bierkrant mei 2008
Bierkrant mei 2008
Inhoud:
Liefmans.
De liter van Pallieter.
World Beer Cup.
Geen verbrandingsoven voor Haacht.
Corneel.
93.000 bezoekers op Open Brouwerijendag.
Cristal 1928.
Goedkoop drinken.
Belgen drinken terug minder bier.
Leutigen 12.
Heineken lonkt naar Zwitserland.
Uittips:
08 mei Proeverij Karakterbieren te Gullegem (B)
09 mei Lambiek, geuze en kriek te Zele(B)
10 mei Historische wandeling in het Pajotteland met bezoek aan De Troch start te Leuven (B)
10-12 mei Opendeurdagen Brouwland te Beverlo (B)
11-12 mei Bierfeesten te Cerfontaine (B)
12 mei Fietstocht te Essen (B)
16-17 mei Bierfeest te Martigny (Zwitserland)
17 mei Jaarlijkse uitstap BLES te Zottegem (B)
18 mei Vilvordia BierProefFestival te Vilvoorde (B)
18 mei 11e PINT Regio Noord-Holland Meibockfestival te Amsterdam (Nl)
24 mei Lambiek in de moderne wereld te Buggenhout Opstal (B)
24-25 mei 17de Weekend der Spontane Gisting te Buggenhout Opstal (B)
31 mei Opendeurdag artisonale brouwerij Millevertus te Toernich (B)
Liefmans.
Eind mei zou het verlossend antwoord moeten vallen voor de werknemers van het
failliete Liefmans. Momenteel heeft brouwerij Moortgat de voorlopige leiding
van de brouwerij en hebben ze ook een bod van 4.5 miljoen euro gedaan op het
onroerend goed. Eind mei zouden de curatoren een definitief antwoord moeten
geven.
De liter van Pallieter.
De liter van Pallieteris is de nieuwe triple gebrouwen door brouwerij Achilles
in Itegem. Het nieuwe bier is ontworpen naar aanleiding van het toeristisch
concept Pallieteren. Walter Grootaers is ambassadeur van het nieuwe bier. In
zeventig deelnemende horecazaken in de streek van Lier wordt De liter van Pallieter
geschonken.
World Beer Cup.
Verschillende Belgische brouwerijen en hun bieren vielen tijdens de World Beer
Cup 2008 in de prijzen. Hoegaarden van Inbev Belgium haalde goud in de categorie
Belgische Stijl: Wit bier, Goud voor Affligem Tripple van Affligem Brouwerij
in de categorie Belgische Stijl: Tripple. Tevens haalden Geuze Boon van Brouwerij
Boon en Brugse Zot Blond van Brouwerij De Ryck ook goud binnen. Mont-Saint Aubert
van Brasserie De Brunehaut, Oude Geuze Ale Oud Beersel van Oud Beersel , Malheur
12° en Malheur Brut Reserve van brouwerij Malheur haalden zilver. Westmalle
Trappist Tripel van Westmalle Trappist Brouwerij, Special van brouwerij de Ryck
en Urthel Parlus Magnificum van De Leyerth kregen brons.
Geen verbrandingsoven voor Haacht.
De brouwerij van Haacht verzet zich tegen de mogelijke komst van een verbrandingsoven
in Haacht. De brouwerij is vooral bang dat bodemvervuiling binnen enkele jaren
gevolgen zouden kunnen hebben op de waterkwaliteit. Wanneer het grondwater vervuild
zou worden, dan zou het in de toekomst niet meer mogelijk zijn om nog bier te
brouwen.
Corneel.
Brouwderij Boelens heeft zijn nieuw bier Corneel voorgesteld tijdens Meerdonk
330. Het donker bier van hoge gisting heeft 8,5 procent alcohol. De naam van
het bier verwijst naar Sint-Cornelius, de patroonheilige van Meerdonk.
93.000 bezoekers op Open Brouwerijendag.
