DHTML Menu by Milonic
Home
Add favorieten

Bestel de GRATIS bierkrant
e-mail:


bieractiviteiten in januari

januari 2010

 

 

Themadegustatie : kerst- en winterbieren te Diest

 

Themadegustatie : kerst- en winterbieren


Vrijdag 15 januari, om 20 uur

Ons Te Huis, Zoutstraat 11 te Diest (B)


Kerst- en winterbieren winnen de laatste jaren sterk aan populariteit. Het stijgende sukses van het immense Kerstbierfestival in Essen, met hun steeds groeiend aanbod, is daar het beste bewijs voor. Nochtans is het brouwen van kerst- en winterbieren geen beginnende trend. Reeds vele eeuwen lang worden er overal ter wereld bieren gebrouwen die specialer en sterker zijn dan gewoonlijk, om de eindejaarsfeesten te begeleiden en de koude, donkere wintermaanden op te vrolijken.
Ook in België wordt het aanbod aan kerst- en winterbieren erg groot. Sommige brouwerijen maken al decennia lang een typisch seizoensbier voor de feestdagen, andere brouwerijen springen recentelijk pas op de kerstbierkar, vaak met éénmalige en zeer beperkte brouwsels.
Maar wat typeert nu juist een kerstbier? Een wat gullere dosis mouten en kruiden? Een hoger alcoholpercentage? Een feestelijkere mix van ingrediënten? Niet alle kerstbieren zijn zwaar, donker en zoet, hoewel dit vaak het idee is dat mensen ervan hebben.

Op vrijdag 15 januari zet de Objectieve Bier Academie Diest haar nieuwe jaar feestelijk in. Als terugblik op de feestdagen en om de rest van de wintermaanden goed door te komen, proeven we 8 kerst- en winterbieren in proefglaasjes van 10 cl. We zorgen voor een uitgelezen selektie van deze seizoensbieren, gaande van enkele gerenommeerde klassiekers tot enkele bijzondere nieuwe bieren.

Prijs : € 6 voor leden, € 9 voor niet-leden

Info:

e-mail : obad@telenet.be
Site: http://users.telenet.be/obad/

Voeg uw activiteit toe aan onze agenda

Mail een vriend

Printvriendelijke versie

 

bezoek brouwerij Timmermans te Itterbeek

 

Bezoek en proeverij: brouwerij Timmermans


Zaterdag 16 januari, om 14.00 uur

brouwerij “TIMMEMANS”, Kerkstraat 11 te Itterbeek (B)


