bierkrant november 2006
Bierkrant december 2006
Inhoud:
Bavik bouwt nieuwe brouwzaal.
Objectieve Bierproevers Regio Essen bekroont.
Overname Grolsch in de maak.
Gouden medailles voor Belgische bieren.
Nieuwe Leffe voor Frankrijk.
Overlijden Michel Slaghmuylder.
Uittips:
01 dec Proeverij kruidenbieren te Sint-Niklaas (B)
01 dec Studiedag mouterij en brouwerij te Gent (B)
09 dec 4de bonte dag van HOP in Gullegem (B)
16-17 dec Kerstbierfestival te Essen (B)
17 dec Streekbierenfestival Croque Local te Ingelmunster (B)
Bavik bouwt nieuwe brouwzaal.
Weldra begint brouwerij Bavik aan de tweede fase van de uitbreiding van de
brouwerij. De eerste fase die gestart is begin dit jaar met een nieuw magazijn
en extra gistingskuipen. In de tweede fase is de bouw van een nieuwe brouwzaal
voorzien. Deze uitbreiding begint heel binnenkort. Door een extra brouwketel zal
het mogelijk zijn om de productie met 50 % te verhogen. Tevens zal alles
automatisch gebeuren iets wat de kwaliteit ten goede komt. Eind juni, zou de
brouwzaal operationeel moeten zijn, zodat het hoogseizoen kan opgevangen worden.
Deze uitbreidingen waren nodig om de vraag naar Wittekerke Rose te kunnen
volgen. Dit bier die in België minder verkoopt is een succes in Nederland.
Objectieve Bierproevers Regio Essen bekroont.
De Objectieve Bierproevers Regio Essen zijn voor hun inzet voor de promotie van
de Belgische bieren, uitgekozen door de Academie voor Streekgebonden Gerechten.
ASG bekroont elk jaar een toeristisch initiatief rond streekgebonden
gastronomie. Vorig jaar was de prijs weggelegd voor de kaasmakerij van
Passendaele. De Objectieve Bierproevers danken hun prijs vooral aan het
kerstbierfestival in Essen waar zo'n 110 Belgische kerstbieren worden
gepresenteerd.
Overname Grolsch in de maak.
Brouwerij Grolsch ziet een overname door het Amerikaanse Anheuser-Busch wel
zitten. Beide brouwerijen werken reeds sinds begin dit jaar samen om het
Nederlandse bier op de Amerikaanse markt te distribueren. De groei in de
bierconsumptie op de Amerikaanse markt is namelijk gestagneerd, terwijl het
segment van premiumbieren er blijft groeien. Deze ontwikkeling is ook de reden
waarom Anheuser-Busch zo geïnteresseerd is in een overname van de Nederlandse
brouwer.
Gouden medailles voor Belgische bieren.
Brugse Zot en Affligem Tripel winnen een gouden medaille op de Europese Beer
Star Awards in Duitsland. Brugse Zot Blond won een gouden medaille in de klasse
Belgian Style Ale. Ook in de categorie Belgian Style Dubbel kaapte de Brugse Zot
Dubbel op het Europese Bierkampioenschap de eerste plaats weg. Bij de
abdijbieren behaalde Affligem Tripel de gouden medaille en Affligem Blond kreeg
zilver.
Nieuwe Leffe voor Frankrijk.
InBev lanceert binnenkort de nieuw Leffe Tablée. Dit is een bier die voor de
Franse markt gemaakt is. Het zal verkrijgbaar zijn in drie varianten: de 'dorée',
de 'cuvée' en 'ambrée'. Het bier moet een alternatief vormen voor de wijnen
die bij een maaltijd geschonken worden. Elk type bier hoort bij een bepaalde
type maaltijd. Monenteel wordt het bier uitgetest in enkele restaurants in de
buurt van Lyon en wanneer alles meevalt zal het verdeeld worden over gans
Frankrijk. Of dit bier ook in België en Nederland zal verkocht worden is
voorlopig nog niet bepaald.