De eerst editie van de open brouwerijdag was een onverwacht succes. Alle 28
brouwerijen werden overrompeld door de vele bezoekers. Vaak was het lang aanschuiven
om een brouwerij binnen te geraken en maastal was er geen stoel meer te vinden
om iets te drinken. Dit tafereel was zowel in Vlaanderen als in Wallonië
te zien. Een deel van dit succes was onder meer te danken aan het mooie weer.
Of dit evenement volgend jaar weer doorgaat is niet zeker. De organisatoren
zullen dit succes evalueren, maar het was niet de bedoeling om dit jaarlijks
te organiseren.
Cristal 1928.
Brouwerij Alken-Maes heeft een nieuwe premium pils, Cristal 1928. Om de tachtigste
verjaardag van Cristal (Cristal Alken ) te vieren heeft de brouwerij er een
nieuw bier meer in zijn gamma. Het bier is geen tijdelijk bier, maar zal permanent
worden gebrouwen. Voor het nieuwe bier wordt hetzelfde bronwater, dezelfde grondstoffen
en hetzelfde gist gebruikt als 80 jaar geleden. Het bier heeft een alcoholpercentage
van 5,8°.
Goedkoop drinken.
Waar drink je nu uw goedkoopste pint? Voor amper 0.06 eurocent kan je reeds
een frisse pint nuttigen in het onstabiele Arabische Jemen. In Kongo, Ethiopië,
Birma, Noord-Korea en Wit-Rusland kan je voor minder dan 0.4 euro een pintje
bestellen. Het tegenovergestelde vind je in Monaco, Guadaloupe, Noorwegen, Frankrijk
en IJsland waar je gemiddeld meer dan 5 euro per pint betaalt. In de ministaat
Monaco betaal je gemiddeld zelfs 9,43 euro.
Belgen drinken terug minder bier.
Vorig jaar hebben alle Belgen samen bijna 1 procent meer alcohol gedronken
ten opzichte van 2006. We hebben vooral meer schuimwijnen gedronken en 1.25
procent minder bier. Momenteel wordt er in Europa meer wijn gedronken dan bier.
Het verbruik van bier daalt voortdurend terwijl de wijnconsumptie stijgt.
Leutigen 12.
Gudrun, de brouwster van het Gaverhopke in Harelbeke heeft deze maand een nieuw
bier in haar gamma. Dit bruin bier van 12 graden is een aangenaam bier met een
volle smaak. Met zijn 12 graden is Leutigen 12 één van de zwaarste
bieren in België.
Heineken lonkt naar Zwitserland.
De Nederlandse bierbrouwer Heineken wil de drankdivisie van het Zwitserse Eichhof
overnemen. Eichhof heeft 10 procent marktaandeel in Zwitserland. Voor de overname
heeft Heineken 176 miljoen euro over. Eichhof produceert naast bier ook wijn
en frisdranken en is gevestigd in Luzern. Door de overname stijgt het marktaandeel
van Heineken in Zwitserland tot 23 procent en wordt hierdoor een belangrijke
speler in Zwitserland.
Sponserlink
Nieuw in
de boekenwinkel
Uittips: mei 2007
Proeverij Karakterbieren
08 mei om 19.45
Taverne 't Rusteel, Heulestraat 168 te 8560 Gullegem (B)
Organisatie : Heerlijk Objectief Proeven (HOP)
Inschrijven via E-mail
Info:
Mail: lode.van_biervliet@skynet.be
Site: http://users.pandora.be/hopsite/
Lambiek, geuze en
kriek
(door Jef Van den Steen)
09 mei om 19.30
Het Anker, Markt 10 te 9240 Zele (B)
Organisatie : De Schuimkragen
Inschrijven kan enkel bij Mario (052/45.24.49 of
via e-mail) en dit vóór 5 mei !!!