De Lambikstoempers vzw brengen een geleid bezoek met degustatie aan brouwerij Timmermans en dit op zaterdag 16 januari 2010.
De brouwerij Timmermans werd gesticht in 1781. Henry Vanheyleweghen brouwde er tenminste vanaf dat jaar en gedurende het eerste kwart van de 19de eeuw. Rond 1814 verhuurde hij de gebouwen aan Jacobus Walraevens die er brouwsels van 15 hl maakte. Daarop vestigde Jacobus Walraevens zich te Itterbeek om er een boerderij en brouwerij uit te baten. Zijn oudste zoon Charles volgt hem op en geeft in 1832 de brouwerij een naam: “Brouwerij de Mol”. In 1834 was de productie reeds gestegen tot 700 hl. Van de verhouding tarwe/gerstemout die men toen gebruikte kon men afleiden dat er lambik gebrouwen werd. In 1887 gaat zoon Paul Walraevens het bedrijf leiden dat ondertussen reeds uitgebreid was met een mouterij, een fruitkwekerij en een café. Wanneer Celina, de jongste dochter van Paul Walraevens, in 1911 trouwde met brouwerszoon Frans Timmermans uit Zuun, werd een grote sanering doorgevoerd. De boerderij en de fruitkwekerij werden stopgezet en alles werd toegespitst op de brouwerij en het café. De mouterij bleef bestaan tot in de jaren 1960.
Gedurende verscheidene jaren werd de gemeente Itterbeek trouwens vanuit dat brouwershuis bestuurd. Frans Timmermans bracht het tot burgemeester, maar stelde als voorwaarde dat hij niet voortdurend naar het gemeentehuis moest pendelen. Deze wens werd ingewilligd en jarenlang kwamen de veldwachter en de gemeentesecretaris dagelijks om 12 uur 's middags naar de brouwerij om, bij een geuze of een kriek, de dossiers door te nemen. Enkel voor de gemeenteraad maakte de burgemeester een uitzondering. Paul Van Cutsem, een landbouwerszoon, huwde in 1934 Frans’ enige dochter, Germaine. Wanneer zijn schoonvader overleed, herdoopte hij de brouwerij tot "brouwerij Timmermans". Ook zijn zonen, Raoul en Jacques Van Cutsem zetten de brouwerstraditie verder en werden zaakvoerder. Brouwerij Timmermans is één van de grotere lambikbrouwerijen en stond lang bekend als leverancier van lambik aan andere brouwerijen en stekerijen, die het bier gebruikten om hun eigen geuze en kriek te vervaardigen. Sedert 1989 produceert Timmermans zelf zo'n mengbier: de "Bourgogne des Flandres". Dit bier werd oorspronkelijk gebrouwen in brouwerij Den Os (Brugge). Na de stopzetting van deze brouwerij werd dit bier nog in verschillende brouwerijen geproduceerd om nu zijn vaste stek te hebben bij Timmermans. In 1993 heeft de brouwerij haar intrede gedaan in de familiale drankengroep “John Martin NV”. De ervaring van menige generaties gecombineerd met de commerciële know-how van deze familiale drankengroep (gesticht in 1909) zorgen ervoor dat de brouwerij heden ten dage niet minder dan 20.000 HL Lambic-bieren produceert (waarvan 40 % wordt geëxporteerd en niet enkel naar de meeste Europese landen , maar ook naar andere continenten).

Deelname: Lambikstoempers: 2,00 euro ; Zythosleden: 4,00 euro en anderen : 6,00 euro. Inschrijven noodzakelijk: bij Wanne via voorzitter@lambikstoempers.be voor woensdag 13 januari 2010.

Info:

e-mail : voorzitter@lambikstoempers.be
Site: www.lambikstoempers.be

Voeg uw activiteit toe aan onze agenda

Mail een vriend

Printvriendelijke versie

 

proeven nieuwe bieren te Waregem

 

Proeven nieuwe bieren


Vrijdag 22 januari, om 20.00 uur

Karekiet, Bessemstraat 20 te Waregem (B)


Verbroederingsproefavond met BLES
Voor de tweede keer hebben wij samen met BLES (Zottegem) een verbroederingsavond, nu zijn wij in 2010 de gastheer.

In het zaaltje van café de Karekiet te Waregem.
Deze avond zullen we op een aangename manier kunnen proeven van 6 of 7 nieuwe (minder bekende) bieren met onze biervrienden uit Zottegem.
IEDEREEN WELKOM.

Deelname: leden WBF + BLES : 6 euro - niet-leden : 8 euro

Info:

e-mail : wbf@telenet.be
Site: www.wbf.be

Voeg uw activiteit toe aan onze agenda

Mail een vriend

Printvriendelijke versie

winterbieren te Zele

 

Winterbieren


Vrijdag 22 januari, om 19.30 uur

Zaal Topecom, Parochiaal Centrum te Zele (B)


Er staan zes heerlijke winterbiertjes op het menu, allen origineel en uniek in hun soort. Zeker de moeite om langs te komen, en zeker als je weet dat er ook nog een heerlijk hapje bij wordt geserveerd !
Schrijf in vóór maandag 18 januari bij Hilaire (052/44.95.39 of GSM 0474/61 67 37)
of via e-mail

Info:

e-mail : becaus.piet@scarlet.be
Site: www.deschuimkragen.be

Voeg uw activiteit toe aan onze agenda

Mail een vriend

Printvriendelijke versie

 

17de Winterbier Festival te Gouda

 

