DHTML Menu by Milonic
Home
Add favorieten

Bestel de GRATIS bierkrant
e-mail:


Openbrouwerijendag St. Feuillien op 25 april 2010


Openbrouwerijendag St feuillien op 25 april 2010


25 april, net geen 17.00 uur en nog net op tijd om brouwerij St. Feuillien te bezoeken. Nog heel wat volk voor de poort. Slecht nieuws inschrijven was noodzakelijk en mevrouw Friart stond erop dat het verliep als voorzien.
Vlamingen zijn soms een beetje inventiever dan onze Franstalige vrienden en zijn dan via de achterdeur terug naar binnen gewandeld tot op het mooie binnenplein
Op het binnenplein aangekomen was het nog de kwestie van een gids te vinden die ons een rondleiding kon geven. Een viertal keer werd er een Nederlandstalige rondleiding gegeven voor de weinige Vlamingen en Nederlanders die naar de brouwerij waren afgezakt. Door net voor sluiting aan te komen hebben we een Franstalige gids gekregen.

Begonnen op het tweede verdiep van de brouwerij, de maalzolder. Hier komt de pilsmout vanuit een silo toe, de ander moutsoorten worden nog manueel in zakken toegevoegd. Het is de meesterbrouwer hemzelf die iedere morgen de zakken toevoegd en de smaak van het bier bepaald.


De maisketel. Hier komt het brouwwater in samen met de mout. Na een goede 2 uur wordt onderaan de wort weggepompt naar de kookketel. In de ketel zitten onderaan filterplaten waardoor de ketel een dubbele functie heeft. De overschot, het draf wordt manueel weggeschept door de meesterbrouwer tijdens het kookproces. Dit wordt later gebruikt als dierenvoeder.
Zicht op de binnenkant van de kookketel. Door het late uur was het brouwsel net op het eind van het kookproces waardoor de brouwer voor de foto bereid was om het deksel te openen voor de foto.
Na het brouwproces wordt het wort gepompt naar een nieuw gebouw waar het wordt afgekoeld. Daarna gaat het naar een gistingstank. In iedere gistingstank kunnen 5 brouwsels, of de productie van een ganse week. Ook de lagertanks staan in hetzelfde gebouw.
De brouwerij laat zijn bier bij derden op fles trekken en nagisten. De 3/4 liter flessen en groter (tot 9 liter) worden op een kleine bottellijn gebotteld. Ook is er kleinere nagistingskamer voorzien voor deze grote flessen.
Nadien hebben we nog kunnen genieten van de lekkere bieren die de brouwerij op de markt brengt. Ook hebben we het verschil mogen proeven tussen de gewone flesjes en de Magnums die een stuk lekkerder waren. Gelukkig hadden we een BOB mee om ons veilig naar huis te brengen.

Wij waren erbij.Deze site werd reeds 993827 maal bezocht.