Info:
Mail: wautersmario@pandora.be
Site: www.schuimkragen.be
Historische wandeling
in het Pajotteland met bezoek aan De Troch
10 mei om 08.00 uur
Station te Leuven (B)
Met de trein en de bus naar Schepdaal
Voormiddag: bezoek brouwerij de Troch + degustatie
Middagmaal: in de "Rare vos"
Namiddag: vervolg wandeling langs historisch erfgoed richting Vlezenbeek
Totale afstand te wandelen: 15 km
Terugrit met bus en trein
Vermits vertrekpunt en aankomstpunt der wandeling ver uit elkaar liggen is het
onmogelijk zich individueel met de auto te verplaatsen.Dit zou trouwens ook
het gezellige van een gezamenlijke reis schaden.Inschrijven: noodzakelijk VOOR
1 mei (we moeten nog het groepsticket bestellen)Inschrijven via mail: lbt@zythos.be
of tel : 0496/996.880 (Ann)
Prijs:
Prijs: 13 euro : vervoer + bezoek + degustatie (zonder middagmaal)
Info:
Mail: lbt@zythos.be
Site: http://www.lbt.be
Opendeurdag
Brouwland
Zaterdag 10 mei 2008 van 10.00 - 18.00
Zondag 11 mei van 10.00 - 18.00
Maandag 13 mei van 10.00 - 18.00
Korspelsesteenweg 86 te Beverlo (B)
Volledig werkende NANOTECH microbrouwerij installatie
• MONOMATIC automatische vullijn: vult, sluit en etiketteert in 1 beweging
• Bezoek de fabrieksstand van de TECHNIBAG Bag-in-Box vuller
• Bewonder de meest complete en compacte brouwinstallatie: BRUMAS
• Proef zeker één van de 10 BREWFERM bieren
•
Sla een babbeltje met de sympatieke jongens van de ‘Limburgse biervrienden’
• Geniet van de pracht van de HERBORIFARM theebloemen
• Leer zelf kaas, yoghurt en boter bereiden
• Droog uw eigen fruit, groenten en kruiden met de STOCKLI kruidendroger
INLOOP BIERKEURING
Laat uw bieren keuren door Derek Walsh, gerenommeerd bierkeurmeester!
Zo. 15 - 17 uur
Ma. 10 - 12 uur
VOORDRACHTENPROGRAMMA:
Zaterdag 10 mei 2008
10.30 “Een nieuwe kijk op wijnmaken” door Ad Coumou
Maak van uw most op zodanige wijze wijn zodat de gewenste zuurgraad wordt bereikt,
het gewenste alcoholpercentage wordt bereikt en niet meer wijn wordt geproduceerd
dan nodig om het bovenstaande te bereiken. Dit komt ten goede aan de smaak,
het aroma en het uiteindelijke boeket van de wijn.
12.30 “Bierbrouwen op een wetenschappelijk onderbouwde wijze”
door Prof. Gilbert Baetsle, Docent emeritus, Brouwerijschool - Gent.
Niet te missen voordracht voor gevorderde hobby-isten en professionelen. Meerdere
items uit zijn boek de praktijkbrouwer worden eveneens verder toegelicht.
14.30 “De invloed van eik chips in rode en witte wijnen”
door Marc brees
Gebruik, techniek en te verwachten resultaten
Met degustatie
16.30 “le brassage de bière : une approche scientifique”
door Prof. Gilbert Baetsle
Professeur émérite, Haute école de brassage - Gand.
Séminaire à ne pas manquer pour les amateurs-brasseurs avancé
ainsi que pour les professionels.
Zondag 11 mei
10.30 “Zelf likeuren bereiden” door Ad Coumou
Hoe doe je dat? Grondstoffen, de verschillende methodes,… Met degustatie
en ruimte tot vraagstelling.
12.30 “Streekbieren en –kazen verdienen elkaar !”
door Derek Walsh
Zijn kazen en bieren goed met elkaar te combineren?
Deze workshop laat Noord-Hollands streekbieren en kazen ruiken, proeven en met
elkaar bespreken.
Laag-drempelig met verschillende werkwijzen en tips!
Met bier en kaas degustatie
14.30 “Betere bieren brouwen met BROUWVISIE, een totaal softwarepakket
voor recept-ontwikkeling van bieren. ” door Oscar Moerman
16.30 “Gistexperimenten” door Jacques Bertens
Het is van groot belang dat met voldoende gistcellen een wort vergist wordt.