Overlijden Michel Slaghmuylder.
Op zondag 26 november is bestuurder van brouwerij Slaghmuyder uit Ninove, Michel
Slaghmuylder overleden. Michel Slaghmuylder vormden met zijn 2 neven de vierde
generatie binnen het bedrijf Slaghmuyder. Michel hield zich bezig met de
marketing. Het is op dit ogenblik nog niet duidelijk of Benoit Slaghmuylder,
reeds werkzaam in de brouwerij, de plaats van zijn vader Michel zal innemen in
het bestuur van de brouwerij.
Uittips:
December 2006
Proeverij kruidenbieren
vrijdag 1 december om 20.00 uur.
De Graanmaat, Grote Markt te Sint-Niklaas (B)
Op vrijdag 1 december gaan we de kruidenbieren eens onder de loupe nemen. Dit
doen we niet alleen maar onder de deskundige leiding van Veerle Bal (voorzitster
HOP) en Jan Vandenberghe, beiden gekend van hobbybrouwerij Lupiline.
De te proeven bieren hoeven niet noodzakelijk uit te puilen van de kruiden.
Kruiden worden vaker subtiel als ingrediënt in bier gebruikt dan algemeen
aangenomen. Welke kruiden?
Jan en Veerle vertellen er ons alles over. Dit alles onder begeleiding van
zes biertjes.
We verwachten u om 20u in De Graanmaat, Grote Markt, Sint-Niklaas.
Tussen Pot en Pint / Zythos-leden: 6,5€
Niet-leden; 10€
Meer info:
Contact jan@kerbesia.be
Site : www.kerbesia.be
Studiedag mouterij en
brouwerij
vrijdag 1 december start om 08.30 uur.
de Polyvalente Zaal van de Hogeschool Gent - CTL, Voskenslaan
270 te Gent (B)
Sprekers:
Jacques Fourneaux - La brasserie d’hier à demain
Comment améliorer les produits depuis la salle de brassage jusqu’aux
soutirages avec l’aide de matériel plus moderne ou la modification du
matériel existant.
Bert De Wit, Alfa Laval Corporate AB - Spinning Cone Column -
innovatieve technologie voor de productie van alcoholvrij bier
De Spinning Cone Column is een roterende destillatiekolom met zeer hoge
efficiëntie. De resultaten van de eerste industriële installaties hebben de
uitzonderlijke kwaliteit van de alcoholvrije bieren bevestigd.
Graham G Stewart, The International Centre for Brewing and Distilling,
Heriot-Watt University, UK - Does the use of high gravity brewing inflict
unusual and cruel punishment of yeast?
During the past 25 years, process optimization and increased efficiencies have
been priorities for many brewing companies worldwide. Process intensification
has become part of this endeavour and has also focused on high gravity brewing.
Karel Krofta, Hop Research Institute Zatec, CZ - Bioactive compounds in
hops and beers
Following topics will be discussed - alpha acids, hop oils, contents of
prenylated flavonoids in hops and beers, their transformation in the brewing
process, stability of prenylflavonoids in beers, alternative utilisation of
hops.
Jaak Ryckeboer, Ecodis® NV - De ecodis®: Veilig water in de brouwerij
In deze presentatie wordt een overzicht gegeven van de diverse mogelijke
toepassingen van de ecodis® (anodische oxidatie) in de brouwerijsector. De
techniek is met succes inzetbaar om zowel water te desinfecteren als
biofilmvorming tegen te gaan.
Anita Van Landschoot, Hogeschool Gent - Sachariden in de brouwerij:
analysemethoden en hun toepassingsmogelijkheden
Het extract geldt als dé maat voor het gehalte aan sachariden in
brouwerijstalen. Door allerlei nieuwe ontwikkelingen is er nood aan bijkomende
informatie over de sacharidesamenstelling.