17de Winterbier Festival


Zondag 24 januari 2010 van 13.00 tot 19.00 uur

Wellant College, Ronnseweg 555 te Gouda (Nl)


Op 24 januari 2010 is het weer zover en wordt voor de 17de keer het PINT-regio Zuid-Holland (PRZH) Winterbier Festival gehouden. Als de meeste mensen nog met volle teugen genieten van het bokbier, zijn de organisatoren van het jaarlijkse PRZH Winterbier Festival achter de schermen al weer volop bezig met de voorbereidingen van het aanstaande Winterbier Festival. Dat betekent veel vergaderen, brouwers benaderen, een bierlijst samenstellen, bier bestellen en vaak ook zelf ophalen, persberichten versturen, een festivalboekje maken en vrijwilligers regelen. Het is een periode van aanpoten. We klagen niet, want er kleven ook leuke dingen aan het organiseren van dit jaarlijks terugkerende festijn zoals het voorproeven van de tientallen bieren. De reacties van de inmiddels honderden bezoekers zijn ook hartverwarmend en sterken ons om er nog lang mee door te gaan. Ook vele brouwers zijn reikhalsend uit naar het festival, want wie wil er nou niet dat zijn bier door de bezoekers wordt verkozen tot het lekkerste bier van het festival. Ieder jaar verrassen de brouwers ons met smakelijke winter-, eindejaars-, en kerstbieren. De brouwers, vooral de kleine brouwerijen, hebben het winterseizoen een mooi plaatsje gegeven en doen hun uiterste best er iets moois van te maken. Sommige zijn zo enthousiast dat ze zelfs meerdere winterbieren maken. Ieder jaar groeit het peleton weer, want naar het zich laat aanzien zijn er ook nu weer diverse primeurs te verwachten. Een nieuwe ontwikkeling voor het festival is dat we dit jaar ook diverse op houten vaten gerijpte bieren kunnen aanbieden. Een ontwikkeling die internationaal al wat langer aan de gang is, maar de laatste jaren ook bij ons aan populariteit wint. Met name brouwerij De Molen uit Bodegraven is volop aan het expirimenteren op dit gebied, maar ook brouwerij Emelisse zet haar eerste schreden in deze richtng. Ook dient het verschijnsel mengbier zich aan, want De Molen en Emelisse hebben plannen twee bieren te mengen. Het mengen van bier is natuurlijk niet nieuw in de bierwereld, maar als twee verschillende Nederlandse brouwerijen hiertoe overgaan is dat toch verrassend te noemen.

Veel primeurs
In PN 171 stond nog een lovend stukje van PINT-redacteur Jan Nieuwenhuis over het WBF2009. Hij beëindigde zijn verhaal met de opmerking dat het voor de organisatoren niet eenvoudig zal zijn de jaargang 2009 te overtreffen. Naar het zich laat aanzien zullen ze daar zeker in slagen, want ook dit keer zijn er weer veel nieuwkomers te begroeten. Als de voortekenen juist zijn, zijn er maar liefst 14 nieuwe (winter)bieren te verwelkomen en kunnen we spreken van een mooie oogst. Budels gooit het roer om, want Budels Winterbier is uit het assortiment geschrapt en maakt plaats voor Budels Kolos. Burg Bier uit Ermelo verrast met Winterbok, dat voor het eerst met de nieuwe brouwinstallatie is gebrouwen. Nieuwkomers die we hopen te bergroeten op het festival zijn; Dampegheest Winterwit, Scone Winterbier, De Maar met Genhoots Genot en Kasparus met Kerstvers. Emelisse gooit hoge ogen met Emelisse Espresso Stout, Oaky Winterbier en wellicht in het kader van de samenwerking met brouwerij De Molen een mengbier. Jopen en Klein Duimpje brengen ieder afzonderlijk een eigen Jubileumbier. De eerder dit jaar gestarte brouwerij Graaf van Heumen doet van zich spreken met een eigen Winterbier (7.6% alc.vol.). Ook de Koekoekbierbrouwerij doet van spreken en komt met Koekoek donker Weizen (5.4% alc.vol.) Een welkome afwisseling in dit gezelschap van overwegend zware bieren. Ook Mommeriete komt met een nieuw winterbier op de proppen. Vrouwe van Gramsbergem krijgt gezelschap van Heer van Gramsbergen.

