DHTML Menu by Milonic
Home
Add favorieten

Bestel de GRATIS bierkrant
e-mail:


ambibrew 20 november 2009


Bieravond Ambibrew op 20 november 2009


Ambibrew VZW is een vereniging die zich inzet om de kunst van het ambachtelijk bier maken te verfijnen. ‘Wij zijn een groepje vrienden die de interesse hadden om eens een biertje te brouwen. Zo rond dezelfde periode zijn we begonnen met ons eerste pakketbiertje te brouwen. Dit was de eerste stap. Het biertje smaakte niet slecht, maar verbeteringen waren zeker nog mogelijk. Na ons tweede pakketbiertje vonden we dat de tijd rijp was voor een grotere uitdaging. Na wat opzoekwerk werd er een bier gebrouwen met moutextracten. Het bier smaakte beter maar de interesse was er om een bier te brouwen en alle stappen van het brouwproces te doorlopen. Zo'n anderhalf jaar na ons pakketbiertje brouwden we dan ook ons eigen bier volgens het volledige brouwprocédé. Het moet gezegd worden. Er is tamelijk wat werk aan, het is vermoeiend en je wordt er vuil van, maar na het ontkurken van één van je zelf gebrouwen biertjes is dat op slag vergeten. Kennissen en vrienden staan versteld als je ze één van je creaties voorschotelt. Een zelf gebrouwen bier, prachtig vinden ze het gewoon.
Na een geslaagd brouwsel inviteren we telkens de groep om onze meningen te geven over het gerstenat en eventuele opmerkingen hierover te maken teneinde het procédé te verfijnen. Het hoeft niet gezegd worden dat het er hier dikwijls nogal lollig aan toe gaat. Omdat de mensen in onze omgeving interesse begonnen te vertonen in onze activiteiten, werd er besloten om een VZW op te richten met als doel het ambachtelijk brouwen van bier te promoten en de geďnteresseerden kennis te laten maken met ambachtelijk gebrouwen bier. Via de website kun je kennis maken met onze VZW, de leden en natuurlijk kan je er uitleg terugvinden over hoe het bier gebrouwen wordt aan een beproefd recept. Wie weet wordt je misschien aangestoken door het brouwvirus sta je binnenkort zelf in de brouwketel te roeren. Het dient vermeld te worden dat we nog niet zo heel lang bezig zijn met onze hobby en dat we zelf ook nog veel kunnen en zullen leren, maar naar eigen mening heb ik toch al enkele goede biertjes gedronken bij mezelf en mijn collega-brouwers en zijn we meestal tevreden met de kwaliteit van onze gegiste dranken’, klinkt het enthousiast bij Tom De Jaeger (voorzitter), Dirk Van Daele, Rob De Jaeger en kersvers bestuurslid Pascal De Roo.

De uiteindelijke proefavond De aanwezigen dienden op voorhand in te schrijven en volgens de leden van Ambibrew was er maar plaats voor een 40-tal. Doch gezien de grotere interesse werd meteen de hele zaal van de cafetaria in beslag genomen en kwamen uiteindelijk ruim 70 geďnteresseerden meeluisteren en proeven. Aan de deur werden we ontvangen door voorzitter Tom De Jaeger om dan meteen een plaatsje te zoeken. Velen waren ruimschoots op tijd en op tafel ontdekten we een vol beugelbierflesje ? Ook het eerste proefglas stond reeds klaar op het speciale ronde bierkaartje van het Ambibrew. De hoek van de zaal was aangekleed met divers promotiemateriaal van diverse, al dan niet verdwenen, brouwerijen uit het Meetjesland. Ons oog viel meteen op de houten bierbakken en de mooie emailborden van Neyt en Krüger. ‘Dat materiaal hebben we ontleend bij verschillende verzamelaars’, lichtte Rob toe. Na het academisch kwartiertje werd geopend met een voorwoordje van de voorzitter en een welkomswoord van Rob. Daarna zorgde Dirk voor een powerpointpresentatie.

Duidelijk dat de ‘gasten’ van Ambibrew kosten noch moeite hadden gespaard om van deze bieravond een voltreffer te maken. Alle aanwezigen waren het er dan ook duidelijk over eens dat dergelijk initiatief voor herhaling vatbaar is. Met nog een goed biertje in de hand werd nog menig woordje nagepraat. Wie meer te weten wil komen over de vzw Ambibrew kan terecht op hun website www.ambibrew.be ( foto en tekst VACAS)

Wij waren erbij.Deze site werd reeds 993828 maal bezocht.