Verschillende factoren zijn van belang bij de gistgroei. Verslag zal worden
gedaan van uitgevoerde experimenten met o.a. gistvoedingen en het gebruik van
olijfolie.
Met degustatie .
Maandag 12 mei
10.30 “Les techniques de vinification” door Alexandre Rolot
Technique de vinification en rouge, Macération carbonique, technique
de vinification en blanc.
Que choisir ??
Quelles sont les avantages et désavantages de chacun et pour quels fruits
??
12.30 “Nieuwe biertypen herkennen en nabrouwen” Derek Walsh
Sinds het verschenen van zijn Biertypen Gids in 2002 heeft de bierwereld niet
stilgestaan. Derek heeft ook niet stil gezeten en heeft meerdere nieuwe biertypes
laten analyseren en daarna beschreven. Belgian Bitter, Dubbel-wit, American
Pale Ale en Double India Pale Ale zullen zowel besproken als geproefd worden.
Met degustatie
14.30 “De l'empâtage au Brassage” door Alexandre
Rolot
Comment fabriquer des recettes en tous grains.
Comment brasser les grains crus.
Vous voulez une bière douce ou sèche, quel est donc l' influence
du brassage et donc des enzymes
16.30 “Cider, pommeau en calvados … makkelijk zelf te maken
!”door Jan van Schaik
Met talrijke tips over rassenkeuze, de gebruikte medhodes, valkuilen, do’s
en don’ts
Met degustatie
Info:
Mail: info@brouwland.com
Site: brouwland.com
Bierfeesten van Cerfontaine
11 mei van 15u00 tot 20u00
12 mei van 10u00 tot 18u00
A l'ancienne scierie ( bij station).
te Cerfontaine (B)
Zondag 11 mei van 15 tot 20h.
11 -11.30 marche gourmande - menu Chimay
Maandag 12 mei van 10 tot 18h
Brokante van 7 tot 19h
Accordeonconcert van 13 tot 17h door Jacques Gathy
Info:
Mail: info@atasante.be
Site: www.atasante.be/
Bierfeest te Martigny
(Zwitserland)
16 en 17 mei 2008
CERM te Martigny ( Zwitserland )
Meer dan 170 Europese bieren worden er geserveerd. Hieronder tientallen Belgische
bieren.
Info:
Site: www.fetedelabiere.ch
Jaarlijkse daguitstap
BLES
Zaterdag 17 mei 2008 van 08.30 tot 18.00 uur
Vertrek Café Moppie, Molenbeekstraat 8, 9620 Zottem(B)
Onbekend kan je ze geenszins noemen en ver weg al evenmin. Niettemin
bracht BLES hen nog nooit een bezoekje. Dringend tijd om daar verandering in
te brengen!!
BROUWERIJ SLAGHMUYLDER
Deze onafhankelijke brouwerij uit 1860 kennen we natuurlijk allemaal van het
legendarische Witkap Pater-gamma. Maar kende je al het Paasbier: een blond hoppig
luxebier dat onlangs door de VLAM het streekproductenlabel werd toegekend. Sinds
een paar jaar waait een frisse wind doorheen de brouwerij. Onlangs zagen we
nog op TV
Oost de installatie van hun nieuwe gistkuipen.
Hoog tijd voor een bezoekje!
BROUWERIJ HUYGHE
Als er één brouwerij is die aan alle rechtgeaarde BLES-leden niet
meer moet worden voorgesteld is het deze wel. Met de brouwmeester Patrick De
Waele in onze BLES-rangen hoeft dat niet te verwonderen. Geef maar toe: ook
jij hebt op een van onze BierHappenings met een Delirium in de hand al aan de
Huyghe-stand gestaan toen
alle andere bierstanden al lang gesloten waren…
Als klap op de vuurpijl gaan we voor het middagmaal naar DE HEEREN VAN LIEDEKERCKE
Een schitterend bierestaurant in Denderleeuw!
Er wordt een biermenu voorzien met aangepaste bieren.