Nieuwe dimensie
Doordat diverse brouwers hun bier laten rijpen op houten vaten levert dat weer verrassende smaken op. Voorbeelden hiervan zijn bieren die afkomstig zijn van brouwerij de Koningshoeven, brouwerij de Molen en brouwerij Emelisse. Hiermee spelen deze Nederlandse brouwerijen in op ontwikkelingen die internationaal al eerder in beweging zijn gezet. Een nieuwe ontwikkeling is dat Kees Bubberman (Emelisse) en Menno Olivier (de Molen) overwegen gezamenlijk een mengbier uit brengen. In vijftien jaar is er veel gebeurd in de Nederlandse bierwereld, maar deze ontwikkelingen zijn zeer interessant. Een prachtig initiatief waarbij sprake is van een soort kruisbestuiving en twee kleine Nederlandse brouwerijen op een unieke manier samenwerken. Het geeft een nieuwe demensie aan speciaalbier in Nederland. De populariteit van winterbier in Nederland is groeiende, want heel veel brouwerijen hebben een bier voor het winterseizoen in hun assortiment. Inmiddels zijn er bijna 80 verschillende eindejaars-, kerst-, en winterbieren op de markt. Er lijkt geen eind te komen aan deze trend.

Circa 80 verschillende bieren
Naast veel primeurs kun je natuurlijk alle bekende en minder bekende winterbieren tijdens het PRZH Winterbier Festival weer tegenkomen. Hoewel we volledigheid nastreven, is dat niet altijd haalbaar, omdat sommige brouwers het alleen in eigen proeflokaal willen verkopen. We houden dus nog een slag om de arm, maar als alles meezit zijn er tijdens de editie 2010 circa 80 verschillende bieren te proeven. Dit is een absoluut record, want niet eerder waren er zo veel. Wie had kunnen denken toen we meer dan 15 jaar geleden schoorvoetend het eerste Winterbierfestival organiseerden. Voor een volledigheid overzicht verwijzen we naar www.przh.nl

Randgebeuren

Tijdens het festival kunnnen bezoekers ook weer terecht in de PINT-stand en de BAV-stand (onder voorbehoud) voor informatie over verzamelen en de stand van het nieuwe glossy Bier-magazine. Verder is de bekende (bier)boekenstand van De Bierboom weer van de partij met interessante ledenvoordelen. Voor wie zich wil laten informeren over zelf bierbrouwen, kan terecht bij ‘t Wort Wat. Deze fanatieke club van zelfbrouwers geeft een demonstratie van hun kunnen. We hebben ook Derek Walsh weer kunnen strikken: hij zal ditmaal een masterclass foodpairing houden. Informatie hierover volgt. Ook voor de inwendige mens wordt goed gezorgd, want zijn er weer lekkere snacks verkrijgbaar. Willem Verboom

Entree € 5,00 (inclusief € 3,00 statiegeld voor het proefglas)
Consumptiemuntjes € 2,00. Gratis munt voor PINT-leden

Info:

e-mail : prnh@pint.nl
Site: www.prnh.pint.nl

Voeg uw activiteit toe aan onze agenda

Mail een vriend

Printvriendelijke versie

 

witbieren te Roeselare

 

Witbieren


Vrij dag 29 januari, om 20.00 uur

Zaal Ten Elberge, Mandellaan 101 te Roeselare (B)


Witbier, kenmerken en oorsprong

Tevens worden enkele proevers ingelast.

Ook een nieuwjaarsdrankje wordt geschonken.

Leden en niet leden zijn ook steeds welkom, doch graag seintje vooraf op r.w.b@pandora.be.

Info:

e-mail : r.w.b@pandora.be

Voeg uw activiteit toe aan onze agenda

Mail een vriend

Printvriendelijke versie

 


Wij waren erbij.Deze site werd reeds 994152 maal bezocht.