelijke evenement weer voorbij.


Lange rijen bij de toiletten zijn niet meer aan de orde. Dit jaar is de organisatie namelijk goed voorbereid op de grote bezoekersaantallen die vorig jaar nog voor een verrassing zorgden. Het succes van het evenement schrijft de organisatie toe aan de toenemende populariteit van speciaalbier, maar vooral ook aan de gezellige sfeer op het evenement. Dat belooft veel goeds voor 6 september aanstaande.

 

Info:

e-mail : vanlaarevents@live.nl
Site: www.bruisendapeldoorn.nl/bierfestival/


 

Private Tasting Brouwerij Haacht

 

donderdag 24 september 2009 om 19.30 uur

Brouwerij Haacht, Provinciesteenweg 28 te 3190 Boortmeerbeek (B)

 


Op donderdag 24 september 2009 nodigt Brouwerij Haacht in Boortmeerbeek 30 mensen uit voor een degustatie in hun bezoekerscentrum onder vakkundig leiding van hun degustatie-expert. je kunt tijdens deze degustatie kennismaken met de heerlijke bieren van Brouwerij Haacht en jouw kennis over het bier verruimen.

Het begin van de degustatie is voorzien om 19.30 uur.

Deelname is gratis en inschrijven is verplicht via Els Meyvaert, provinciaal coördinator Tafelen in Vlaanderen, gsm +32 (0)476-91 28 19 of els.meyvaert@tafeleninvlaanderen.be

Info:

Site: www.haacht.com
Mail: info@haacht.com

 

 

15 de karakterbierfestival

 


Vrijdag 25 september van 20.00 tot 22.00 uur

Zaterdag 26 september van 14.00 tot 23.00 uur


O.C. De Neerbeek, Vlaswaagplein te Bissegem (B)

 

Een organistatie van: HOP (Heerlijk Objectief Proeven)

15 brouwerijen en hun brouwers aanwezig op het vernieuwde karakterbierfestival.

Er is bewust gekozen voor een andere gemakkelijk bereikbare lokatie. Vrijdag NOCTURNE MET BIERHAIKO'S
Zaterdag bierfestival.

Gratis toegang.

Info:

e-mail : lode.van_biervliet@telenet.be
Site: www.karakterbierweekend.be


 

 

22ste Kempisch Bierfestival

 

 

Zaterdag 26 september van 14.00 tot 02.00 uur

Zondag 27 september van 14.00 tot 22.00 uur


CC De Werft , Werft 32 te Geel(B)

 

121 bieren om te proeven. Gratis toegang.

Leden onder 't schuim/Zythos of andere (PINT ed) krijgen gratis consumptie van 't vat

Info:

e-mail : onder.tschuim@zythos.be
Site: www.ondertschuim.be


 

24 uur van Maastricht

 

 

Zaterdag 26 september van 14.00 tot 02.00 uur

Zondag 27 september van 12.00 tot 22.00 uur


Stayokay, Maasboulevard 101 Maastricht (Nl)

 


Het festival is met name gericht op de Nederlands/Belgisch- Limburgse bieren en wil het euregionaal cultureel erfgoed in woord en smaak alle aandacht geven.


De bezoekers van het festival kunnen proeven en kennismaken met diverse producten


Info:

Site: www.przl.pint.nl

 


Contactadres: info@bierpromotie.be
U wenst de bierkrant wel of juist niet meer te ontvangen: surf naar: de bierkrant
Een uitgave van: www.bierpromotie.be
Deze krant mag verder verspreid worden, indien er inhoudelijk niets veranderd wordt.
Activiteiten voor  2009 (bierfestivals, bierproeverijen en opendeurdagen) worden GRATIS opgenomen in onze kalender en in de bierkrant. Gelieve nu reeds uw activiteiten door te mailen.
De redactie is niet verantwoordelijk voor verkeerdelijk vermelde activiteiten.


Wij waren erbij.Deze site werd reeds 994162 maal bezocht.