Tarieven
Lid € 55
Niet-Lid € 75
Gepensioneerd/werkzoekend/jong oud-student HG (´03-´06) € 40
Voordrachten zonder lunch € 42
Meer info:
Contact info@fermentatio.be
Site : www.fermentatio.be
4de bonte dag van HOP
Zaterdag 9 december vanaf 15.00u.
Café "DE KLOKKE", Dorpsplein 8 (naast de kerk) te
8560 Gullegem(B)
Gratis proeven van de heerlijke kelderresten van HOP
+ Eventueel bieren die onze leden brouwden!
Keuze genoeg
Zeker te proeven zolang de voorraad strekt !!!
Enkele Oudjes :
Het eerste bier die gebrouwen werd met Champagnegist : Brouwerij 't Steedje
Harelbeeks Feestbier - Nog een biertje van brouwerij De Zwingel uit Harelbeke
Scoubidoe van brouwerij Caulier
Cuvée 2000 van Lefebvre
enz...
HOP leden :
Slock van Carl Kins bij brouwerij De Graal
"14" van Amateur-brouwerij Lupiline
BIERFIRMA'S
Proefbrouwsel van 't Alternatief
Bijna zeker maar niet helemaal : Totentrekker van Buitenlust (zie verder)
Keyte van Strubbe
Kelderresten van HOP
Noord-Franse Bieren
Speciale Belge
Kerstbieren
Honingbieren
enz...
DE BONTE DAG
De gezellige afsluiter van 2006 !!!
Leden gratis
Niet leden : 5,00 €
Meer info:
Contact william.roelens@telenet.be
Site : http://users.pandora.be/hopsite/
Kerstbierfestival
zaterdag 16 december van 14.00u tot 24.00uur
zondag 17 december van 12.00u tot 20.00uur.
Heuvelhal, Kapelstraat 7 te 2910 Essen (B)
Op zaterdag 16 en zondag 17 december 2006 organiseert O.B.E.R. weer zijn
jaarlijks Kerstbierfestival. Twee dagen lang kunnen de bezoekers het uitgebreid
gamma aan Belgische kerst- en winterbieren degusteren. Het proeven gebeurt uit
glaasjes van 15 cl zodat u goed de verschillende brouwsels kunt beoordelen.
Ook onze gerechten met kerstbier bereid en brood met kerstbier worden stilaan
legendarisch.
Tijdens de editie 2005 mochten zo'n 1200 dorstige kerstbierliefhebbers
ontvangen in de Essense Heuvelhal. En niet alleen uit België ! Ook
bierliefhebbers uit Engeland, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en natuurlijk
Nederland, maar daar bovenop nog dorstigen uit Zweden, Noorwegen, Denemarken,
Rusland Nieuw-Zeeland, Japan, en de Verenigde Staten van Amerika mochten we
verwelkomen.
GRATIS INKOM
Volledig rookvrije zaal - voor optimaal proefgenot !
Gerechten met kerstbier
Kinderhoek
Meer info:
Contact kerstbier@ober.be
Site : www.kerstbierfestival.be
Streekbierenfestival
Croque Local
zondag 17 dec. van 11.00u tot 18.30u.
Het Arsenaal in de Schoolstraat 59 te Ingelmunster (B)
Organisatie : H.I.C. (Heerlijk Intens Consumeren)
Meer info:
Contact stedem.i@skynet.be
Site : http://bierproeversclubhic.ingelmunster.org
Contactadres:info@bierpromotie.be
U wenst de bierkrant wel of juist niet meer te ontvangen: surf naar: de
bierkrant
Een uitgave van: www.bierpromotie.be
Deze krant mag verder verspreid worden, indien er inhoudelijk niets veranderd
wordt.
Activiteiten voor 2007 (bierfestivals, bierproeverijen en opendeurdagen) worden
GRATIS opgenomen in onze kalender en in de bierkrant. Gelieve nu reeds uw activiteiten
door te mailen.De redactie is
niet verantwoordelijk voor eventuele foutieve vermeldingen in deze bierkrant.
|