Kostprijs (betalen ter plaatse)
Blesleden: € 35
Niet-leden € 45
Nietleden worden door inschrijving automatisch Bleslid met alle voordelen.
Programma
Rondleiding door de brouwer zelf in beide brouwerijen. Enkele proevertjes
ter plaatse en middagmaal bij de Heeren van Liedekercke
Inschrijven:
Mailen of bellen naar: 0497/46.99.89
Inschrijven ten laatste op maandag 12 mei!
Info:
e-mail : bartcarrijn@hotmail.com
Site: www.bles.be
Vilvordia BierProefFestival
Zondag 18 mei 2008 vanaf 11:00 uur
Feestzaal Campus Horteco, de Bavaylei 116, 1800 Vilvoorde (B)
Studentenclub n.k. Vilvordia heeft de eer en het genoegen alle liefhebbers van
het heerlijke gerstenat uit te nodigen op het Vilvordia BierProefFestival. En
nochtans, hadden we vorig jaar geen afscheid genomen? Hadden we niet aangekondigd
dat dit de laatste editie was geweest en dat de school naar de campus Jette
zou verhuizen? De verhuis van de school is inderdaad een feit, maar de harten
van studenten én docenten zijn in Vilvoorde achtergebleven. En dus breien
we er nog een allerlaatste editie aan - noem het de ‘heimwee’ editie
- op zondag 18 mei 2008 op de campus HORTECO, de Bavaylei 116, 1800 Vilvoorde.
Iedereen is welkom vanaf 11:00 uur. De toegang is gratis.
De formule blijft nagenoeg ongewijzigd: opnieuw serveren we zo’n 70 parels
van de Belgische Biercultuur. Naast gevestigde waarden bieden we tal van nieuwe
bieren aan, indien mogelijk zelfs enkele primeurs. Er wordt een weloverwogen
keuze gemaakt uit ons rijk spectrum aan biertypes en we proberen in kleuren,
geuren, aroma’s en smaken een interessante en evenwichtige benadering
van ons bierlandschap te schetsen: een must voor de doorwinterde bierliefhebber,
een uitdaging en een ontdekkingsreis voor de anderen.
Behalve een rijk bieraanbod proberen we jullie wat te verstrooien met een muzikaal
intermezzo, zonder het proefgenot daarbij dramatisch te verstoren. Er is de
mogelijkheid om ook een hapje te eten. Tot slot zijn we zeer fier dat we de
Verhuisbrouwerij op bezoek krijgen voor een brouwdemonstratie. Met hun brouwcaravan
trekken 5 amateurbrouwers iedere maand naar een andere plaats om te tonen hoe
men ambachtelijk bier kan brouwen.
We wensen al onze bezoekers alvast een hardnekkige brouwmicrobe toe en een
unieke bierige ervaring!
Info:
Site: http://bierfestival.wordpress.com/vbpf08/
Email: stevenvermeylen@gmail.com
11e PINT Regio Noord-Holland
Meibockfestival
zondag 18 mei van 13.00 – 20.00 uur.
Brouwerij De Prael aan de Helicopterstraat 13-15 te Amsterdam (Nl)
PINT Regio Noord-Holland en Brouwerij De Prael presenteren:
Het 11e PINT Regio Noord-Holland Meibockfestival
Tijdens het festival kan de bezoeker niet alleen genieten van diverse meibocken
maar ook van andere lente/voorjaarsbieren uit zowel binnenland als buitenland.
Omdat er ook dit jaar weer veel te proeven zal zijn en om u de gelegenheid te
geven meerdere bieren te testen wordt het bier getapt en geschonken in glazen
van 15cl.
Het handige boekje met daarin informatie over de bieren en de brouwerijen waar
ze vandaan komen en de mogelijkheid om aantekeningen te maken zal er ook dit
jaar weer zijn, dus u drinkt niet alleen een lekker biertje, maar kunt er nog
wat van opsteken ook.
Voor wie om welke reden dan ook helder moet blijven zijn er weer de nodige
alcoholvrije dranken en wie van alle indrukken op het festival trek heeft gekregen,
kan deze stillen met de hapjes die verkrijgbaar zijn.
Kortom: veel redenen om te komen en dan hebben we de altijd weer prima sfeer
nog niet eens genoemd.
Info:
Mail: prnh@pint.nl
Site: www.prnh.pint.nl
Lambiek in de moderne
wereld
Zaterdag 24 mei 2008 om 15.30 uur
Tapperij Beukenhof ,Broekstraat 18 te Buggenhout-Opstal (B)
Op zaterdag 24 mei om 15u30, dus vóór de eigenlijke
aanvang van het festival zal Tim Webb (in het Engels) een seminarie geven over
de de rol en toekomst van Lambik in de Hedendaagse wereld. Tim Webb is schrijver
van verscheidene boeken over bier, zoals Lambicland (i.s.m. Chris Pollard en
Joris Pattyn) en Good Belgium Beer Guide. Als start van zijn werk voor een nieuwe
editie van Lambicland wil hij samen met alle geïnteresseerden samenzitten
en discussiëren over de toekomst van dit unieke bier.
Bij dit alles bieden de Bierpallieters u enkele interessante degustaties aan.
Tim Webb doet dit volledig belangeloos, vandaar dat we u enkel de degustaties
aanrekenen en zo komen we op een deelnameprijs van 5 euro (2 euro voor leden
van de Bierpallieters). Inschrijving vóór 17 mei is wel verplicht!
Dit kan door te mailen of te bellen naar 0499/341.398.
Info:
e-mail : bierpallieters@zythos.be
Site: www.bierpallieters.be
17de Weekend der
Spontane Gisting
Zaterdag 24 mei 2008 vanaf 17.00 uur
Zondag 25 mei 2008 vanaf 15.00 uur
Tapperij Beukenhof ,Broekstraat 18 te Buggenhout-Opstal (B)
Zoals de naam het doet vermoeden, worden tijdens dit unieke bierweekend
voornamelijk bieren (een 70-tal!) van spontane gisting geschonken zoals lambik,
kriekenlambik, geuze, kriek, framboos, faro en de andere specialiteiten van
alle nog bestaande lambikbrouwerijen en gueuzestekers. Dit unieke assortiment
wordt aangevuld met de bieren van de twee brouwerijen die onze Buggenhoutse
gemeente nog rijk is. En natuurlijk onze zelfgebrouwen bieren.
De toegang is gratis.
Zythos-leden krijgen een drankjeton ter waarde van 1,25 euro op vertoon van
hun lidkaart.
Info:
e-mail : bierpallieters@zythos.be
Site: www.bierpallieters.be
Open deur dag artisonale
brouwerij Millevertus
Zaterdag 31 mei 2008 van 10.00 tot 22.00 uur
Ruelle de la Fiels 8 te 6700 Toernich (B)
Brouwerijbezoek : zodra een groepje van 10 personen kan gevormd
worden, bezoek van de nieuwe installatie.
Permanent 4 bieren op vat : Spelziale, Blanchette Mirabelle of Toernichoise
Fumée, Saint Denis, Bella Mère of Douce Brunette.
Gegarneerde schotels ‘s middags en ‘s avonds, hamburgers en thuringers
de ganse dag.
Muzikale ambiance onder de lampions in de schaduw van mini-tentzeilen
Info:
e-mail : millevertus@skynet.be
Site: www.millevertus.be
Contactadres: info@bierpromotie.be
U wenst de bierkrant wel of juist niet meer te ontvangen: surf naar: de
bierkrant
Een uitgave van: www.bierpromotie.be
Deze krant mag verder verspreid worden, indien er inhoudelijk niets veranderd
wordt.
Activiteiten voor 2008 (bierfestivals, bierproeverijen en opendeurdagen)
worden GRATIS opgenomen in onze kalender en in de bierkrant. Gelieve nu reeds
uw activiteiten door te mailen.
De redactie is niet verantwoordelijk voor verkeerdelijk vermelde activiteiten.
|